Hemostaz Nasıl Oluşur?

Hemostaz Nasıl Oluşur? Hemostaz Aşamaları Nelerdir?, Hemostaz nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda ayrıntılı olarak hazırladık.

Hemostaz Nasıl Oluşur? Hemostaz Aşamaları Nelerdir?

Hemostaz Nasıl Oluşur
Sayfa İçeriği: Hemostaz Nasıl Oluşur

Aşırı kan kaybını engellemek adına, kanamayı durdurmaya yarayan vücudun doğal fonksiyonu olan hemostaz, tek bir süreç olmaktan ziyade, aslında bir çok sürecin birleşimi olarak kabul edilmektedir. Ne ne kadar ayrı süreçler gibi görünseler de, bunların hepsi vücutta kan pıhtısı oluştuğunda oluşmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz hemostaz nedir? ve hemostaz aşamaları nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirisniz. Peki Hemostaz nasıl oluşur?

Vücut bir yaralanma tespit ettiğinde aşırı kan kaybını engellemek adına devreye giren hemostaz, hızlı bir reaksiyon göstermektedir. Bu hemostaz süreci düzgün biçimde yaşanmadığında, en küçük kanamalar bile ciddi sağlık problemlerini bieraberinde getirebilmektedir. Bunun bir örneği, kanın etkili biçimde pıthılaşmadığı bir durum olan hemofilidir. Bir kanama vede pıhtılaşma bozukluğu olan hemofili, vücuttaki doğal bir reaksiyon olan hemostaz sürecinin sekteye uğraması sonucu meydana gelmekte vede ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Vücudun kanamayı durdurmak adına devreye soktuğu fizyolojik sürece hemostaz ismi verilmektedir. Hemostaz öncelikle birincil hemostaz ile başlamaktadır. Vücutta geçici bir tıkaç oluşturan birincil hemostaz sürecinden sonra vücut ikincil hemostaz sürecine geçmektedir. Bu aşamada da tıkaç daha güçlü hale getirilir vede kanamanın durdurulması amaçlanmaktadır. Tıbbi olarak trombositler vede fibrin polimen ile pıhtı oluşumuna yol açan, bir dizi enzimatik aktivasyonu sürecini kolaştırmaktadır. Bu pıhtı yaralı bölgeyi kapatır, doku yenileme süreci gerçekleşir iken, daha fazla kanamayı kontrol eder vede önlemektedir. Özetle hemostaz süreci kan kaybını önlemeyi amaçlamaktadır. Hemostaz, trombositlerin, plazma pıhtılaşma basamaklarının, fibrinolitik proteinlerin, kan damar yapılarının vede sitokin araçlarının karmaşık etkileşimine bağlı olan bir süreç biçiminde değerlendirilmektedir. Yazımızın devamına giderek hemostaz aşamaları, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Hemostaz Ne İşe Yarar?

Hemostaz Aşamaları Nelerdir?

Fibrin pıhtı yeniden yapılanması,
İkincil hemostaz,
Birincil hemostaz.

Fibrin pıhtı yeniden yapılanması, hemostazın son aşaması, vücudunuzun mevcut pıthıyı fibrin pıhtısına dönüştürmesi olarak bilinmektedir. İkincil hemostaz, birincil hemostazda oluşturulan geçici tıkaç, ikincil hemostazda daha da sağlam hale getirilmektedir. Pıhtılaşma olarak da isimlendirilen bu aşama, kandaki pıhtılaşam faktörleri ismi verilen molekülleri kapsamaktadır. Sonuç olarak pıhtılaşma sürecinde fibrin ismi verilen bir madde oluşturulmaktadır. Hem trombosit tıkacı, hem de fibrin birlikte hareket ederek güçlü bir pıhtı oluşturmaktadır. Birincil hemostaz, vücudun bir yaralanmayı kapatmak vede kanamayı durdurmak adına, geçici bir tıkaç oluşturması anlamına gelmektedir. Bunu sağlamak adına, kanda dolaşan trombositler hasarlı dokuya yapışarak aktive olmaktadır. Birincil hemostaz süreci aşırı kan kaybını engellemek amacı ile doğal olarak başlatılan ilk süreçtir.

Hemostaz Testinde Neye Bakılır
Hemostaz Testinde Neye Bakılır

Uzman hematolog, semptomlara vede kan tahlilindeki pıhtılaşma ile ilgili bileşenleri analiz eden kan testlerine dayanarak kanın pıhtılaşma problemlerini teşhis edebilir vede hemostaz eksikliğine bağlı olası sorunları belirleyebilmektedir. Hemostaz sürecinin olağan akışında gerçekleşmediği durumlarda, vücuda ciddi komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bunun en önemli örneklerinden biri hemofilidir. Hemofili, pıhtılaşma bozukluğudur vede hemotaz devreye girmediği için vücuda zarar verebilmektedir.

Hemostaz Nasıl Oluşur, eğer ki sizin de hemostaz nasıl oluşur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hemostaz nasıl oluşur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı hemostaz nasıl oluşur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çomak Parmak Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed