Glomerülonefrit Tedavisi Nasıl Olur?

Glomerülonefrit Tedavisi Nasıl Olur? Glomerülonefrit Nedir?, Glomerülonefrit nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Glomerülonefrit Tedavisi Nasıl Olur? Glomerülonefrit Nedir?

Glomerülonefrit Tedavisi Nasıl Olur
Sayfa İçeriği: Glomerülonefrit Tedavisi Nasıl Olur

Bilinen böbreklerde kanı filtreleyen mikroskobik kan damarı kümeleri olan glomerullerin itihaplanmasına glomerülonefrit denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz glomerülonefrit nedenleri vede glomerülonefrit belirtileri nelerdir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Glomerülonefrit tedavisi nasıl olur?

Glomerüller hasar gördüğünde, meydana gelen bu hastalıkta böbrekler vücuttan atık vede sıvı uzaklaştırmada zorluk çekmektedir. Hastalık devam ettiğinde de, böbrekler tamamen çalışmayı durdurabilir vede böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Bu durum hafif vakalarda tedavi ile düzeltilebilmektedir. Glomerülonefrit aniden başladığında, akut glomerülonefrit olarak tanımlanmaktadır. Yavaşça geliştiğinde de, kronik glomerülonefrit denmektedir. Bazı bireylerde akut bir atak gelişir, daha sonra yıllar sonra kronik hale gelebilmektedir.

Glomerülonefrit, hızla ilerlediğinde, idrarda kan görülmesinin yanında vücutta ödem şeklinde ayak vede ayak bileklerinde şişme görülebilmektedir. Bu belirtilerin yanında tansiyon vede halsizlik de glomerülonefrit belirtileri arasında bulunmaktadır. Belirtilerin bir veya birkaçından fazlasını gördüğünüzde uzman hekime başvurmanız gerekmektedir. Bazı hastalık belirtileri ile benzerlik gösterse de, detaylı tanı vede teşhisin ardından glomerülonefrit meydana gelebilmektedir. Yazımızın devamına giderek glomerülonefrit belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Glomerülonefrit Nedenleri Nelerdir?

Glomerülonefrit Belirtileri

Kilo kaybı ya da iştahsızlık,
Sarılık,
Yüksek tansiyon,
Bacaklarda veya yüzde şişlik,
Sık idrara çıkma,
Eklemlerde ya da karın bölgesinde ağrı,
Nefes darlığı,
Ciltte döküntü,
Mide bulantısı,
İdrarın kahverengi, pembe ya da kırmızı görünmesi,
Köpüklü idrar görüntüsü,
İdrarınızda kan olması.

Glomerülonefrit Nedenleri

Vaskülitler,
Otoimmün hastalıklar,
Enfeksiyonlar,
İlaçlar,
Genetik faktörler,
Metabolik rahatsızlıklar,
Kanser.

Lenfoma vede multipl miyelom gibi kan vede lenf kanserleri, böbreklerde hasara neden olarak glomerülonefrite neden olabilmektedir. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler vede NSAID’ler glomerülonefrit riskinin artmasına neden olmaktadır. Vücutta oluşan genetik bozukluklar glomerülonefrite yatkınlığın artmasına neden olmaktadır. Bu durumlar genellikle ailesel geçişte meydana gelebilmektedir. Metabolik hastalıklar arasında bulunan diyabet, diyabetik nefropati gibi durumlar glomerüllerde hasara neden olmaktadır. Bu durumda yine glomerülonefrit oluşabilmektedir. Vaskülitler, kan damarlarının iltihaplandığı durumda ortaya çıkan bir grup hastalık olarak bilinir vede bu durum glomerüllerde hasara neden olmaktadır. Glomerüllerin hasar görmesi ile birlikte glomerülonefrit hastalığı gelişebilmektedir.

Bağışıklık sistemi, vücutta kendi dokularına saldırmaya başladığı durumda glomerülonefrite neden olabilmektedir. Lupus, lgA nefropatisi vede Goodpasture sendromu gibi hastalıklar otoimmün hastalıklar arasında bulunmaktadır. Viral enfeksiyon veya bakteriler, glomerülonefrit hastalığına neden olabilen durumlar arasında yer almaktadır. Özellikle streptokok bakterisinin neden olduğu boğaz ya da cilt enfeksiyonları böbrekelrin zarar görmesine neden olarak glomerülonefrit hastalığına neden olmaktadır.

Glomerülonefrit bazı durumlarda, hiç belirti vermeden ilerleyebilir vede bu durum çeşitli testler ile ortaya çıkmaktadır. Uzman hekim böbreklerde bir rahatsızlık olduğunu düşündüğünde bireyden testler isteyebilmektedir. Bu testler böbreklerde oluşan hasarların tespitinde önemli yere sahiptir. Böbreklerin boyutu vede şekli kontrol edilir, tıkanıklıklar aranır vede diğer problemler teşhis edilebilmektedir. İstenen başlıca testler;

Ultrason, röntgen ve BT taraması,
Böbrek biyopsisi,
Kandaki kreatinin seviyesini ölçmek için kan testi,
İdrarda protein ya da kan olup olmadığını belirlemek için idrar testi.

Glomerülonefrit Ağrı Yapar Mı
Glomerülonefrit Ağrı Yapar Mı

Glomerülonefrit tedavisi hastalığın durumuna, neyin sebep olduğuna vede böbrek hasarının olup olmadığına bakılarak karar verilmektedir. Buradaki tedavinin ilk amacı, daha fazla meydana gelebilecek hasarı azaltmaktır. Oluşabilecek yüksek tansiyona karşı ilaç tedavisi uygulanabilir veya enfeksiyondna kaynaklanıyor ise, antibiyotikler verilebilmektedir.

Glomerülonefrit Tedavisi Yöntemler

Şişkinliği azaltmak vede vücuttaki fazla sıvıyı atmak için diüretikler,
Kanı temizlemek, fazla sıvıyı uzaklaştırmak vede kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olmak için diyaliz,
İnflamasyonu azaltmak için kortikosteroidler,
Kan basıncını düşüren ilaçlar,
Beslenmede değişiklik yaparak, böbreklerde meydana gelen yükü azaltmak,
Eğerki bağışıklık sistemindeki bir sorundan kaynaklanıyor ise, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardan yararlanmak.

Glomerülonefrit, belirlenen teşhisinden sonra, uygun tedavi yöntemi ile iyileşebilmektedir. İlerlediği durumda da böbrek hastalıklarına yönelik uygulanabilecek tedavi yönlemleri belirlenmektedir. Glomerülonefrit aniden ortaya çıkarak bireyde boğaz ağrısına neden olabilmektedir. Bunların yanında da az idrara çıkma, idrarda kan vede ödem gibi belirtiler ile görülmektedir. Akut glomerülonefrit, genellikle streptokok enfeksiyonları sonrasında gelişen glomerüllerin aniden iltihaplanması ile ortaya çıkan hastalık türüdür.

Glomerülonefrit Tedavisi Nasıl Olur, eğer ki sizin de glomerülonefrit tedavisi nasıl olur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Glomerülonefrit tedavisi nasıl olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı glomerülonefrit tedavisi nasıl olur, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Rorschach Testi Nasıl Uygulanır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed