Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Kuru Kayısı Neye İyi Gelir?, Kuru kayısı bağışıklığa katkı sağlar mı? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri derledik.

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir? Kuru Kayısı Neye İyi Gelir?

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir
Sayfa İçeriği: Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir

Sert çekirdekli vede rosaceae ailesine ait bir yaz meyvesi olan kayısı, küçük olmasına rağmen faydaları oldukça çoktur. Kayısı düşük kaloriye sahip olmasının yanında ciddi oranda vitamin vede mineral içermektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kuru kayısı neye iyi gelir? ve kuru kayısı bağışıklığa katkı sağlar mı? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kuru kayısının faydaları nelerdir?

Kayısının faydaları düşünüldüğünde birden fazla kayısı tüketmek, kayısının mevcut faydalarını artırmaktadır. Yalnız şeker hastaları, kan şekerinin yükselme riskine karşı kayısıyıı dikkatli biçimde tüketmekte oldukça önemlidir. Kayısı beta karoten vede A, C vede E vitaminleri de dahil olmak üzere güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu sayede bağışıklığa katkı sağlamaktadır. Vücudu hastalıklardan korur vede oksidatif strese karşı koruyucudur. Kayısı bağırak dostu olmak ile birlikte cildi besler, göz sağlığını destekler vede tansiyonu dengelemektedir.

Bir porsiyon kuru kayısı, günlük A vitamini vede demir ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaktadır. Güçlü an tiopksidan özelliklere sahip olan kuru kayısı potasyum da barındırmaktadır. Kolesterolü düşürmeye yardım eden kuru kayısı sindirimi de desteklemektedir. Diğer yandan kuru kayısı yağsız vede düşük kalorili besindir. Kayısı kemik büyümesi için gerekli olan kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kayısıdaki potasyum içeriği kemik sağlığına da faydalıdır. Çünkü potasyum kalsiyıum emilimine yardımcı olmaktadır. Düşük kalorili yaz meyveleri arasında bulunan kayısının önemli faydalarından biri de besleyici olmasıdır. Yüksek oranda su içeren kayısı vücudun sulu kalmasına yardım ederek, hem su ihtiyacını karşılar, hem de vücudun nemlendirilmesini sağlamaktadır. Aşırı kanamayı durdurucu özelliği bulunan K vitamini kayısının içinde mevcuttur. K vitamini ile kayısı tüketimi kanın pıhtılaşmasını sağlayabilmektedir. Yazımızın devamına giderek kuru kayısının faydaları ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kuru Kayısının Faydaları

Yağsız vede düşük kalorilidir,
Alerjik reaksiyonları önler,
Probiyotik kaynağıdır,
Cilt hasarını önler,
Sindirim sistemini destekler,
Bağırsak dostudur,
Kasları vede kemikleri besler,
Göz sağlığını korur,
Kolesterolü düşürmeye yardım eder,
Antioksidan zengini meyvedir,
Vücudun A vitamini vede demir ihtiyacını karşılamaktadır.

Kayısının Sağlık İçin Faydaları

Kasları besleyen kalsiyum vede potasyum barındırır,
Düşük kalorili besleyici besindir,
Vücudun su ihtiyacına katkı sağlar,
Kanın pıhtılaşmasını sağlar,
Kayısı tansiyonu dengeler,
Göz sağlığını destekler,
Cildi besler, parlaklık verir,
Anemi riskini azaltır,
Kayısı aynı zamanda bağırsak dostudur,
Oksidatif strese karşı koruyucudur,
Kayısı bağışıklığa katkı sağlar,
Beta karoten içeren güçlü antioksidan kaynağıdır.

Kan basıncını düşürmeye yardım eden kayısı, bu özelliği ile tansiyonu dengeler vede kalp damar hastalıkları riskine karşı koruyucu rol üstlenmektedir. Kayısı iyi bir A, C ve E vitamininin yanı sıra, zeaksantin, lutein ve retinol kaynağıdır. Bunların hepsi göz sağlığını destekleyerek katarakt ve beta karotein içeriği ile körlüğe yol açabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini de azaltmaktadır. Kayısı C vitamini etkisi ile cildi besleyip parlaklık vererek cildi korumaktadır. Kayısı demir yüklü bir besin olduğundan, kan akışını iyileştirmeye vede anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte kayısıdaki bakır içeriği demir emilimine yardımcı olmaktadır.

Yüksek lif içeriği ile öne çıkan kayısı, bağırsak mikrobiyomuna fayda sağlayarak bağırsak dostu bestinler arasında bulunmaktadır. Bağırsak sağlığına sağladığı faydalar ayrıca kabızlığın giderilmesinde de etkili rol oynamaktadır. Kayısının antioksdan bakımından zengin bir besin olduğu bilinmektedir. Antioksidanlar vücutta oksidatif strese neden olan serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olmaktadır. Bu doğrultuda kayısı tüketerek vücudu oksidatif strese karşı korumuş olmaktadır. Güçü C vitmaini özelliği ile öne çıkan kayısının bilinen bu özelliği bağışıklık sistemine destek vermektedir. Güçlü bağışıklık sistemi için yaz aylarında kayısı tüketmek oldukça önemlidir. Beta karoten, lutein, zeaksantin ile birlikte A, C ve E vitamini desteği ile güçlü antioksidan olan kayısı vücuttaki serbest radikaller ile mücadele etmektedir. Kayısının antioksidan özelliği vücudu hastalıklardna koruma noktasında da rol üstlenmektedir.

Kuru Kayısı Cilde İyi Gelir Mi?

Kuru kayısı aynı zamanda vücudun otomatik olarka A vitmainine dömüştürdüğü iyi bir beta-karoten kaynağıdır. Retinol ya da retinoidlerin ince çizgileri vede kırışıklıkları azaltmasını sağladığından bu da cilt sağlığına vede görünümüne katkıda bulunmaktadır. Kuru kayısının sağladığı probiyotik etkiler, içerdiği mikroorganizmalardan gelmektedir. Kuru kayısı sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakları çalıştırmaktadır. Kuru kayısının faydalarındna yararlanmak için, sabah aç karnına tüketmek daha etkilidir.

Kuru Kayısı Kabızlığa iyi Gelir Mi
Kuru Kayısı Kabızlığa iyi Gelir Mi

Potasyum vede kalsiyum içeren kuru kayısının kasları vede kemikleri destekleyen besin olduğu bilinmektedir. Bir porsiyon kuru kayısı tüketmek hem günlük A vitmaini hem de demir ihtiyacını karşılamaktadır. Demir ihtiyacını karşılayarak aynı zamanda anemi riskini de azaltmaktadır. Kayısıda yer alan A vitamini, E vitamini vede karotenoidler gözün retinaları vede lensleri üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bu durum yaşlanılsa bile göz sağlığının korunmasına yardımcı olabilmektedir. Kan basıncını düşürme vede dengeleme noktasında kuru kayısı tüketmek etkili yöntemdir. Kan basıncı düşerek aynı zamanda kolesterol değerleri de düşer ve böylelikle kalp damar hastalıklaır riski de dolaylı olarak azalmaktadır.Meyvesinde olduğu gibi, kurutulmuş kayısı da içerdiği antioksidan özellikleri ile faydalı bir kuru meyvedir.

Kuru Kayısı Nasıl Tüketilir?

Yaz mevsiminde tazesi tüketilebilen kayısının yıl boyunca kurusu da uygun ortamlarda saklanaiblmektedir. Yalnız kuıru kayısının rengini korumak adına kullanılan kükürt dioksit astım hastalarında alerji riskini artırabilmektedir. Bu neden ile sülfür içermeyen, doğal yollardna kurutulan, işlem görmemiş, koyu renkli yani gün kurusu ismi verilen kayısı tüketilmelidir. Kuru kayısının glisemik indeksi yüksektir vede tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.

Yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri olan kayısının günlük 3 ila 4 adet tüketilmesi yeterlidir. Günde 8 ila 10 adet aralığında kuru kayısı tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin vede minerallerin alınmasını sağlar. Bu adet gün içinde aralıklı biçimde tüketilir ise daha sağlıklı olmaktadır. Kayısının acı çekirdeğinde doğal olarak yer alan amigdalin, tüketildikten sonra siyanüre dönüşerek zehirlenmeye yol açabilmektedir. Bu neden ile yetişkinler ve özellikle çocuklar tarafından dikkatli tüketilmelidir. Böbrek yetmezliği olan hasta kişilerin de kayısı tüketir iken dikkatli olması gerekmektedir.

Kuru Kayısının Faydaları Nelerdir, eğer ki sizin de kuru kayısının faydaları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kuru kayısının faydaları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kuru kayısının faydaları nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Apert Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed