Oskültasyon Türleri Nelerdir?

Oskültasyon Türleri Nelerdir? Oskültasyon Sonrası Neler Ortaya Çıkar?, Oskültasyon nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri ulaşabilirsiniz.

Oskültasyon Türleri Nelerdir? Oskültasyon Sonrası Neler Ortaya Çıkar?

Oskültasyon Türleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Oskültasyon Türleri Nelerdir

Olası tıbbi durumları teşhis etmek adına fiziki muayene sırasında stetoskop ile kalbin, akciğerlerin, karın seslerinin vede atadamarların dinlenmesini barındran yönteme oskütasyon denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz oskültasyon nedir? vede oskültasyon sonrası neler ortaya çıkar? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Oskültasyon türleri nelerdir?

Uzman hekim, doğrudan göğse, sırta vede karna yerleştirerek vücut seslerini dinlemektedir. Böylelikle farklı seslerden olası sağlık durumlarının ön gözlemlemesini yapmaktadır. Hekimler bu noktada frekansı, süreyi vede sayıları dinlemektedir. Stetoskop, vücuttaki seslerin dinlenmesi için tercih edilen araçtır. Fransız hekim olan Rene Laennec tarafından icat edilen stetoskop, çanı vede diyaframı bulunmaktadır. Uzman hekim özellikle düşük perdedeki sesleri duyabilmek adına çandan yararlanmaktadır. Yüksek perdeli sesler için de, diyaframı kullanmaktadır. Uzman hekim kulağına yerleştirdiği kulaklıkla çan vede diyafram ile sesleri dinleyerek hastalıkların teşhisi için faydalanmaktadır.

Uzman hekim, bakılmak istenen bölgeye bağlı olarak kalp oskültasyonu, akciğer oskültasyonu, atardamar oskültasyonu ya da karın oskültasyonu yapabilmektedir. Uzman hekim, kalp oskültasyonu, akciğer oskültasyonu, atardamar oskültasyonu vede karın oskültasyonu esnasında seslere bağlı olarak bazı durumların ön tespitini yapabilmektedir. Oskültasyon üçğeni, sırt bölgesinde üç sırt kasının birleştiği küçük bir bölge olarak tanımlanmaktadır. Bu kaslara trapezius latissimus dorsi vede skapula ismi verilmektedir. Kollar çapraz konumda öne eğilme yapıldığı durumda kaslar incelenerek oskültasyon üçgeni meydana gelmektedir. Uzman hekim bu bölgeye stetoskopla baktığında akciğer seslerini net duymaktadır. Yazımızın devamına giderek oskültasyon türleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Oskültasyon Sonrası Neler Ortaya Çıkar?

Oskültasyon Türleri

Karın oskültasyonu,
Atardamar oskültasyonu,
Akciğer oskültasyonu,
Kalp oskültasyonu.

Uzman hekim, bağırsakları karın oskültasyonu yolu ile çkardığı sesleri dinleyerek tespitlerde bulunabilmektedir. Karın oskültasyonu sırasında sırt üstü rahatça uzanmak gerekmektedir. Karna yerleştirilen stetoskop aracılığı ile bağırsak seslerinin varlığı ya da yokluğu, bağırsak seslerinin ne sıklıkta duyulduğu incelenmektedir. Uzman hekim, boyundaki, karındaki ve böbreklerdeki atardamarları da dinleyebilmektedir. Bu dinleme ile beraber atardamarlardaki türbülanslı kan akışı belirlenmektedir. Zayıf kan dolaşımı varsa tespit edilebilmektedir. Bunun yanında nabzın zayıf ya da yok olup olmadığını kontrol etmektedir.

Oskültasyon Nasıl Yapılır
Oskültasyon Nasıl Yapılır

Uzman hekim akciğer oskültasyonu ile akciğerlerin çıkardığı sesleri dinlemektedir. Akciğerleri oskülte etmek adına bireyin dik oturması istenebilmektedir. Derin nefesler alınması istendikten sonra uzman hekim bireyin göğsüne stetoskop yerleştirmektedir. Böylelikle akciğerlerin en tepesinden başlayarak aşağı doğru hareket ettirerek dinlemektedir. Daha sonra sırt bölgesini dinleyerek nefes döngüsüne odaklanmaktadır. Bu noktada uzman hekim bireyin nefes alıp verme uzunluğunu, frekansı, ses yüksekliğini vede hırıltı gibi seslerin olup olmadığını incelemektedir. Hekim, kalp oskültasyonu yaptıktan sonra kalp atışlarında anormal durumlar ile karşılaşabilmektedir. Kalp üfürümü, hırıltılı bir sese neden olur vede bu durum kalp kapakçıları boyunca anormal kan akışı nedeni ile gelişmektedir. Bazı üfürümler ciddi bir kalp rahatsızlığının işareti olabilmektedir. Perikardiyal sürtünmesi durumunda da tiz vede gıcırtılı ses ortaya çıkmaktadır. Bu ses iki deri parçasının birbirine sürtünmesi gibidir. Bu ses perikardit olarak adlandırılan kalp hastalıklarının işaretidir.

Oskültasyon Hangi Muayene Türüdür?

Akciğerlerin oskültasyon noktaları farklı sesler üretebilmektedir. Yalnız genellikle akciğer sesleri yumuşak vede boş şekilde gelmektedir. Nefes alınıp verildiğinde net bir biçimde duyulmaktadır. Üst solunum yollarında meydana gelen bir tıkanıklık stridora neden olarak tiz bir ses çıkarmaktadır. Solunum yollarının çökmesi durumunda hırıltı görülmektedir. Hırıltı aynı zamanda astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ya da pulmoner ödemden kaynaklanıyor olabilmektedir. Akciğer oskültasyonu sırasında çıtırtı benzeri anormal seslerin duyulması ral olarak tanımlanmaktadır. Bu durum pnömoni, bronşit vede pulmoner fibrozis gibi akciğer hastalıklarının işareti olabilmektedir.

Oskültasyon Türleri Nelerdir, eğer ki sizin de oskültasyon türleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Oskültasyon türleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı oskültasyon türleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Fallop Tüpleri Ne İşe Yarar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed