Meme Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir? Meme Enfeksiyonu Nedir? Meme Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler yazımızda.
Meme Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir? Meme Enfeksiyonu Nedir?
Hastalık potansiyeli taşıyan virüs, mikrop ya da kronik hastalıkların meme dokusuna bulaşması vede etkileşime geçmesiyle gelişen meme enfeksiyonu, genellikle emziren kadınlar da rastlanmaktadır. Emzirme harici nedenleri de vardır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için meme enfeksiyonu nasıl teşhis edilir? ve – Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Meme enfeksiyonu nedenleri nelerdir?
Meme enfeksiyonu nedenleri, emzirmeye bağlı nedenler vede diğer nedenler olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Emzirmeye bağlı nedenler, normal de deri insan vücudunu tüm enfeksiyonlara karşı koruyan, en önemli kalkandır. Yalnız doğumdan sonra, emzirme ile birlikte bu kalkan da, meme kanallarında genişleme vede çatlaklara bağlı zayıf alanlar meydana gelir. Bu çatlak vede kanallar meme dokusun da enfeksiyon gelişmesine yatkınlık oluşturmaktadır. En sık doğum sonrası ilk 3 ay da gözlenmektedir. Memenin üst dış kadranı olarak tanımlanan koltuk altına doğru olan, bölgeler de gözlenmektedir. Meme enfeksiyonu genellik ile bebeğin ağzından kaynaklanmaktadır. Emzirme dışı nedenler, kronik meme enfeksiyonu emzirmeyen kadınlar arasında da rastlanmaktadır. Menopoz sonrası dönemdeki kadınlar da meme enfeksiyonları gelişebilmektedir. Vücuttaki hormonal değişikler, süt kanallarının ölü deri hücreleri vede artıklar ile tıkanmasına neden olur. Bu tıkanmış kanallar, memeyi bakteriyel enfeksiyona daha açık hale getirmektedir. Yazımızın devamına giderek meme enfeksiyonu ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Meme Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Meme Enfeksiyonu Belirtileri
– Aürı,
– Meme başından ya da ciltten akıntı,
– Ciltte ısı artışı,
– Ateş,
– Meme de hassasiyet,
– Meme dokusun da, koltuk altında ele gelen kitle,
– Meme de şişme,
– Ciltte kızarıklık.
Meme Enfeksiyonu Nedenleri
– Annenin diyabet gibi kronik hastalıkları,
– Sentetik vede dar kıyafetlerin kullanılması,
– Aşırı terleme,
– Kişisel hijyenin tam sağlanamaması.
Meme enfeksiyonu emzirme dışı nedenlerden dolayı da olabilir. Diyabet, meme enfeksiyonu nedeni olabilir. Mantar enfeksiyonları, meme enfeksiyonuna zemin hazırlar. Kanser vede sigara kullanımı gibi nedenler de, meme enfeksiyonu nedenleri arasında yer almaktadır. Meme enfeksiyonun teşhisi için, köşe taşı dikkatli klinik muayenedir. Muayenedeki bulgular kızarıklık, kitle, cilt ısı artışı, hassasiyet vede cilt kalınlaşması olabilmektedir. Şüphelenilen meme enfeksiyonu hastaların da, ultrason apse varlığı ya da yokluğu için muayeneye katkı sağlayan faydalı uygulamadır. Ultrason görüntüleme tekniği ile altta yatan meme apsesini saptama da yüksek hassasiyete sahip olmaktadır. Bazı durumlar da tanı amacı ile meamografi vede meme için manyetik rezonans yani MR gibi diğer radyolojik görüntüleme tekniklerine de başvurulabilmektedir.
Emzirmek meme enfeksiyonuna neden olmaz. Meme enfeksiyonu olduğu dönemler de, annenin emzirmeye devam etmesin de sakınca yoktur. Yalnız enfeksiyon sonucu apse oluştuğu durumlar da, annenin diğer memeden bebeğini emzirmesi daha sağlıklı olur. Meme enfeksiyonu kansere neden olmaz. Yalnız meme enfeksiyonu belirtileri, nadir rastlanan inflamatuar meme kanseri ile ilişkili olabilir. İnflamatuar meme kanserin de, meme derisindeki lenfatik damarları tıkayarak sıcak vede dokunulduğunda ağrılı kırmızı, şişmiş bir cilde neden olur. Diğer meme kanseri türlerinden farklı olarak, inflamatuar meme kanserli hastalar da, meme de kitli oluşmaz. Bu durum genellik ile meme enfeksiyonu ile karıştırılmaktadır.
Meme Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Meme enfeksiyonu ilaç vede antibiyotik ile tedavi edilmektedir. 10 ila 14 günlük antibiyotik tedavisi, genellikle bu tür enfeksiyonlar için, en etkili tedavi biçimidir. Bir çok hasta 2 ila 3 gün içinde rahatlama görmektedir. Enfeksiyonun tekrarlanmamasını sağlamak için, tüm ilaçları reçete edildiği biçimde kullanmak oldukça önemlidir. Aynı süreçte uzman hekimin önerdiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Kullanılan antibiyotiğin bebekte etkisi olmayacak, bir gruptan olması da oldukça önemlidir. Meme enfeksiyonu tedavisi esnasında sigara tüketimine ara verilmelidir. Sigara kullanımı enfeksiyon bölgesine giden kan akımını azaltacağından tedavinin etkisini azaltır.
Ultrason değerlendirmesin de meme de, apse oluşumu belirlenir ise apsenin cerrahi boşaltılması lazım. Apsenin boşaltılması enfeksiyonun daha iyi iyileşmesine olanak sağlar. Bu süreçte anne adayı emzirmeye devam edebilir. Yalnız doktordan apse bakımı ile ilgili bilgi alarak hareket edilmelidir. Tedaviye dirençli meme enfeksiyonların da, sorunlu bölgeden kültür alınarak, antibiyotik testi yapılmalıdır. Bazı durumlar da enfeksiyon zeminin de meme kanseri olabilir. Bu nedenle enfeksiyon tedavi edildikten 3 ila 4 hafta sonra, tekrar ultrason ile kontrol etmek lazım. Hatta gerekir ise, diğer görüntüleme teknikleri de tercih edilmelidir.
Meme enfeksiyonu sonucu apse gelişmiş ise, cerrahi müdahale ile apse boşaltılmalıdır. Tedavinin geciktiği veya hiç yapılmadığı durumlar da, apse kendisi açılabilmek adına doku içinde ilerleyen yollar oluşturabilmektedir. Bu aşamadan sonra apse açılsa bile, bu yollar içinde saklanan bakteriler tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur. Yıl da 3 ila 4 defa gelişen enfeksiyon nadir de olsa, tüm memeyi sarabilir. Tekrarlayan cerrahi girişimler sonucu, memenin estetik yapısı ciddi biçimde bozulmalar yaşayabilir.
Meme Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir, meme de enfeksiyon zamanın da vede yeterli biçimde tedavi edilmez ise, daha ciddi sorunlara yol açabilir. Eğer ki sizin de Meme enfeksiyonu nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Meme enfeksiyonu nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da meme enfeksiyonu nedenleri, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Hemipleji Kimlerde Olur?