Klamidya Testi Nedir? Klamidya Komplikasyonları Nelerdir? Klamidya belirtileri nelerdir? Hakkında merak ettiğiniz, tüm her şeye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Klamidya Testi Nedir? Klamidya Komplikasyonları Nelerdir?
Klamidya, cinsel yol ile buluşan hastalıklar arasında en sık görülen hastalıktır. Bu hastalık sinsi seyirli ve tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için klamidya belirtileri nelerdir? ve klamidya komplikasyonları nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Klamidya testi nedir?
Hastalık cinsel yolla bulaşan vede sık rastlanan bakteriyel enfeksiyondur. Chlamydia trachomatis ismimli bakterinin neden olduğu bu hastalık, uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gereken ciddi hastalıktır. Tedavi edilmediğinde, özellikle kadınlar da kısırlık gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara bile yol açabilmektedir. Vajinal, oran vede anal ilişki ile bulaşabilen klamidya, doğum sırasında klamidya taşıyan anneden bebeğe de bulaşabilmektedir. Özellikle de genç nüfus arasında bu hastalık sıklıkla rastlanmaktadır. Hem erkekleri, hem de kadınları etkilemek ile birlikte çoğunlukla %50 ile %70 oranında asemptomatik seyretmektedir. Eğer kişi kendisin de klamidya enfeksiyonu olma bile, hiç bir şikayet hissetmeyebilmekte ve bu enfeksiyonu istemeden partnerine de bulaştırabilmektedir. Kadınlar da servisit, üretrit vede PIH gibi enfeksiyonlara neden olur iken, erkekler de üretrit, epididimit vede prostatit oluşturabilmektedir. Yazımızın devamına giderek klamidya belirtilerine ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Klamidya Komplikasyonları nelerdir?
Klamidya Belirtileri
Erkekler de görülen belirtiler
– Ağrılı idrara çıkma,
– Penis ucundan az miktar da berrak ya da bulanık akıntı gelmesi,
– Testis çevresin de ağrı vede şişlik,
– Penis ucunun çevresin de yanma vede kaşıntı.
Kadınlar da görülen belirtiler;
– İdrar yapar iken ağrı şeklinde görülmesi,
– Yoğun miktarda vede kötü kokulu olabilen vajinal akıntı,
– Cinsel ilişki sırasında ağrı,
– Adet zamanları arasında rastlanan kanamalar,
– Vajina etrafındaki bölgede kaşıntı veya yanma,
– Ağrılı adet kanamaları.
Klamidya hastalığına nedne olan bakterinin araştırılmasına klamidya testi denmektedir. Klamidya testi, en sık sitolojik inceleme vede bakteriyel kültür ile uygulanmaktadır. Klamidya teşhisi için uygulana diğer testler direkt floresan antikor, antijen tayini, enzim immunoassay vede nükleik antijen amplifikasyon testleridir. Klamidya cinsel bulunan herkes de rastlanacağı gibi bazı kişilerde daha yüksek riskler görülmektedir. Bunların başlıcaları; Eşcinsel erkekler, 25 yaş altı cinsel açıdan aktif yaşam süren kadınlar, korunmasız cinsel ilişkiye girenler, çoklu partnerli yaşam sürenler, partnerleri cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyanlar.
Klamidya Nasıl Tedavi Edilir?
Klamidya enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyon olduğu için tedavisi antibiyotiklerle uygulanmaktadır. Tedavisin de tercih edilen antibiyotikler genel de 7 günlüktür. Hastalığın semptomları geçse bile, antibiyotiklere devam edilmesi oldukça önemlidir. Tedavi sırasın da cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Tekrarlayan enfeksiyonlar gözlemlendiğinden, belirli bir süre geçtikten sonra, doktorunuzun önerisine göre tekrar test yaptırmanın faydası vardır. Bu hastalık partnerler arasında buluştığından, sizinle birlikte partnerinizin de klamidya enfeksiyonu açısından tedavi olması lazım. Chlamydia trachomatis bakterisine karşı etkili olan, antibiyotik türleri makrolidler, tetrasiklinler vede bazı kinolonlardır. Bu hastalık sonucun da rastlanan vede komplike olmayan hastalıkların tedavisin de ilk tercih edilen ilaçlar ise doksisiklin vede oksitetrasiklindir. Yapılan çalışmalar da tek doz 1 g azitromisin tedavisinin 7 günlük doksisiklin tedavisi kadar etkili olduğunu belirtmiştir. Bu neden ile doktorunuz uygun görür ise size, 7 günlük süren bir antibiyotik yerine tek dozlük antibiyotik reçete verebilir. Böyle durum da cinsel ilişkiye girmek için, yine de 7 gün beklemek gerekir. Hamilelik de gözlenen klamidya tedavisi için tetrasiklin vede folorokinolon ilaçları kontreendike olduğından dolayı eritromisin vede amosisilin tercih edilmektedir.
Klamidya Komplikasyonları Nedir?
Klamidya komplikasyonları erkekler de genellik ile ciddi bir sağlık sorunu yaşatmaz. Ender olarak klamidya erkekler de epididimisi enfek de edebilir. Bu durum ateşe, ağrıya vede kısırlığa neden olabilmektedir. Hem erkekler, hem de kadınlar klamidya enfeksiyonu nedeni ile reaktif artrit geliştirebilmektedir. Reaktif artirt, vücutta ki bi enfeksiyona reaksiyon olarak ortaya çıkan artrit türüdür. Tedavi edilmeyen klamidya HIV/AIDS’e yakalanma olasılığını da artırmaktadır. Kadınlar da tedavisi yapılmayan klamidya enfeksiyonu rahim vede fallop tüplerine yayılarak pelvik enflamatuar hastalığa neden olabilmektedir. Üreme sistemine kalıcı hasar verebilen PID, pelvik ağrıya, dış gebeliğe vede kısırlığa yol açabilmektedir. Birden fazla kez klamidya enfeksiyonu geçirmiş kadınlar, üreme komplikasyonları açısından daha yüksek risk taşımaktadır.
Klamidya Testi Nedir, klamidyaya neden olan bakterinin araştırılmasına klamidya testi denir. Bu test en sık sitolojik inceleme vede bakteriyel kültür ile uygulanmaktadır. Eğer ki sizin de klamidya testi nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Klamidya testi nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da klamidya belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?