Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir? Makat Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?, Makat apsesi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgileri yazımızda hazırladık.

Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir? Makat Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir

Perianal apse olarakda bilinen makat apsesi, anüs vede etrafında meydana gelen iris dolu şişliktir. Enfeksiyonal durum olan makatta apse, anüs çevresinde yer alan bezlerin tıkanması sonucunda gelişebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz makat apsesi nedenleri nelerdir? ve makat apsesi nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Makat apsesi belirtileri nelerdir?

Cilt altında biriken iris dolu şişlik biçiminde rastlanan makat apsesi, ağrı, ateş vede halsizlik şeklinde kendini gösterebilmektedir. Bazı durumlarda da bu belirtilere sıcaklık hissi de ilave edilebilmektedir. Makatta apsenin en önemli tedavisi apseyi boşaltarak oluştuğu bölgeyi temizlemektedir. Böylelikle enfeksiyonun yayılması önlenmiş olmaktadır. Tedavi edilmediğinde ise, ciddi komplikasyonlara neden olmaktadır.

Makat apsesi, anüs vede çevresinde bulunan dokularda bakteri veya bezlerin enfekte olmasından dolayı meydana gelmektedir. Bu bakteri vede enfeksiyon genellikle bağışıklık sistemi sorunları, hijyen eksikliği, cinsel hastalıklara veya travmalar sonucunda oluşmaktadır. Makat apsesinin en belirgin belirtileri oluştuğu bölgede meydana gelen şişlik, ağrı vede kaşıntı hissidir. Bununla beraber anal bölgede sıcaklık vede genel halsizlik durumu da makat apsesine bağlı olarak oluşabilmektedir. Makat apsesi belirtileri görüldüğünde enfeksiyonun yayılmasını vede komplikasyonları önlemek adına uzman hekime başvurmak oldukça önemlidir. Yazımızın devamına giderek makat apsesi beliritleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Makat Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Makat Apsesi Belirtileri

Karnın alt kısmında ağrı,
Rektal kanama,
Anüs çevresindeki dokunun tahrişi,
Ağrılı bağırsak hareketleri vede kabızlık,
Kırmızı bir yumru,
Rektum veya anüste ağrı,
Makat bölgesinden irine benzer akıntının gelmesi,
Oturur iken, öksürme anında veya dışkı yapar iken ağrının kötüleşmesi,
Ağrılı vede zonkalayan bir yapıda şişlik.

Makat Apsesi Nedenleri

Anüs çevresindeki ciltte ya da dokularda oluşan kesikler,
Anal bölgenin temiz tutulmaması,
Crohn hastalığı ya da ülseratif kolit gibi inflamatuvar bağırsak hastalıkları,
HIV/AIDS gibi bağışıklık sistemi problemleri
Anal bezlerin tıkanması,
Hidradenitis süppürativa,
Kronik ishal ya da kabılzık gibi bağırsakları etkileyen tıbbi durumlar,
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
Bölgede travma,
Anal fistüllerde bakterilerin cilt altına girerek enfeksiyon oluşturması.

Makat apsesini geçirmek adına, uzman hekimden destek almak oldukça önemlidir. Yalnız makat apsesinin oluşturduğu semptomlara karşı uygulanabilecek yöntemler vardır. Makat apsesi nedeni ile meydana gelen ağrıya karşı ağrı kesicilerden yararlanılabilmektedir. Bunun yanında sıcak oturma banyoları da makat apsesinin oluşturduğu iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle anal bölgede hijyenin sağlanması da iyileşme sürecini hızlandıran durumlar arasında bulunmaktadır. Lif bakımından zengin bir diyet vede bol su tüketimi, bağırsak hareketilerini düzenler vede kabızlığı önleyerek anal bölge üzerindeki basıncın azalmasını sağlamaktadır.

Makat Apsesi Kendiliğinden Patlarsa Ne Olur
Makat Apsesi Kendiliğinden Patlarsa Ne Olur

Uzman hekim, makat apsesi teşhisini rektal muayene ile yapmaktadır. İlk aşamada rektumda düzensizlik, şişlik gibi görüntülerin olup olmadığını kontrol etmektedir. Bir alet olmadan dış apseleri görebilmektedir. Bazı apseler de cildin yüzeyinde değil, daha derinlerde bulunmaktadır. Bunun yanında uzman hekim proktosigmoidoskopi de yapabilmektedir. Bu da anüse bir tüp yerleştirilmesini içeren yöntemdir. Tüpün olduğu bölgede kamera vede ışık bulunarak detaylı inceleme yapılmaktadır. Bilgisayarlı tomografi, MR, ultrason gibi yöntemlerle de, makat apsesinin neden olduğu durum ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır.

Makat Apsesi Tedavi Edilir Mi?

Makat apsesi semptomların ıazaltmak vede apseden kurtulmak adına apsenin açılarak boşaltılması gerekmektedir. Bu işlemin uzman hekim kontrolünde yapılması oldukça önemlidir. Bir çok kişi apse boşaltıldıktan sonra rahatlayarak ağrının azaldığını görmektedir. Uzman hekim bu işlemi yaparken, neşter veya iğne yardımı ile boşaltma gerçekleştirmektedir. Apsenin bulunduğu bölge vede büyüklüğüne göre bandaj veya dikiş gerekebilmektedir.

Apsenin Alınmasından Sonra Bireyin Uygulaması Gereken Yöntemler

Ağrı kesiciler tercih edilebilir.
Günde bir kaç defa sıcak bir banyoda oturunuz. Bu durum ağrı vede şişliği azaltmaktadır.
Ağrılı olarak görülen bağırsak hareketleri, rahatlamak için müshil ya da dışkı yumuşatıcılar verilebilir.
Enfeksiyonu durdurmak adına, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylere reçeteli antibiyotikler tavsiye edilebilir.

Makatta apseye karşı erken müdahale ile, apse drenaji yapılmadığında ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu nedenle belirtiler fark edildiğinde hekima başvurmak oldukça önemlidir. Makat apsesi kendiliğinden patladığı durumda, içindeki iltihap boşaltılır. Yalnız enfeksiyonun tamamen temizlenmesi mümkün olmayabilmektedir. Bu durumda, enfeksiyon çevre dokulara yayılarak ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Makat Apsesi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de makat apsesi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Makat apsesi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı makat apsesi belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Lavanta Sabunu Neye İyi Gelir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed