Doğumsal Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir?

Doğumsal Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir? Toksoplazmoz Nedir? Konjenital Toksoplazmoz Nedir? Hakkında merak edilen, tüm merak ettikleriniz yazımızda.

Doğumsal Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir? Toksoplazmoz Nedir?

Doğumsal Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Doğumsal Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir

Hamilelik sırasın da ya da gebelikten 6 ila 8 hafta önce akut enfeksiyon yaşayan anne adaylarının bebeklerin de görülen enfeksiyon tablosuna doğumsal toksoplazmoz denir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için konjenital topsoplazmoz nedir? vede doğumsal toksoplazmozun belirtileri ile ilgili bilgileri ayrıntılı olarak derleyip hazırladık. Peki Doğumsal toksoplazmozun belirtileri nelerdir?

Anne adayın da enfeksiyon rastlanmasından 4 ila 16. hafta sonra, bebek de enfeksiyon belirtileri meydana gelir. Hamileliğin ilk 3. ayında, bebeğin enfeksiyon ile teması halin de %75 oranın da ciddi bulgular meydana gelirken, hamileliğin son 3. ayında nerede ise hiç bulgu meydana gelmez. Anne adayın da meydana gelen parazitemi sırasında, parazit transplasental olarak fetüse geçebilmektedir. Toksoplazma enfeksiyonları erişkin bireylerde, genel de pek belirti göstermez. Çoğu zaman uzman hekime gitme gereksinimi olmadan, hafif bir soğuk algınlığı gibi geçebilir. Belirtiler arasında ise yorgunluk hafif kas vede eklem ağrıları, halsizlik, lenf düğümlerin de şişlik görülebilir. Toxoplazma IGG testi ile gebelik dönemin de kanda gondii parazitin olup, olmadığını tespit edebilmek vede teşhis koyabilmek için uygulanmaktadır. Anne adayların da kanın içinde toxoplazma enfeksiyonuna özgü antikarlar aranmış olmaktadır. Yazımızın devamına giderek doğumsal toksoplazmozun belirtilerini ayrıntılı olarak bulabilir vede öğrenebilirsiniz.

Konjenital Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir?

Doğumsal Toksoplazmozun Belirtileri

Hafif veya şiddetli zeka geriliği,
Nöbet,
İntrakraniyal kalsifikasyon. Parazitlerin neden olduğu beyinde meydana gelen hasarlar,
Hidrosefali. Yani kafada sıvı birikmesi,
Motor vede gelişimsel gecikmeler,
İşitme kaybı,
Görme problemleri,
Deride döküntüler,
Mikrosefali. Anormal derecede küçük kafa,
Makrosefali. Anormal derecede büyük kafa,
Karaciğerin vede dalağın genişlemesi,
Lenf bezlerinin şişmesi,
Beslenme zorluğu,
Anemi,
Kusma,
İshal,
Sarılık. Cildin vede gözlerin beyazının sararması,
Göz hasarı,
Anormal düşük doğum kilosu,
Erken doğum. Doğumsal toksoplazmozu olan bebeklerin yarısı erken doğmaktadır.

Doğumsal Toksoplazmoz Neden Görülür?

Gondii bakterisini çeşitli yerlerden vücuda girmesini sağlamış olabilirsiniz. Mesela; Yıkanmamış yiyecekler ile, pişmemiş veya az pişmiş etlerin yenmesi ile, parazitlerin ABD’de sudan gelmesi nadir görülse de parazitlerle vede parazit yumurtaları ile kontamine olan suların içilmesi, kirlenmiş toprak vede kedi dışkısına dokunulduktan sonra elin ağza götürülmesiyle bu bakteriyi kapma olasılığı oldukça yüksektir.

Doğumsal toksoplazmoz teşhisin de kan tahlili yapılmaktadır. Eğer parazitler için yapılan testler pozitif çıkar ise, anne karnında ki bebeğin de etkilenip, etkilenmediğinin anlaşılması için başka testlerin de yapılması gerekebilmektedir. Bu testler ise; Fetal kan tesi, hidrosefali gibi anormalliklerin kontrol edilmesi için ultrason vede polimeraz zincir reaksiyonu veya amniyotik sıvı testi. Eğer bebek dünyaya geldikten sonra doğumsal toksoplazmozun belirtilerini gösteriyor ise, uzman hekiminiz bazı testlerden birini veya daha fazlasını uygulayabilir. Bu testler ise; Göz testi, kan tahlili, nörolojik muayene, göbek kordon kanından antikor testi, bebekten omurilik sıvısı alarak antikor testi, bebeğin beyninde MR vede tomografi gibi.

Doğumsal Toksoplazmoz Tedavisi Nasıl Yapılır

Doğumsal toksoplazmozun tedavi edilebilmesi için genellik ile bazı ilaçlar tercih edilir. Gebelik dönemin de verilen bazı ilaçlar; Spiramisin veya rovamisin gibi parazitlerin anneden bebeğe geçişini önlemek için kullanılan ilaçlar, pirimetamin vede sülfadizazin kullanımından dolayı kemik iliği kaybının önlenmesi için folik asit kullanılması, bebeğe parazitlerin bulaştığı doğrulandı ise ilk trimesterden sonra primetamin, daraprim vede sulfadiazin kullanılması, pirimetamin, sülfadiazin vede folik asitin 1 sene boyunca kullanılması, bebek de görme tehlikesi varsa veya bebeğin omurilik sıvısın da yüksek protein bulunuyor ise steroid kullanılması gibi. Hamilelikten sonra bebeğe verilen bazı ilaçlar ise; ilaç tedavisine ek olarak, uzman hekimiz bebeğin belirtilerine bağlı olarak başka tedaviler de önerebilmektedir.

Doğumsal Toksoplazmozun Belirtileri Nelerdir, enfeksiyonu olan bebeklerin bir çoğu, doğum sırasın da sağlıklı olmaktadır. Belirtiler ise genellikle aylar, yıllar vede hatta 10 yıllar sonrasına kadar görülmeye bilmektedir. Şiddetli doğumsal toksoplazmozu olan bebeklerin genellik ile doğdukları andan itibaren belirtileri bulunmakta veya belirtiler hayatlarının ilk 6. ayında gelişmektedir. Eğer ki sizin de doğumsal toksoplazmozun belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Doğumsal toksoplazmozun belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da doğumsal toksoplazmozun belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kemik Metastazı Nedir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed