Omurga Kırıkları İyileşir Mi?

Omurga Kırıkları iyileşir Mi? Omurga Kırıkları Nerelerde Olur? Omurga Yaralanmaları Nelerdir? Hakkında merak edilen bazı bilgilere yazımız da derledik.

Omurga Kırıkları İyileşir Mi? Omurga Kırıkları Nerelerde Olur?

Omurga Kırıkları iyileşir Mi
Sayfa İçeriği: Omurga Kırıkları iyileşir Mi

Omurga kırıkların %5 ya da %10’u boyun omurların da, %70’i sırt vede bel omurların da vede geri kalanı da daha aşağı bölgeler de görülmektedir. En sık yaralanan bölge sırt vede bel omurlarının birleştiği 12. sırt omuru vede 1. bel omuru, omurganın en hareketli bölgesin de olmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için omurga yaralanmaları nelerdir? ve omurga kırıkları nedenleri ile alakalı sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Omurga kırıkları iyileşir mi?

Travmalar veya düşmeler omurga kırılmasına neden olur. Bu yaralanmaların bir kısmı ameliyat gerektirmese de, büyük kırıklar derhal vede uygun biçim de tedavi edilmelidir. Büyük omurga kırıkların da tedaviye geç kalınması, ciddi uzun süreli problemlere neden olur. Kemik erimesi görülen hastalar da, küçük kazalara vede travmalara bağlı kırık ya da çıkıklar sıklık ile rastlanmaktadır. Osteoporoz ya da kemiklerin zayıflaması basit kazalar da bile ciddi yaralanmalara neden olur.Omurga kırıkları, omurganın içinden geçen sinir yapılarını vede çevresindeki yaşamsal öneme sahip damar ile organları etkilemesi nedeni ile son derece ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Omurga kırıklarının %70’i sırt vede bel omurgaların da, %5 ile %10’u da boyun omurların da, geri kalan kısmı omurganın diğer bölgelerin de rastlanmaktadır. Kısmi felçler de, özellik ile felç durumunun giderek ilerlediği tespit edildiğin de mutlaka vede acil olarak cerrahi yapılması gerekmektedir. Bu hastaların bir çoğun da tam veya tamama yakın iyileşme sağlanmaktadır. Yazımızın devamına giderek omurga kırıkları nedenleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Omurga Yaralanmaları Nelerdir?

Omurga Kırıkları Nedenleri

Omurga tümörleri,
Osteoporoz,
Düşmeye, spora ya da diğer nedenlere bağlı kazalar.

Omurga kırıkları; Omurgaya düşme veya çarpma gibi kuvvet uygulandığın da, omurgadaki kemik yükü taşıyamayabilir. Bu durum omurganın ezilerek kırılmasına neden olur. Sıkıştırma hafif ise, sadece hafif ağrı vede minimum deformasyon yaşanır. Genellik ile yüksek enerjili travmalar sonrasında meydana gelir. Omurga kırıklarının kemiklerin gücünü yitirmesine yol açan osteoporoz sorunundan kaynaklanan özel bir tipi daha görülmektedir. Günlük olağan aktivilteler de bile meydana gelebilen bu kırıklar, daha çok ileri yaşlar da görülen kemik zayıflığına bağlı gelişmektedir. Eğer ki omurilik ya da sinir köklerini etkileyen travma şiddetli ise, şiddetli bir ağrı yaşanabilmektedir. Bu durum bir süre sonra, kifoza neden olur. Özellikle osteoporoz hastaların da, hastalık kemiklerin zayıflamasına neden olduğundan, bu durum kırıkların, özellikle de omurga kırıklarını en yaygın risk faktörleri arasında yer alır.

Omurga Kırıkları İyileşir Mi

Omurga yaralanmaları, hafif bir yumuşak doku travmasından omurga kırığı vede omurilik yaralanmasına kadar çeşitli şiddette gerçekleşir. Omurga kırık vede çıkıkları omurilik yaralanmasına vede dolayısı ile felce neden olur. Omurga yaralanmalarının tedavi şekli de vakanın şiddetine göre değişmektedir. Omurga kırıklı hastaların %80’i 18 ila 50 yaş arası bireylerdir. Erkekler kadınlara göre 4 kat daha fazla omurga kırığı geçirme riskine sahiptir. Omurga kırıkları, genellik ile yüksek enerji travmalara bağlı gelişmektedir. Trafik kazaları en sık nedenlerden biri olarak görülür. Bunun dışında düşmeler, ateşli silah yaralanmaları vede spor kazaları omurga kırıklarının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Osteoporozu olan yaşlılar da vede omurga tümörü olan hastalarda da, bu hastalıkların etkilediği omurga kemikleri zayıfladığı için, hafif düşmeler gibi düşük enerji travmalar sonrası bile ciddi kırıklar meydana gelebilir.

Omurga Kırıkları Belirtileri Nelerdir?

Omurga Kırıkları İyileşir Mi

Felç,
Halsizlik,
Uyuşma, karıncalanma ve kas spazmı,
Sırt ya da boyun ağrısı,
Bağırsaklar da ya da mesane de meydana gelen değişiklikler,
Kollar da ya da bacaklar da hareket kaybı.

Omurga kırıklarının erken dönemdeki belirtileri, yaralanmanın şiddetine vede yerine göre değişmektedir. Sırt, boyun vede bel ağrısı ile kas spazmı başlıca bulgular olmaktadır. Omurilik yaralanması da var ise uyuşukluk, kol vede bacaklar da hissizlik, kuvvet kaybı, idrar ve dışkı kaçırma ya da yapamama gibi çeşitli şikayetler olabilmektedir. Geç dönem de ise, sinir yaralanması olmayan hastalar da, yeterli tedavi uygulanmaz ise omurga da kamburluk oluşması vede bunun yaratabileceği şiddetli ağrı en sık rastlanan şikayettir. Sinir yaralanması olan hastalar ise, felç vede onun getirdiği sorunlar ile karşılaşabilir. Omurga kırıkları belirtisin de öncelikli vede en önemlisi ağrıdır. Travma geçiren vede omurgasının herhangi bir bölgesin de ağrı şikayeti ile gelen her hasta da istisnasız olarak çok ağır travmalar da, hastanın bilinç kaybı olduğu durumlar da ya da hastanın ağrıyı tarif etmesine gerek olmadan aksi ispat edilene dek omurga kırığı olarak kabul edilmektedir.

Omurga Kırıkları İyileşir Mi

Omurga kırıkları tedavisin de öncelik ile uzman doktor tarafından omurganın yük taşıma işlevini yapıp yapamayacağı vede sinir yaralanması olup olmadığı tespit edilmektedir. Nörolojik yaralanmaya neden olmayan vede omurganın yük taşımasın da bir sorun olmayacağı düşünülen hastalar da ana yaklaşım ağrı tedavisi olmaktadır. Duruam göre kısıtlı süreler yatak istirahati vede tespit edici korseler tavsiye edilmektedir. Yalnız kırık nedeni ile omurganın bütünlüğü bozulmuş vede yük taşıma işlevini yerine getiremez hale gelmiş ise, instabil vede özellikle kısmi veya tam felç durumu mevcut ise mutlaka cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

Omurga Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Omurilik yaralanması olmayan hasta da ağrının kontrolü vede omurganın bütünlüğünün sağlanması, tamir edilmesini amaçlar. Yaralanmış omurga da tahribatın zaman için de, ilerleyerek kamburluğa yol açmasını veya artan kamburluk ile omurilikte başta olmayan bir yaralanma olmasını engellemek başlıca amaçlar olmaktadır. Omurilik yaralanması olan hasta da ise, yaralanmaya nedne olan kemik baskısı, omurilik sıkışması gibi durumlar düzeltilmeye çalışılmaktadır. Bu tedavinin erken dönem de uygulanması özellik ile kısmi felci olan hastalar da oldukça önemlidir. Çünkü kısmi felç olan hastaların iyileşme şansı daha yüksektir. Tam felç gelişmiş hastalar da da, iyileşme şansı daha az olmaktadır. Yalnız bu hastaların da erken rehabilitasyonu için, kırık omurganın sürat ile tamir edilmesi vede bütünlüğünün kazanılması lazım.

Omurga Kırıkları İyileşir Mi, omurilik yaralanmaları genellik ile, omurga kırıkları sonrası kırılan kemiğin omuriliğin geçtiği kenalı daraltması ile oluşmaktadır. Yalnız özellikle çocuklar da nadir olarak herhangi kemik kırığı olmadan omuriliğin aşırı gerilmesi ile de meydana gelebilir. Omurga kırıkları vede yaralanmaları omurganın boyun kısmından kuyruk sokumuna kadar herhangi bölgesin de olabilmektedir. Eğer ki sizin de omurga kırıkları iyileşir mi, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Omurga kırıkları iyileşir mi, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da omurga kırıkları nedenleri, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Klozet Kireçlenmesi Nasıl Temizlenir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed