Radyoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Radyoloji Ne Demek? Radyolog Kimdir? İle ilgili bilinmesi gereken bazı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Radyoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Radyoloji Ne Demek?
Hastalıkların teşhis vede tedavisin de çeşitli görüntüleme teknolojilerini kullanan tıp dalına radyoloji denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için radyoloji ne demek? ve radyolog kimdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Radyoloji hangi hastalıklara bakar?
Sağlık sektörünün nerede ise, her alanın da radyolojik muayene uygulanmaktadır. Vücut içi yapılan görüntülerini üretmek için röntgen, bilgisayar tomografi, manyetik rezonans vede pet taraması gibi farklı görüntüleme tekniklerinden yararlanılmaktadır. Girişimsel radyolıji vede tanısal radyoloji olarak iki geniş alana ayrılmaktadır. Hastaları etkileyen çoğu tıbbi kararın, hayati bileşeni olarak geçen radyoloji, radyologları tüm klinik uzmanlıklar ile çalışabilmektedir. Hastalıkları teşhis etmek adına, vücudun içi yapı görüntülerinin yorumlandığı tıbbi uzmanlık alanına radyoloji denir. Hastalığın tanı vede tedavisi amacı ile radyasyon, yüksek frekanslı ses dalgaları ya da çok güçlü manyetik alanlar kullanarak vücudun iç yapı görüntülerini üretmektedir. Geniş kapsamlı tanı testlerini yorumlayan, hastalık ya da yaralarına tanısında uzmanlaşmış uzman doktorlara da radyolog denmektedir. Tanısal radyoloji uzmanı, tanı zincirinde ki son halka olmaktadır. Teşhisi değerlendirmeye vede yardımcı olmaya yarayabilecek görüntüleri araştırmaktadır. Görüntü üretmek için, teknik ekipmanı kullanıp yönetebilen tıbbi görüntüleme uzmanına da, radyolojik teknoloji uzmanı ismi verilmektedir. Hastaneler de, radyolojik muayenelerin yapıldığı bölüm, genellik ile radyoloji ismini almak ile birlikte, röntgen ya da görüntüleme bölümü olarak da isimlendirilmektedir. Yazımızın devamına giderek radyoloji hangi hastalıklara bakar? Hakkında daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Radyoloji Türleri Nelerdir?
Radyoloji Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?
– Yaralanmalar vede acil tıpta,
– Kemik vede akciğer hastalıklarının teşhisin de,
– Meme hastalıkların da,
– Yabancı cisimlerin incelenmesi için,
– Kalp vede damar hastalıklarının teşhis vede tedavisin de,
– Osteoporozun teşhisin de,
– Hamileliğin takibin de,
– Vücut içi organlar da meydana gelen hastalıkların teşhisin de,
– Omurga, omurilik, beyin, baş, boyun, bel, nöroradyoloji gibi sinir sistemi kontrollerin de,
– Kas-ligament yapı vede iskelet sistemi hastalıklarının teşhisin de,
– Jinekolojik vede pediatrik hastalıkların incelemesin de,
– Karın, meme, batın, yumuşak doku lezyonlarının görüntülenmesin de kullanılır.
Radyologlar hastanın, durumuna göre tüm tıp uzmanları ile birlikte çalışabilmektedir. Teşhis radyografisinin ana odağı, hastalıkların, iskelet vede yumuşak doku anormallerinin vede travmanın tanımlanması vede izlenmesine bağlıdır. Radyoloji ise özellikle kanser olmak üzere bir çok hastalığın teşhis edilmesin de kullanılır. Trioid taraması, kemik taraması vede talyum kardiyak stres testi gibi testleri barındıran nükleer tıp uygulamaları da radyoloji alanına dahildir. Radyolojik görüntülerin elektronik olarak depolanmasını sağlayan, teknolojik gelişmeler ile salgınlar daha hızlı vede doğru biçimde tespit edilebilmektedir.
Radyologlar, yaralanmaların ya da hastalıkların teşhis vede tedavisi için tıbbi görüntüler okuyan ve yorumlayabilen uzman doktorlardır. İleri derecede anatomi vede patoloji bilgisine de sahiplerdir. Bir çoğu ikisini de yapmasına rağmen radyoloji uzmanları tanısal ya da girişimsel olarak gruplandırılmaktadır. Radyokoji uzamanının görevi; Görüntüleme muayene bulgularını yorumlamakta, ilgili doktora vede sağlık çalışanlarına yardımcı olması için yazılı teşhis raporları hazırlamaktadır. Hastaları için uygun görüntüleme testlerini seçmelerin de, diğer doktorlara vede sağlık çalışanlarına yardımcı olmaktadır. Çekimin risk vede faydalarını dengelemek, gereksiz radyasyona maruz kalmayı engellemek üzere klinik ekibin parçası olarak çalışmaktadır. Sıklıkla biyopsi, drenaj vede hedeflenen enjeksiyonlar gibi görüntü kılavuzlu prosedürleri gerçekleştirmek için görev yaparlar. Bazı radyologlar, vasküler stentleme vede anevrizma sargısı gibi daha ileri görüntü kılavuzlu prosedürleri de yapmaktadır.
Radyolojinin Kullandığı Tanı Araçları Nelerdir?
– (BT) Bilgisayarlı tomografi,
– Röntgen,
– (MR) Emar,
– Ultrason,
– Nükleer tıp,
– Floroskopi,
– Mamogram.
Radyoloji Türleri
Tanı Radyolojisi
– Vücudun alınan tedaviye, ne derece yanıt verdiğini kontrol etmek için,
– Belirtilerin nedenini teşhis etmek için,
– Meme kanseri, kolon kanseri ya da kalp hastalığı gibi farklı hastalıkların erken teşhisi için kullanılmaktadır.
Girişimsel ve Tedavi Radyolojisi
Açık cerrahi uygulanmayan hastaların, tedavilerin de minimal invaziv prosedürler için görüntü rehberliği sağlayan radyolojiye, girişimsel vede tedavi radyolojisi denir. Ultrason, BT, MR vede floroskopi gibi görüntüleme teknikleri, tıbbi prosedürleri yönlendirme yardımcı olmak üzere kullanılan radyolojik yöntemlerdir.
Radyoloji Hangi Hastalıklara Bakar, bir radyoloğun özel hastanede almış olduğu maaaş, devlet hastanelerin de çalışan radyologların maaşından kat kat daha fazla olmaktadır. Radyoloji uzmanının, çalışma koşullarının zorlukları nedeni ile riskli meslekler grubunda yer almaktadır. Eğer ki sizin de radyoloji hangi hastalıklara bakar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Radyoloji hangi hastalıklara bakar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da radyoloji hangi hastalıklara bakar yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Windows 10 DNS Sunucu Neden Yanıt Vermiyor?