Galaktore Belirtileri Nelerdir?

Galaktore Belirtileri Nelerdir? Galaktore Tedavisi Nasıl Yapılır?, Galaktore nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Galaktore Belirtileri Nelerdir? Galaktore Tedavisi Nasıl Yapılır?

Galaktore Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Galaktore Belirtileri Nelerdir

Gebelik ve emzirme döneminden bağımsız bir biçimde sütlü meme ucu akıntısı gelmesine galaktore denir. Genellikle prolaktin hormonunun aşırı üretiminden kaynaklanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz glaktore tedavisi nasıl yapılır? ve galaktore nedenleri ile ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Galaktore belirtileri nelerdir?

Galaktore ismi verilen bu meme ucu akıntısı, kendi başına ya da dokunulduğunda göğüsten dışarı doğru sızabilmektedir. Fark yaratan en önemli noktası ise, emzirme ya da hamilelikteki süt üretimi ile ilgili olmamasıdır. Galaktore bazen altta yatan bir sağlık sorununu gösterebilir iken, çoğunlukla çok fazla prolaktin hormonu üretimi nedeni ile meydana gelmektedir. Prolaktin, süt üretimini tetikleyen bir hormondur ve beynin tabanında bulunan bir bez olan hipofiz bezi tarafından üretilmektedir. Genel olarak kadınları daha sık etkileyen galaktore vakaları erkeklerde ya da çocuklarda da görülebilmektedir.

Galaktorenin en yaygın nedeni, hipofiz bezindeki iyi huylu tümördür. Meydana gelen tümör hipofiz bezinin çok fazla prolaktin üretmesine yol açmaktadır. Prolaktin, doğum yaptıktan sonra süt üretiminden sorumlu hormondur. Aşırı prolaktin, vücudun emzirmesi gerektiğini düşünmeye zorlar vede bu nedenle meme uçlarından süt benzeri akıntı sızmaya başlamaktadır. Galaktorenin en karakterislik belirtisi ise, emzirilmediği ya da hemile olunmadığı halde göğüs uçlarından hafif beyaz süt benzeri akıntının sızmasıdır. Yaşanan bu akıntı genellik ile her iki göğüsü de etkiler ve meme ucu sıkıldığında akabilir ya da kendiliğinden sızabilmektedir. Yazımızın devamına giderek glaktore belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Galaktore Tedavisi Nasıl Yapılır?

Galaktore Belirtileri

Baş ağrısı,
Sivilce oluşumu,
Cinsel istekte azalma,
Erektil disfonksiyon,
Göğüs ya da çenenin kıllanması,
Vajinal kuruluk,
Amenore.

Galaktore Nedenleri

Stres,
Rezene, anason ya da çemen otu tohumu gibi bitkisel takviyeler,
Omurilik yaralanması ya da travma,
Kronik böbrek hastalıkları,
Tiroid bozuklukları,
Göğüslerin aşırı uyarılması,
Doğum kontrol hapları.

Galaktore tanısı için, bireyin yaşadığı belirtiler oldukça öenmlidir. Hamilelik ya da emzirme döneminin dışındaki göğüs ucu akıntıları galaktore için fikir vermektedir. Göğüslerin fiziki muayenesi de tanıyı kolaylaştırmaktadır. Galaktore tanısına giden süreçte uygulanabilecek testler prolaktin seviyesinin belirlenmesi adına kan testi, tiroid fonksiyon testi, gebelik testi, akıntının analizinin yapılması vede meme dokusunu incelemek adına mamografi vede ultrasondur. Hipofiz bezinde tümör olup olmadığının tespiti için de BT taraması vede MR yöntemi de denenebilmektedir.

Galaktore Nasıl Anlaşılır
Galaktore Nasıl Anlaşılır

Galaktore vakalarının tedavisi, altında yatan nedenel ebağlı ilerlemektedir. Temel neden prolakin hormonu yüksekliği olduğundan, hormon seviyelerini düşürmektir. Galaktore genellik ile hipofiz bezindeki iyi huylu tümörün prolaktin hormonunu harekete geçirmesi ile meydana geldiğinden, tümör başka herhangi bir komplikasyona neden olmaz ise, hekim tarafından tedaviye ihtiyaç duyulmayabilmektedir. Hipofiz tümörünün tedavisi gerekiyor ise, genellikle tümörü küçültmek adına ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Nadıri durumlarda da, hipofiz tümörünü çıkarmak ya da küçültmek için ameliyat veya radyasyon tedavisi gerekebilmektedir.

Galaktore Tehlikli Mi?

Galaktore vakaları genellik ile tehlikeli bir durum değildir. Meydana gelen akıntılar tedavi ile kontrol altına alınmaktadır. Galaktore vakalarında göğüsten sızan akıntı süt olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu akıntının nedeni de, süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunun yüksekliğinden kaynaklanmaktadır. Galaktore kilo alımına yol açan faktör değildir. Yalnız, aşırı prolaktin vede tiroid bozuklukları kilo alımı ile bağlantılıdır. Kilo alımı söz konusu ise vede galaktore teşhisi konduyse, bunun nedeni artan prolaktin vede düzensiz tiroid fonksiyonu olabilmektedir. Kadınlarda yaygın olarak rastlanan galaktore, erkeklerde vede yenidoğan bebeklerde nadir olarak görülmektedir.

Galaktore Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de galaktore belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Galaktore belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı galaktore belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Böğürtlen Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed