Ghrelin Hormonu Ne İşe Yarar?

Ghrelin Hormonu Ne işe Yarar? Ghrelin Hormonu Nedir?, Ghrelin hormonu nerede üretilir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Ghrelin Hormonu Ne İşe Yarar? Ghrelin Hormonu Nedir?

Ghrelin Hormonu Ne işe Yarar
Sayfa İçeriği: Ghrelin Hormonu Ne işe Yarar

Mide tarafından üretilerek beyinde hipotalamus bölgesine sinyal gönderip yemek yeme dürtüsünü tetikleyen peptik hormona ghrelin hormunu denir. Ghrelin hormonu seviyesi yemeklerden önce yükseliş gösterebilir, yemek yedikten sonra da düşüşe geçmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz ghrelin hormonu nerede üretilir? ve ghrelin hormonu nedir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Ghrelin hormonu ne işe yarar?

Ghrelin hormonu, açlık hormonu olarak da bilinmektedir. İnce bağırsak, pankreas vede vücudun diğer bölgelerine de az miktarda salgılanmaktadır. Bunların yanında ghrelin hormonu , vücutta yağ depolanmasına yardımcı olarak kemik oluşumu vede metabolizmada önemli rol oynamaktadır. Düşük ghrelin seviyesi, midenin boş olması durumunda ghrelin sevileri artış göstermektedir. Böylece vücuttan beyne yemek yeme zamanının geldiğine dair bir sinyal gitmektedir. Bireyin yemek yemesi durumunda da, ghrelin seviyesi düşüşe geçmektedir. Bazı durumlarda bireyde kronik olarka düşük ya da yüksek ghrelin seviyelerine neden olabilmektedir. Düşük ghrelin genellikle çok besin tüketimi yapan vede obez bireylerde görülmektedir. Bazı gastrointestinal hastalıklar da ghrelin hormon eksikliğine neden olabilmektedir.

Ghrelin hormonu, insanların besin vede kalori alımını kısıtladığı durumda gerçekleşen durumdur. Diyet yapan bireylerin ghrelin seviyelerinde artış görülmektedir. Vücutta kilo dengesine yardımcı olan hormonlar arasında bulunan ghrelin hormonunun en temel işlevi iştahı artırmaktır. Bu sayede besin tüketimi artırılarak bireyin enerji almasına vede yağ depolamasına yardımcı olmaktadır. Ghrelin hormonunun vücuttaki işlevleri; Büyüme hormonu salınımı gerçekleştirmektedir. Uyku düzeni vede ruh hali üzerinde etkileri vardır. Enerji sağlar vede metabolizmayı harekete geçirmektedir. Açlık hissini tetileyerek iştahı artırmaktadır. Yazımızın devamına giderek ghrelin hormonu ne işe yarar, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Ghrelin Hormonu Nerede Üretilir?

Ghrelin Hormon Eksikli Hastalıkları

İrritabl bağırsak sendromu,
H.Pylori enfeksiyonu,
Fonksiyonel dispepsi,
Kronik gastrit.

Yüksek Ghrelin Seviyesi Hastalıkları

Prader-Willi sendromu,
İnflamatuar bağırsak hastalığı,
Çölyak hastalığı,
Kaşeksi,
Anoreksiya nervoza.

Ghrelin Hormonu Ne İşe Yarar

Ghrelin hormonu, açlık hissinin tetiklenmesini sağlayarak uyarıcı görevi gören hormon olarak bilinmektedir. Midenin boş olduğu durumlarda bu hormonun seviyesi yükselir vede beyinde bulunan hipotalamus bölgesine sinyalini göndermektedir. Bu sayede bireyde yemek yeme isteği oluşmaktadır. Ghrelin hormonu, bireyin enerji dengesinde etkili olan hormon türüdür. Özellikle bireyde yüskek ghrelin hormon seviyesi vücutta enerjinin depolanmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bu hormon türü genellikle kilo alımı vede obezite ile ilişkilendirilmektedir. Ghrelin hormonu, bireyin ruh halindeki değişim vede uyku düzeni üzerinde etkilidir. Özellikle düşük ghrelin seviyesi durumunda bireyde depresyon benzeri ruh halini etkileyecek durumlara rastlanabilmektedir.

Ghrelin Hormonu Nasıl Azaltılır
Ghrelin Hormonu Nasıl Azaltılır

Ghrelin hormonu, hipofiz bezinde bulunan büyüme hormonu salınımını tetikleyerek hücrelerin gelişiminde etkili olmaktadır. Bu da vücutta yağ metabolizması vede kas gelişimi gibi süreçleri de etkilemektedir. Ghrelin hormonu, sindirim sistemini uyararak besinlerin mideden ince vede kalın bağırsaklara doğru hareket etmesini sağlamaktdır. Bunun yanında insülin salınımını kontrol etmektedir. Ghrelin hormonu genellik ile diyetler, ilaçlar veya takviyeler ile kontrol edilemeyen bir durum olarak görülse de bazı noktalarda bu seviyeyi korumanın yolları vardır.

Ghrelin Seviyesi Nasıl Düşürülür?

Strese karşı tepkilerinizi kontrolünü sağlayaınız.
Yüksek proteinli gıdalar tüketmeye özen gösteriniz.
Uyksuzluk ghrelin seviyesini artırdığından, uyku kalitesine özen veriniz.
Vücut kitle indeksine uygun olabilecek seviyedeki kilonuzu koruyuz.
Vücutta yağ oranının yüksek olması, düşük ghrelin seviyeleri ile ilişkilendirildiğinden kas kütlesini artırınız.

Ghrelin Hormonu Ne İşe Yarar

Ghrelin hormonu, midenin fundus ismi verilen bölgesinde üretilir vede buradan dolaşıma girmektdir. Vücuttaki ghrelin hormonu eksikliği yaşandığı durumda, vücutta ghrelin seviyeleri düşük olarak tanımlanmaktadır. Yağlanmanın az olması, depresyon, enerji düşüklüğü vede kilo kaybı gibi belirtilere neden olmaktadır. Ghrelin vede leptin, bireyin vücudunda iştahı vede tokluğu kontrol eden hormonlardan ikisi olarak tanımlanmaktadır. Leptin hormonu iştahın azalmasına neden olur iken, ghrelin hormonu artışına neden olmaktadır. Ghrelin midede üretilerek beyne sinyal göndermektedir. Leptin de yağ hücrelerinde üretilmektedir.

Ghrelin Hormonu Ne İşe Yarar, eğer ki sizin de ghrelin hormonu ne işe yarar, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Ghrelin hormonu ne işe yarar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı ghrelin hormonu ne işe yarar, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Pesimizm İle Nasıl Baş Edilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed