Hemorajik Kist Belirtileri Nelerdir? Hemorajik Kist Nasıl Tedavi Edilir?, Hemorajik kist kimlerde görülür? Hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.
Hemorajik Kist Belirtileri Nelerdir? Hemorajik Kist Nasıl Tedavi Edilir?
Sıklıkla adet döngüsünün yumurtlamadan sonra başlayan ya da adet kanamasıyla birlikte meydana gelen genellik ile zararsız kanayan keseciklere hemorajik kist denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz hemorajik kist kimlerde görülür? ve hemorajik kist nasıl tedavi edilir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Hemorajik kist belirtileri nelerdir?
Hemorajik kistler, yaygın olarak görülmektedir. Küçük boyutlu oldukları için, kendiliğinden iyileşebilen kistlerdir. Genellik ile ciddi komplikasyonlara neden olmazlar. Hemorajik kist korpus luteum ya da folikül kistinin içine kanaması sonucu meydana gelmektedir. Hemoraji kelimesi ise kanama anlamına gelmektedir. Hemorajik kistlere genellik ile fonksiyonel yumurtalık kistleri neden olmaktadır. Folikül denilen yapı her ay regl döngüsü içerisinde oluşturulur vede progesteron ile östrojen hormonları üretmektedir. Yumurtlama esnasında açılan foliküller yumurtayı serbest bırakmaktadır. Bu foliküller bazı durumlarda büyümeye devam ederek fonkisyonel kist ismi verilen kistlerin oluşmasına neden olmaktadır.
Hemorajik kistler, yumurtlama döneminde foliküller yumurtalarını serbest bırakmaktadır. Yumurtaların serbest bırakıldığı folikülde bir kanama meydana gelmesi kist oluşumuyla sonuçlanabilmektedir. Bu kist oluşumu, hemorajik kist olarak adlandırılmaktadır. Genellikle foliküldeki kanamalar sonucu oluşsalar da bazı durumlarda folikül ve korpus luteum kistleri hemorajik kist yapısına dönebilir. Bu kistler yaygın olaraka adet döngüsünün bir parçası olarak görülür ve kendiliğinden yok olur. Yalnız kistin boyutuna vede oluşma biçimine bağlı olarak tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir. Yazımızın devamına giderek hemorajik kist belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Hemorajik Kistler Kimlerde Görülür?
Hemorajik Kist Belirtileri
– Pelvik bölgede veya karında şişlik,
– Cinsel ilişki esnasında ağrı,
– Göğüs uçlarında hassasiyet,
– Kilo kaybı,
– Adet düzensizliği,
– Adet dönemleri arasında kanama,
– Bel bölgesinde, karın ve pelvik bölgesinde ağrı. Meydana gelen ağrı hafif ya da şiddetli olabilmektedir.
Korpus luteum folikülün yumurtayı bırakttan sonra aldığı addır. Folikül yumurtayı bıraktıktan sonra, küçülerek östrojen ve progesteron hormonlarını salgılamaya başlamaktadır. Gebelik için gerekli olan hormonları salgılayan vede küçülen folikülün adı korpus luteum olmaktadır. Folikül yumurtayı bırakmak için açılır ve bazen bu açıklıktan içeri sıvı dolarak korpus luteum kistine yol açmaktadır. Foliküler kistler, menstruasyon döneminin ortalarına doğru foliküllerden biri yumurta bırakmaktadır. Bırakılan bu yumurta fallop tüpünden aşağı hareket etmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı folikül yumurtayı bırakmak adına açılmaz ve gittikçe büyüyerek foliküler kiste neden olmaktadır. Hemorajik kistler yumurtalık kistlerinin hasar alması sonucu oluşmaktadır. Yumurtalık kistlerindeki damarların hasar görerek kanaması ya da yırtılması sonucunda bir kanama oluşur vede sonucunda meydana gelen kist hemorajik kist ismini almaktadır.
Hemorajik Kist Oluşumuna Neden Olan Etkenler
Gebeliğin daha kolay gerçekleşmesi adına kullanılan doğurganlık ilaçları, içerdikleri bileşenlerden dolayı kist oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu ilaçların bırakılmasıyla birlikte kist oluşumu ortadan kalkabilmektedir. Gebelik ile birlikte hemorajik kist oluşumu aynı anda meydana geldi ise, bu durum uzun süre devam edebilmektedir. Zira gebelik döneminde salgılanan yüksek miktarda progesteron hormonu kistin daha fazla büyümesine yol açabilmektedir. Sağlık geçmişinde ksit sorunu yaşayan bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir. Hemorajik kistler, menopoz öncesi dönemde kadınlarda görülebilmektedir. Doğurganlık döneminde olan kadınlarda görülen kist, genellik ile adet döngüsünün luteal vede foliküler fazında oluşmaktadır.
Hemorajik Kistler Tedavi Edilir Mi?
Hemorajik kistlerin tedavisi, kistin durumuna, boyutuna göre farklılık göstermektedir. Eğerki kist küçükse ve kişide herhangi bir rahatsızlığa yol açmıyor ise, kendiliğinden geçmesi beklenebilmektedir. Semptomların ve kist oluşum riskinin azaltılması adına uygulama çeşitli yöntemler de vardır. Doğum kontrol hapları kist oluşum riskini azaltan yöntemlerden biridir. Gerekli durumlarda hekimler tarafından reçete edilmektedir. Kistin yol açtığı semptomların giderilmesi içinse ağrı kesiciler, bulantı gidericiler ve vitamin takviyeleri tavsiye edilmektedir. Hemorajik kistler kanamaya bağlı olarak oluştuklarından, hasta kişide kanama görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda da kanamanın durdurulması vede tansiyonun dengelenmesi adına serum ve enjeksiyon tedavilerine başvurulabilmektedir.
Hemorajik kistlerin boyutunun 5 cm’den fazla büyümesi vede kendi kendine kaybolamayacak durumda olması durumunda, hemorajik kist edavisi için cerrahi müdahale gerektirebilmektedir. Kendiliğinden kaybolamayan kistler şiddetli ağrıya da yol açabilmektedir. Bu bulguların yanı sıra, kistin bükülmesi ya da parçalanması durumunda da cerrahi işleme başvurulabilmektedir. Doktorunuz kistin ciddi komplikasyonlara sebep olacağından şüpheleniyor ise, cerrahi prosedürler tercih edilmektedir. Bu prosedürler laparoskopik cerrahi ya da açık ameliyat olabilmektedir. Hemorajik kistler ölümcül değildir.
Hemorajik Kist Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de hemorajik kist belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hemorajik kist belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı hemorajik kist belirtileri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?