Emar Nasıl Çekilir? Manyetik Rezonans Nedir? Emar Nedir? İle alakalı yazımızın içeriğinde, merak ettiklerinizi bulabilir ve öğrenebilirsiniz.
Emar Nasıl Çekilir? Manyetik Rezonans Nedir? Emar Nedir?
Organların, dokuların vede iskelet sisteminin detaylı incelemesini sağlayan tıbbi görüntüleme tekniğine emar denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için emar hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır? ve emar nedir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Emar nasıl çekilir?
Manyetik rezonans görüntüleme tarayıcıları, güçlü manyetik alan vede radyo dalgaları tercih edilerek insan anatomisinin oldukça ayrıntılı iki vede üç boyutlu görüntülerini üretmektedir. Bu durum yaygın olarak omurga, beyin, eklem vede karın bölgesinde ki hastalıkların teşhisi, tanısı vede tedavisin de tercih edilen yöntemdir. Diğer görüntüleme yöntemlerine kıyasla, en büyük avantajı, iyonlaştırıcı radyasyon kullanmamasıdır. Emar, özellikle de, nöroloji vede beyin araştırmalarında devrim yaratan teknoloji olarak bilinmektedir. Yazımızın devamına giderek emar nasıl çekilir ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Emar Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?
Emar Nedir?
Manyetik rezonans görünleme, bilgisayar üretimi vede manyetik alan radyo dalgaları kullanarak, vücutta ki organ vede dokuların enine kesit görüntülerini üretmektedir. Röntgen vede bilgisayarlı tomografi ya da ultrason ile görüntülenemeyen vücut bölümlerinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini oluşturmaktadır. Emar makinelerinin çoğu iki ucu açık tüp biçimine sahip mıknatıslar olmaktadır. Manyetik rezonas görüntüsünü oluşturan sinyal, temel olarak vücutta ki su vede yağ moleküllerinde ki çekirdeklerden gelmektedir. Tarama sırasında manyetik alan ya da radyo dalgaları hissedilmez. Bu işlemin kendisi ağrısız olmaktadır. Geleneksel MR ünitesi, dairesel mıknatıs ile çevirili büyük silindir biçimindedir. Mıknatısın ortasına doğru kayan masası bulunmaktadır. Bazı hastaneler de yanları açık MR cihazı da yer almaktadır. MR cihazının ürettiği manyetik alan, vücuttaki su molekülü çekirdeklerini geçici olarak yeniden düzenleyerek görüntü üretmektedir.
Su moleküllerini oluşturan, her hidrojen atomunun merkezin de proton ismi verilen daha küçük parçacıklar yer almaktadır. Protonlar minik mıknatıslar gibi vede manyetik alanlara karşı çok hassastır. Manyetik rezonans tarayıcısı, çok güçlü manyetik alan uygulayarak protonları geçici olarak yeniden hızalamaktadır. Manyetik alan kapatıldığın da, protonlar kademeli olarak kendi normal hızlarına dönmektedir. Bu geri dönüş esnasın da, protonlar, tarayıcıda ki alıcılar tarafından ölçülen vede görüntüye dönüştürülen radyo sinyali üretmektedir. Bu sinyaller, protonların vücuttaki yeri hakkında bilgi vermektedir. Vücutta ki çeşitli doku tipleri arasında ayrım yapmaya da destek verir. Çünkü farklı doku tiplerinde ki protonlar farklı hızlar da hizaya girmekte vede farklı sinyaller üretmektedir. Bu işlem dokular da kimyasal değişiklere neden olmaz. Tarayıcı ayarları farklı vücut dokuları arasında kontrast oluşturmak üzere ayarlanabilmektedir. Farklı açılardan görüntülenebilecek, 3 boyutlu görüntüler üretmek için taramada ek manyetik alanlar tercih edilmektedir.
Normal beyinle, anormal beyin dokusu arasında karşılaştırma yaparak, beyinde tümör olup olmadığını göstermekte vede tümörün kimyasal yapısı hakkında ayrıntılı harita çıkarmaktadır. Manyetik rezonans spektroskopi, özel bir MR çekim yöntemidir. Beyin de saptanan lezyonların, biyokimyasal değişiklerini ölçen vede kesin tanısal değer veren ileri MR tekniğidir.
Emar Neden Çekilir?
Emar Ne İşe Yarar?
– Memeler,
– Beyin vede omurilik,
– Kemikler vede eklemler,
– Kalp vede kan damarları,
– Karaciğer, rahim ya da prostat bezi gibi iç organların gürüntülenmesinde emar tercih edilmektedir.
MR sonuçları teşhise, tedavileri planlamaya vede önceki tedavinin ne kadar etkili olduğunu değerlendirmeye destek verir. MR taraması normal röntgen vede bilgisayarlı tomografilerden çok daha net görüntü oluşturmaktadır.
Emar Hangi Hastalıkların Teşhisinde Tercih Edilir?
– Omurga MR,
– Beyin MR görüntüleme,
– Karın MR,
– Kemik vede Eklem MR,
– Kadınlar için pelvik MR,
Emar Çekimi Hakkında Bilgiler
Emar çekimi, her iki ucu açık olan MR cihazının içine doğru kayan hareketli masaya uzanılır. Hastayı başka odadan izleyen, teknoloji uzmanı işlemi yapmaktadır. Uzman ile mikrofon ile konuşulabilmektedir. Çoğu kişi tetkiki zorlanmadan tamamlar. Kapalı olan korkusu bulunan kişilere sakinleştirici ilaç verilebilmektedir. Teknik ağrısızdır. MR çektiren kişiler manyetik alanı ya da radyo dalgalarını hissetmez. MR taraması sırasın da, mıknatısın iç kısmı tekrarlayan çekme, çarpma vede benzeri sesler üretmekte. Görültüyü engellemek üzere kulak tıkaçları ya da müzikten yararlanılabilmekte. En kısa manyetik rezonans taraması 15 dakika sürmekte. 1 Saatten daha uzun süren MR taramaları da bulunmaktadır. MR sırasın da görüntüleri bulanıklaştırmamak için hareketsiz durmak gerekmektedir. Fonsiyonel MR sırasında, beyin bu hareketleri kontrol eden bölümlerini kontrol etmek için hastanın baş parmağını, diğer parmaklarına değdirmesi, bazı basit soruları yanıtlaması istenebilmektedir. Tarama işlemin de çıkanlar, sakinleştirici kullanmadı ise, hasta normal faaliyetlerine devam edebilmektedir.
Emar Nasıl Çekilir, MR, güçlü mıknatıslar kullandığından, vücutta ki metallerin varlığı, mıknatısa çekildiğinde tehlike oluşturabilmektedir. Mıknatıstan etkilenmese bile, metal nesneler manyetik rezonans görüntüsünü bozabilmektedir. Bir MR’dan önce, vücudunuz da metal ya da elektronik cihaz olup olmadığını barındıran, bir anket doldurmanız veya doktorunuzu ya da teknik uzmanı bilgilendirmeniz lazım. Eğer ki sizin de emar nasıl çekilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Emar nasıl çekilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da manyetik rezonans nedir yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Boğaz İltihabı Nasıl Geçer?