Narkolepsi Neden Olur?

Narkolepsi Neden Olur? Narkolepsi Tedavi Edilmezse Ne Olur? Narkolepsinin belirtileri nelerdir? Hakkında merak ettiklerinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Narkolepsi Neden Olur? Narkolepsi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Narkolepsi Neden Olur
Sayfa İçeriği: Narkolepsi Neden Olur

Narkolepsinin tam olarak nedeni bilinmemektedir. Beyin de uyku vede uyanıklığı kontrol eden, beyin bölgesinin bozukluğu ile görülmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için narkolepsinin belirtileri nelerdir? vede narkolepsi nasıl geçer? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Narkolepsi neden olur?

Narkolepsi, kişilerin uyanık olması gereken saatler de, aralara uyku ataklarının girmesi biçimin de olmaktadır. Belirtisi ise uykululuk halidir. Bir kişi uygunsuz zamanlar da uykuya dalar iken, beyninin onu uyanık tutamama durumunun sonucuna narkolepsi neden olur. Katapleks, hipnogojik halüsinasyonlar vede uyku paralizisi gibi diğer semptomlar da rastlanabilir. Bu semptomlar da, kas tonus kaybı vede rüya görme ile ilişkili durumlar olmaktadır. Narkolepsi de bu durumlar da, kişi uygun olmayan zamanlar da vede uyanık iken meydana gelir. Psikiyatrik ya da psikolojik sorunlar nedeni ile oluşan rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlık aile içinde nadiren kalıtsal olarak sürebilmektedir. Yazımızın devamına giderek narkolpesi nedenleri ile ilgili bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.

Narkolepsi Nasıl Tedavi Edilir?

Narkolepsi Belirtileri Nelerdir?

Sürekli hissedilen yorgunluk,
Olur olmaz yerler de gelen uyku atakları,
Kol, bacak veya gövde de kuvvet kaybı,
Bakışlar da donukluk,
Karabasan olarak bilinen uyku felci. Yani REM uykusu bozukluğu,
Uykuya dalarken veya uyanırken görülen halüsinasyon,
Gündüz saatlerin de odaklanma vede uykulu olma sorunu.
Uyku paralizisi,
Gün içi aşırı uykululuk hali,
Katapleksi,
Hipnogojik halüsinasyonlar.

Hipnogojik halüsinasyonlar canlı rüyalara denir. Kişi uykulu durumda iken meydana gelir. Rahatsız edici sesler vede görüntüler biçiminde izlenir. Kişi bu görüntülerden korkar, yalnız onları kontrol edebilmesi imkansız olmaktadır. Yanlışlıkla akıl hastalığı sanılarak da kişileri korkuta bilmektedir. Uyku paralizisi; Kişinin kas kuvvetin de oluşan, kısa süreli kayıplar olarak tanımlanmaktadır. Yalnız kişi uykuya dalar iken ya da uyanır iken oluşmaktadır. Kişi çevresinin farkında olmaktadır. Yalnız hareket edemez ve ses çıkaramaz. Korkutucu bir durumdur. Yalnız tehlikeli değildir. Çünkü yaşam için gerekli olan kaslar, bu esnada etkilenmez ve çalışmaktadır.

Kataplepsi atakları, kasların aniden çözüldüğü anlar olarak tanımlanır. Çok nadiren narkolepsinin ilk semtpomu olabilmektedir. Genellik ile uykululuk halinden aylar sonra meydana gelir. Katapleksi, hafif olabildiği gibi, tüm vücudun çözülüp kişinin yere düşmesine neden olacak, şiddette de rastlanabilir. Düştüğü sırada kişinin bilinci korunmuş olur, çevrede neler olup bittiğinin farkında olmaktadır. Katapleksi, duygular ile tetiklenebilmektedir. Kahkaha atma, gülme, kızgınlık ya da süprizler karşısın da meydana gelebilir. Bazı kişiler de duygusal ya da gerilim yaratan durumun anımsanması da katapleksiyi tetikleyebilmektedir. Gün içi aşırı uykululuk hali, tüm narkoleptikler de gözlenen tek belirti olarak meydana gelmektedir. Narkolepsili kişiler sürekli yorgunluk ya da uykululuk halinden yakınmaktadır. Yemek yedikten sonraları, herkesin uykululuk hissettiği durumlardan başka, en uyanık oldukları sohbet etme, film seyretme vede yazı yazma gibi durumlarda da uykululuk hissederler. Uyuklamalar kısa ya da kendilerini canlı vede dinlenmiş olarak hissettirecek süreler de olabilmektedir. Tehlikeli zamanlar da, mesele araç kullanırken de uykuya dalabilirler.

Narklepsi Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Narkolepsi tedavisin de, ilaç tedavisi reçetesiz satılan kafeinli ilaçlar yararlı gelmez. Yalnız reçete ile satılan amfetamin grubu ilaçlar narkolepsinin uykululuk, katapleksi, halüsinasyonlar vede uyku bölümleri gibi şikayetler de yararlı olabilir. Uyanıklılığı sağlayan modafinil de, daha yeni vede yararlı olabilen başka ilaç türüdür. Bu ilaçlar, yalnız uyku konusun da uzmanlaşmış doktor önerileri ile birlikte kullanılmalıdır.

Narkolepsi tedavisin de hastaların yaşamların da bazı değişiklikler de uygulaması gerekmektedir. Bunların başlıcaları;

Davranış Tedavisi

Tehlike yaratabilecek durumlar için, planlama yapılmalı ve araba kullanmadan önce kısa süreli kestirmeler yapılmalıdır.
Düzenli bir uyku ve uyanıklık programı yapılmalı ve uygun saatler de yatıp, uygun saatler de kalkınmalıdır. Narkolepsili kişiler vardiya değişiklikleri yapmamalı ya da haddinden fazla çalışmamalıdır.
İlaçlar, doktorun önerdiği biçimde kullanılmalı ve olabilecek bir değişiklik ise kendisine bildirilmelidir.
Düzenli olarak kısa süreli kestirmeler yararlı olacaktır. Bir şekerlemeden 1 saat sonra narkolepsili kişinin uykuya dalması çok güçtür.

Çevrenin Düzenlenmesi

Çocuğunuz narkolepsi ise öğretmen vede öğrenciler bu konuda eğitilmeli,
Aile üyeleri hastalık hakkın da mutlaka bilgilendirilmeli,
Narkolepsi yardım grubu kurulabilir vede yardım alınabilir,
İş arkadaşları narkolepsi hakkında bilgilendirilmeli,
İşiniz engelleniyor ise, engellerinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Narkolepsi tedavi edilmez ise, hastanın yaşam kalitesini oldukça olumsuz yönde etkileyebilir. Kişilerin uygun olmayan yerler de aniden uyuya kalmaları, sosyal sorunlara yol açabilmektedir. Özellik ile katapleksi durumları yaralanmaya yol açabilmektedir. Narkolepsi için hastanelerin nöroloji bölümüne gidebilir ve teşhis ile tedavi hakkında yardım alabilirsiniz.

Narkolepsi Neden Olur, bir insanın istem dışı, yani elin de olmadan olduğu bir yerde derin uykuya dalmasına narkolepsi denir. Uçak vede otomobil kazalarına da yol açan hastalık da uyku nöbetleri günde 25 ila 30 defa tekrar edebilmektedir. Yalnız bu nöbetler çok kısa sürmekte vede hastanın kendiliğinden uyanması ile son bulmaktadır. Eğer ki sizin de narkolepsi neden olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Narkolepsi neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da narkolepsi nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sürmenaj Hastalığı Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed