Enfeksiyon Hemşirelik Tanısı Mı? Hemşirelik Bakım Süreci Nedir? Enfeksiyon riski hemşirelik girişimleri nelerdir? Hakkında merak edilen, bazı bilgiler…
Enfeksiyon Hemşirelik Tanısı Mı? Hemşirelik Bakım Süreci Nedir?
Endojen ya da ekzojen nedenlerden dolayı, fırsatçı ya da patojen ajanın hücumuna uğrayan riski taşıyan kişilerdeki duruma enfeksiyon riski denmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için enfeksiyon riski hemşirelik bakımı ve enfeksiyon riski hemşirelik girişimleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Enfeksiyon hemşirelik tanısı mı?
Enfeksiyon tanısı, hem hemşrenin bağımsız olarak alacağı önlemleri gerektirir iken, hem de enfeksiyon hastalıkları uzmanı doktorunun önereceği tedavinin uygulanmasını gerektirmektedir. Tanılar belirlendikten sonra, hemşire öncelikleri belirlemek için tanıları gözden geçirmeli. Hemşirelik bakım süreci, sağlıklı hasta kişinin vede ailenin bakım gereksinimlerinin, problemlerinin belirlenmesi, gerekli hemşirelik girişimlerinin planlanması, uygulanması, sonucunun değerlendirilmesi gibi aşamalardan meydana gelen sistemli yakşaımlardır. Hemşirenin temel işlevi sağlıklı ya da hasta kişiye yardım etmektir. Yazımızın devamına giderek enfeksiyon riski hemşirelik girişimleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Enfeksiyon Riski Hemşirelik Girişimleri Nelerdir?
Enfeksiyon Riskine Neden Olacak Durumlar
– Termal yaralanmalar,
– Hayvan, insan vb. canlılar tarafından ısırılma,,
– Postpartum döneminde,
– Travma kaza vede kasıtlı yaralanmalar da vücut doku vede organlarına ajan ulaşımı,
– Enfeksiyon öyküsü,
– Sigara içme ve madde bağımlılığı,
– Stres,
– Malnütrisyon,
– Hastane de kalma süresine bağlı olarak MRSA riski,
– Uzun süren immobilite,
– Kemoterapik immunsupresif vb. ilaç tedavileri,
– Organ transplantasyonu,
– Radyasyon tedavisi,
– Enteral beslenme,
– Entbasyon esnasında, sonrasında aspirasyon ekipmanlarında,
– Total paranteral beslenme,
– Diyaliz,
– Cerrahi operasyonlar,
– Periferal vasküler hastalık,
– Obezite,
– Lenf ödem,
– Derideki değişiklikler,
– Kanser,
– Böbrek yetmezliği,
– Hematolojik bozukluklar,
– Diyabet,
– Alkolizm,
– Bağışıklık sistemindeki yetersizlik,
– Periodental hastalık,
– Eklem iltihabı,
– AIDS,
– Hepatik bozukluklar,
– Respiratuar bozukluklar,
– Immunosupresyon,
– Lökositlerdeki yetersizlik ya da değişim,
– Bulaşıcı olarka gelişen, normal floranın olmaması,
– İmmun sistemin, immatür olması,
– Bulaşıcı olarak gelişen, anneden geçen antikorların olmasıyla,
– Bulaşıcı olarak gelişen, açık yaralar,
– Yeni doğan çocuklar da bağışıklamanın olmamasına bağlı enfeksiyona yatkınlığın artması,
– Sıcak, nemli, karanlık ortam,
– Yaşlılığa bağlı güçsüzlük, halsizlik, birden fazla kronik hastalıklaırn akabinde enfeksiyona karşı koyamama.
Enfeksiyon Riski Belirtileri
– Kanama,
– Kızarıklık,
– Kan değerlerindeki değişiklikler,
– Diyare,
– Halsizlik vede yorgunluk,
– Taşikardi,
– Hipertermi,
– Apati,
– Hipernatremi,
– Hiperhidroz.
Enfeksiyon riski hemşirelik girişimlerin de, risk faktörleri vede enfeksiyonlardan korunulmasına bakımından gerekli önlemler bireye anlatılmaktadır. Etkin vede dikkatli bir el yıkama işlemi ile birlikte anlatılır. Enfeksiyonun bulaş vede yayılma yolları bilinmeli vede korunmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Aseptik teknikler ile enfeksyion girişini engellemeye yönelik uygulamalar ve izolasyon gereken durumlar da etkin müdehale vede koruyucu ekipmanlar ile destek sağlanmalıdır.
Hava akımın da bilinen enfeksyion riski var ise, mikroorganizmaların azaltılmasına ya da yokedilmesine yönelik müdehale edilmelidir. Hastane ziyaretlerinde gerekli önlemler alınmalı ve gerekli ise ziyaretçi yasaklanmalıdır. İnvaizv uygulamaları sadece zorunlu olanları uyguılayarak kişiyi korumak vede beslenmedeki dengesizliğini gidermeye yönelik uygulamar, yani protein vede kalori alımını etkin biçimde idame ettirilmelidir. Hastane enfeksiyonu açısından hastaların olabildiğince az bir süre hastanede kalmalarını sağlamak ve uygulanacak antibiyotiklerin zamanına riayet göstermektir. Enfeksiyonun bulaşıclığı vede riskleri konusunda bireylere vede ailelere uygun eğitim verilecek ve bulaşıcı hastalıklar saptandığında, uygun departmana bildirilmesi yapılmalıdır.
Enfeksiyon Hemşirelik Tanısı Mı, enfeksiyon kontrolünde hemşirelerin görevi, enfeksiyon kontrol komitesinin üyesi olarak, hastane enfeksiyonlarının tespit edilmesi, önlemlerin alınması, uygulanması vede bu alanda politikaların geliştirilmesi çalışmalarına katılırlar. Eğer ki sizin de enfeksiyon hemşirelik tanısı mı, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Enfeksiyon hemşirelik tanısı mı, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da enfeksiyon risk hemşirelik bakım süreci, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; SMA Hastalığı Belirtileri Nelerdir?