Poliüri Nedenleri Nelerdir?

Poliüri Nedenleri Nelerdir? Poliüri Belirtileri Nelerdir?, Poliüri nasıl teşhis edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Poliüri Nedenleri Nelerdir? Poliüri Belirtileri Nelerdir?

Poliüri Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Poliüri Nedenleri Nelerdir

Vücudun günlük ürettiği idrar hacminin 3 litreden fazla olması sonucunda mesanenin tutamayacağı kadar idrar fazlalığı olmasına poliüri denir. Bu durum genellikle diyabet kaynaklı meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için poliüri nasıl teşhis edilir? ve poliüri belirtileri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Poliüri nedenleri nelerdir?

Poliüri tek başına bir tıbbi durum olarak kabul edilmez. Yalnız, altta yatan bir takım hastalıklaırn belirtisi olabilmektedir. Yaygın nedenler arasında diyabet, böbrek hastalığı vede bazı ilaçlar söz konusu olmaktadır. Hamilelik, elektrolit dengesizliği, aşırı kafein tüketimi vede alkol kullanımı da poliüriye yol açabilmektedir. Altında yatan nedene bağlı olarak poliüride ortaya çıkabilecek, bazı semptomlar bulunmaktadır. Eğerki sebep diabetes insipidus ya da diabetes mellitussa poliüri genellikle aşırı susama ile kendini göstermektedir.

Tek başına tıbbi bir durum sayılmayan poliüri genellikle altta yatan bir takım hastalıkların belirtisi sayılmaktadır. Poliüriye yol açan başlıca neden diyabet olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında böbrek hastalığı ya da yetmezliği, aşırı sıvı tüketimi, idrar yolu enfeksiyonu, hamilelik, elektrolit dengesizliği, kafein tüketiminin artması vede alkol kullanımı da poliüri nedenleri arasında bulunmaktadır. Özellikle diüretik ilaçların kullanımının poliüriye yol açtığı değerlendirilmektedir. Bununla birlikte lityum, kalsiyum kanal blokerleri, bazı depresyon ilaçları vede tetrasiklin olarak bilinen antibiyotik formu da poliüriye yol açabilmektedir. Yazımızın devamına giderek poliüri nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Poliüri Nasıl Teşhis Edilir?

Poliüri Nedenleri

Stres ve kaygı,
Hiperkalsemi,
Cushing sendromu,
Karaciğer hastalığı,
Alkol kullanımı,
Kafein tüketiminin artması,
Diüretik başta olmak üzere bazı ilaçlar,
Elektrolit dengesizliği,
Hamilelik,
Diabetes insibitus,
İdrar yolu enfeksiyonu,
Aşırı sıvı tüketimi,
Böbrek hastalığı ya da yetmezliği,
Tip 1 ve Tip 2 diyabet.

Poliüri vücudun aşırı idar üretmesi olduğundan, en tipik belirtisi de sık idrara çıkmaktır. Bu sıklık geceleri uykudan uyandıracak hal alabilmektedir. Bununla birlikte aşırı susuzluk da poliüri belirtisidir. Özellikle geceleri sık idrara çıkma genellik ile poliüri ile ilişkilendirilir. Yalnız bunun kesinliği bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra bilinenin aksine poliüri genellikle ağrı meydana getirmez. İdrar yapar iken meydana gelen ağrı dizüri olarak ifade edilir ve altta yatan sağlık sorununun işareti olabilmektedir. Poliüri teşhisi için bireyin yaşadığı şikayetler, vücudun ürettiği sıvı miktarı vede gün içinde ne kadar susadığı incelenmektedir. Fiziksel muayenede diyabete işaret edebilecek bulgular da aranmaktadır. Fiziksel muayene dışında hekim tarafından idrar tahlili, kan testi, glukoz testi vede hipofiz fonksiyon testi de yapılabilmektedir. Tüm bu testler poliüriye neden olabilecek faktörü belirleme noktasında yardımcı olabilmektedir.

Poliüri Neyin Belirtisi
Poliüri Neyin Belirtisi

Poliüri için en etkili tedavi, altta yatan nedene yönelik olmaktadır. Çünkü poliüri tek başına tıbbi bir durum değildir. Mesela; Lityum kaynaklı nefrojenik diabetes insipidus söz konusu ise tedavi lityumun kesilmesidir. Diyabet kaynaklı bir poliüri var ise, hasta kişinin kan şekeri seviyeleri kontrol altına alındığında vücudun aşırı idrar üretimi düzelebilmektedir. Altta yatan neden tedavi edilerek düzeltilemeyen poliüri genellikle bir çok farklı sınıftan gelen çeşitli ilaçlardan biriyle de tedavi edilmektedir. Eğerki yapılan incelemeler sonrası poliüriye neden olan tıbbi bir durum belirlenmedi ise bireyin aşırı su tüketimini azaltması, alkolü bırakması vede kafeini sınırlanması idrar üretimini azaltır vede sorun giderilmiş olabilmektedir.

Poliüri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Poliüriyi işaret eden şikayetler söz konusu ise, üroloji bölümü hakimlerinden randevu alabilirsiniz. Poliüri genellikle diyabetin belirtisidir. Diyabet ile birlikte böbrek hastalıkları, hamilelik idrar yolu enfeksiyonu vede aşırı sıvı, alkol vede kafein tüketimi de poliüriye yol açabilmektedir. Vücuttaki idrar üretiminin anormal derecede artması poliüri olarak ifade edebilmektedir.

Poliüri Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de poliüri nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Poliüri nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı poliüri nedenleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Soğuk Duş Hasta Eder Mi?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed