Kaç Çeşit Atel Bulunur? Atel Uygulama Yöntemleri Nelerdir?, Atel kaç gün kullanılır? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Kaç Çeşit Atel Bulunur? Atel Uygulama Yöntemleri Nelerdir?
Vücudun herhangi bir uzvunu ya da omurganın desteklenmesi vede hareketsizleştirilmesi adına kullanıldığı gibi, genel olarak kırık kemikler ya da hasarlı eklemlere hareket esnasında destek sağlayarak, geçici imnobilizasyon sağlamak kullanılan sargıya atel denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz atel kaç gün kullanılır? ve atel uygulama yöntemleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kaç çeşit atel bulunur?
Eğerki bir yaralanma sonrasında kırık, şişlik ya da ağrı var ise yapılabilecek ilk şey atellemedir. Çünkü atelleme durumu daha da kötüleşmesinin önüne geçcektir. Atel, yaralanmanın şiddetini önlemek ya da durumu korumak için tercih edilen cihazdır. Atel kullanımına örnek olarak, trafik kazalarında yaralanan bireyin daha gelişmiş tedavi için hastaneye alınır iken kırık bir kemiğini stabilize etmek için tercih edilmektedir. Yaralı bölge hareket ettirilmediğinden emin olmak için yapılan düzgün yerleştirilmiş bir atel yaralanmanın vede ağrının hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Atel ameliyattan sonra da takılabilmektedir. Ameliyat sonrasında atel kullanımında amaç ağrıyı azaltmak, yaralı bölgenin hareketini kısıtlayarak iyileşmenin hızlanmasını sağlamaktır. Ateller bir çok şekil vede boyutlarda olabilmektedir. El vede ayak parmak yaralanmasında yapılan bantlama gibi basit bir şekilde olabilmektedir. Bazende kalça ya da uyluğu desteklemek için kullanıldığında oldukça büyük olabilmektedir. Bazı ateller, plastik ya da kumaştan yapılmaktadır. Ateller kanca, halka askıları, tokalar veya bantlar gibi ek parçalar ile daha kullanışlı hale getirebilirler. Ateller her hasta vede her hastalığa göre farklılık göstermektedir. Yazımızın devamına giderek atel uygulama yöntemleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Atel Kaç Gün Kullanılır?
Atel Uygulama Yöntemleri
Statik atel yaralı bölgenin hareket etmesini engellemektedir. Ağrıyı vede şişliği azaltmak adına yaralanma sonrası statik atel tercih edilmektedir. İyileşme başlar iken dinamik atel kullanılabilmektedir. Dinamik ateller yaralanma bölgesinin hareketlenmesini sağlayarak meydana gelen hareket kaybının azaltılmasını sağlamaktadır. Dinamik ateller eklem yerleşim bozukluklarını düzeltmek adına uzun süreler boyunca yumuşak dokulara gerilim uygulayarak uzatırlar. Seri splintleme de kullanılan cihazlar 6 haftada bir değiştirilmektedir. Her splint değişikliği ile yeni cihazlar farklı eklemlere ya da aynı ekleme daha fazla hareket imkanı sağlamaktadır.
Ateli kullanmaya başladıktan sonra, 2 haftada bir, size ateli tavsiye eden uzman hekimin görmesi gerekmektedir. Atel tavsiye eden uzman hekim, size ne kadar kullanacağınız belirtecektir. Çoğu ateller sakatlığa bağlı olarak 1 hafta vede bir kaç gün kullanılmaktadır. Kırıklarda da cihazın kullanılma süresi bir çok kırığın iyileşmesi için gereken süre olan 4 ila 8 hafta kullanılması gerekmektedir.
Atel Uygulamada Prensibleri Nelerdir?
Yaralanma bölgesindeki şişme, yırtılma ve kanama gibi durumlar değerlendirilmektedir. Yaralanma bölgesinin distalinde nabız, his vede hareket kaybı değerlendirilir, mevcut olan yaraların enfeksiyon kapmaması için sterilize edilerek kapatılmaktadır. Uygulanmadan önce, kas, eklem ve sinirler başta olmak üzere genel bir değerlendirme yapılmaktadır. Tüm bu değerlendirmeler esnasında atellenecek bölge hareketsiz tutulmaya çalışılmaktadır. Atellenme yapılacak bölgede kırığın durumuna göre eklemler bir alt vede bir üst eklemde hareketsiz kılacak şekilde atelleme yapılmaktadır. Özellik ile boyun vede bel bölgesi hayati önem taşıdığı için, yapılacak stabilizasyon çok önemli olmaktadır. Bu durumda mutlkaa uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
Kaç Çeşit Atel Bulunur, eğer ki sizin de kaç çeşit atel bulunur yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kaç çeşit atel bulunur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kaç çeşit atel bulunur hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yuka Bitkisi Nasıl Canlandırılır?