Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır? Menenjit Aşısı Nedir?, Menenjit aşısı nasıl yapılır?, Hakkında merak edilen bazı bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır? Menenjit Aşısı Nedir?

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır
Sayfa İçeriği: Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır

Tıbbi ismi meningokok olan menenjit hastalığına neden olan neisseria meningitidis bakterisine karşı bağışıklık kazanmak vede hastalığı engellemek için yapılan aşı türüne memenjit aşısı denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz menenjit aşısı nasıl yapılır? ve menenjit aşısı nedir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Menenjit aşısı ne zaman yapılır?

Menenjit bakterisi enfeksiyona neden olarak ciddi sağlık problemlerini beraberinden getirmektedir. Uzman hekimin teşhisinden sonra menenjit aşısı özellikle bebekler, çocuklar vede menenjit riski taşıyan bireylere uygulanmaktadır. Menenjit aşılarının da kendi içlerinde türleri bulunmaktadır. Menenjit aşısı, diğer aşılarda olduğu gibi bireyde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bu oluşan yan etkiler genellik ile hafif veya kısa süreli olarak kendini göstermektedir. Menenjit aşısının yan etkileri bireyin yaşına, sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterse de genellik ile ateş, ağrı veya halsizlik biçiminde görülmektedir. Nadir görülse de alerjik reaksiyonlar gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Böyle bir durumda hemen sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

Menenjit aşısı, bebeklerde vede çocuklarda aşı takvimi kapsamında uygulanmaktadır. Bunun yanında mesela Hib aşısı 2, 4, 6 ve 12 ila 15 aylık iken yapılmaktadır. Menenjit aşısı da risk altında olan yetişkinler vede ergenlik dönemindeki gençlere uygulanmaktadır. Bazı menenjit aşısları da, bireyin durumuna göre 11 ila 12 yaşlarında başlanmaktadır. Menenjit aşısı, kas içerisine ya da cilt altına yapılmaktadır. Menenjit aşısı, hastalık durumun bağlı olarak uzman hekimin önerisi ile uygulanabilmektedir. 55 yaşına kadar bireyler menenjit aşısı yapılabilmektedir. Menenjit aşısı yapıldıktan sonra, bireyde baş ağrısı, ateş veya bulantı gibi belirtiler görülmesi normal durumdur. Bebeklerde menenjit aşısı 2, 4 ve 6 aylık iken 3 şeklinde uygulanabilmektedir. Bebeğin durumuna bağlı olarak ihtiyaç doğrultusunda ek dozlar gerekebilmektedir. Yazımızın devamına giderek menenjit aşısı ne zaman yapılır, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Menenjit Aşısı Nasıl Yapılır?

Menenjit Aşısı Türleri

Hib aşısı,
Pnömokok aşısı,
Menenjit aşısı.

Hib aşısı, özellikle küçük çocuklarda rastlanan vede ilerlediğ idurumda ciddi menenjit vakalarına yol açabilen hemophilus influenzae tip b bakterisine karşı koruyan aşı türüdür. Menenjit aşısı, bireyi menenjte karşı korumanın yanında toplum sağlığına karşı da etkili olmaktadır. Aşının yaygınlaşmasını önleyerek salgınların azalmasına katkı sağlamaktadır. Menenjit aşısının bir türü olan, pnömokok aşısı, streptococcus pneumoniae bakterisine karşı yapılan aşıdır. Bu bakteri menenjite neden olmasının yanında zatürre ve ciddi enfeksiyonlara da sebebiyet vermektedir. Menenjit aşısı, menejite neden olan neisseria meningitidis bakterisinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Aşı geellikle hastalığın yaygın olarak görüldüğü bölgelerde ve salgın durumu olduğundan uygulanmaktadır.

Menenjit Aşısı Ateş Yapar Mı
Menenjit Aşısı Ateş Yapar Mı

Menenjit aşısı, kas içine ya da cilt altına enjekte yöntemi ile uygulanabilmektedir. Aşının türüne, gelişen bakteriye vede bireyin yaşına bağlı olarak da yapılma yöntemi farklılık gösterebilmektedir. Menenjit aşısı, kas içine uygulanmaktadır. Menenjit aşısı farklı serogruplara karşı koruma sağlayan çeşitli formülasyonlarda bulunabilmektedir. Pnömokok aşısı, Bu aşı da kas içine ya da bazı durumlarda cilt altına uygulanabilmektedir. Pnömokok aşıları, farklı yaş grupları vede risk grupları için farklı formülasyonlarda mevcuttur. Hib aşısı, genellik ile kas içine uygulanır vede çocukluk aşı takviminde bulunmaktadır.

Menenjit Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Mide bulantısı ya da ishal,
Kas veya eklem ağrıları,
Baş ağrısı,
Halsizlik vede yorgunluk hissi,
Hafif ateş,
Aşının yapıldığı bölgede hassasiyet,
Aşının uygulandığı bölgede şişlik, kızarıklık ve ağrı.

Menenjit Aşısının Yapılışı

İlk aşamada aşıyı uygulayacak sağlık profesyonel aşının türüne göre gerekli hazırlıkları yapmaktadır. Aşı yapılacak bölge antiseptik bir solüsyon ile temizlenmektedir. Aşı iğne veya şırınga kullanılarak kas içine ya da cilt altına enjekte edilmektedir. Aşı uygulandıktan sonra ,olası alerjik reaksiyonları izlemek adına birey bir kaç dakika gözlem altında tutulmaktadır.

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır, eğer ki sizin de menenjit aşısı ne zaman yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Menenjit aşısı ne zaman yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı menenjit aşısı ne zaman yapılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed