Koleranın Nedenleri Nelerdir?

Koleranın Nedenleri Nelerdir? Kolera Belirtileri Nelerdir? Kolera nasıl tedavi edilir? Hakkında merak ettiğiniz, tüm her şeyi yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Koleranın Nedenleri Nelerdir? Kolera Belirtileri Nelerdir?

Koleranın Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Koleranın Nedenleri Nelerdir

Kolera hastalığı ülkemiz de pek görülmese de, diğer ülkeler için hala ciddi sorun olarak görülmektedir. Bu hastalık vibrio cholerae isimli bakterinin içecek vede yiyeceklere bulaşması sonucu yayılmaktadır. Şiddetli ishale neden olan, vücutta dehidrasyona yol açan vede tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için kolera belirtileri nelerdir? ve Kolera nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarını düzenleyip, derledik. Siz de yazımızın devamına giderek kolera neden olur? Öğrenebilirsiniz. Peki koleranın nedenleri nelerdir?

Kolera hastalığına, vibrio cholerae isimi verilen bakteriler neden olmaktadır. Bu hastalığın ölümcül olmasının nedeni de, bu bakteriler tarafından üretilen vede choleragen olarak bilinen güçlü toksinin ince bağırsağa yağışması olmaktadır. Choleragen bağırsak duvarlarına bağlandığın da, sodyum vede klorüre müdahale eder. Bakteriler ince bağırsağın duvarlarına bağlandığın da, vücut aşırı miktarda su salgılamaya başlamakta ve bu durum da ishal ile birlikte hızlı sıvı vede tuz kaybına neden olmaktadır. Özellikle de kirli su kaynakları, kolera enfeksiyonunun en önemli nedenlerindendir. Bunun yanı sıra iyi yıkanmamış meyveler, pişmemiş sebzeler vede diğer yiyecekler de koleraya neden olan bakterileri barındırmaktadır. Yazımızın devamına giderek koleranın nedenlerini ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz.

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Koleranın Nedenleri

Kolera insandan insana direk olarak temas yolu ile bulaşmamaktadır. Yalnız kolera enfeksiyonuna yakalanmış kişinin dışkısının yiyecek ya da suya temasıyla insandan insana bulaşabilmektedir.

Kirli sularda avlanan hayvanlar.
Tüketilen su kaynaklarının kirliliği.
Çiğ olarak tüketilen istiridye ya da yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri.
İnsan atıklarının karıştığı sular da yetiştirilen meyve vede sebzeler.
Sifon kullanımının yaygın olmadığı ülkeler de görülmektedir.

Bu hastalığa doğru tanı konulması, hastanın bir an evvel tedaviye başlaması açısından oldukça önemlidir. Şiddetli dehidrasyona bağlı nedenlerden ölüme neden olma potansiyeline sahip hastalıktır. Doktor hastanın tıbbi geçmişini, yakın zaman da kolera bulunan yerlere gidip gitmediğini vede son günler de tükettiği besinlerin listesini sorabilir. Hekimin koleradan şüphelenmesi durumunda hastadan bazı testler alabilir. Hastanın özellikle şiddetli ishali vede kusması var ise, hekim tarafından mutlaka dışkı yani gaita örneği istenir. Hastadan alınan dışkı örneği ise özel mikroskop kullanılarak görülebilmektedir.

Kolera Nasıl Tedavi Edilir
Kolera Nasıl Tedavi Edilir

Kolera tedavisi hastalığın teşhis edilmesinden sonra acil olarak başlanması gerekmektedir. Koleranın ölümcül olmasının en önemli nedeni olarak vücutta dehidrasyona yol açması gösterilmektedir. Bu nedenle hastalığın tanısının konulması ile birlikte acil olarak hekimin öngördüğü şekilde tedaviye de başlanması lazım. Bu hastalığın tedavisin de öncelik hastanın kaybettiği sıvısını vücuda geri kazandırmaktır. İçin de şeker vede tuz karışımı bulunan sıvılar hastaya serum olarak verilmektedir. Serum tedavisinin yanı sıra koleranın tedavisin de çeşitli antibiyotikler de tercih edilmektedir.

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Kolera hastalığı semptomları insandan insana değişiklik göstermektedir. Enfeksiyondan belirtileri bir kaç saat için de başlayabileceği gibi bir hafta sonra da başlayabilmektedir. Kolera semptomları genellik ile hafiftir. Yalnız bazı kişiler de ağır vede şiddetli olarak da gözlemlenebilmektedir. Kolera bakterisi bazı durumlar da hafif semptomlar şeklin de gözlemlenir iken, bazı durumlar da herhangi belirti gözlenmez. Enfekte olan bir çok insan da semptom gözlemlenmese dahi hastalığın yayılımına önemli rol oynamaktadır.

Kaslar da meydana gelen kramp.
Kalp atışının hızlanması.
Hızlı kilo kaybı.
Susuzluk.
Baş dönmesi.
Cildin elastikiyetini kaybetmesi.
Düşük tansiyon.

Koleranın Nedenleri Nelerdir, kolera hastalığına bağlı dehidrasyon tedavi edilmez ise saatler için de şoka vede ölüme neden olabilmektedir. Kolera hastalığı vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Eğer ki sizin de koleranın nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Koleranın nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da koleranın nedenleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Gerçek Bal Bozulur Mu?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed