Doğum Sancısı Nasıl Başlar?

Doğum Sancısı Nasıl Başlar? Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?, Doğum sancısı nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Doğum Sancısı Nasıl Başlar? Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Doğum Sancısı Nasıl Başlar
Sayfa İçeriği: Doğum Sancısı Nasıl Başlar

Doğum, anne adayının rahim kasların hormonlar aracılığı ile kasılması ile başlamaktadır. Bu kasılmalar insanlar arasında doğum sancısı olarak bilinmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz doğum sancısı nedir? ve doğum sancısı nasıl anlaşılır? İle ilgili soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Doğum sancısı nasıl başlar?

Gebelikte sancı annenin fizyolojik yapısına, daha önce doğum yapmış olup olmamasına bağı olarak değişmektedir. Doğum ağrısı da, doğumdan doğuma farklılık gösteren olgudur. Doğum süreci ise 3 ana evreden meydana gelmektedir. Doğumun birinci evresinin ilk ana fazdan oluştuğu düşünülebilmektedir. İlk farz, rahim ağzının açılmaya başladığı vede bu açıklığın 4 cm’e ulaştığı erken doğum evresidir. Bebeğin, açılan rahim ağzından doğum kanalına girdiği vede doğumun gerçekleştiği faz da aktif doğum evresidir.

Doğumun ikinci evresi, bebeğn doğduğu andan itibaren plasentanın gelmesine kadar geçen evredir. Plasentanın gelmesi genellik ile yarım saat içerisinde gerçekleşmektedir. Plasenta rahimden ayrıır vede atılmaktadır. Bu süreçte rahimdeki kasılmalar devam etmektedir. Yalnız bu kasılmalar doğum sancısı gibi şiddetli değildir. Doğumun üçüncü evresi, plasentanın gelmesi ile başlar vede bunu takip eden bir kaç saati kapsamaktadır. Post-partum ismi verilen bu dönem iyileşme dönemini de kapsamaktadır. Bu dönemde rahim toparlanma sürecindedir vede hafif rahim kasılmaları görülmektedir. Yazımızın devamına giderek doğum sancısı nasıl başlar, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Doğum Sancısının Belirtileri

Bebeğin annenin rahminden doğum kanalına girerek sağlıklı biçimde dünyaya gelmesi için gerçekleşen rahim kasılmalara doğum sancısı denir. Doğum sancısı, rahim kaslarının belirli bir süre vede şiddette kasılarak vede gevşeyerek bebeğin başının doğum kanalına girmesini sağlamaktadır. Sancının süresi doğumun evresine göre değişmektedir. Gebelik sancısı genellik ile, hamileliğin 40. haftası esnasında kendiliğinden gerçekleşir ve bu biçimde vajinal doğum başlamaktadır.

Doğumun erken evresinde seyrek vede kısa olan doğum sancıları, doğum ilerledikçe sıklaşır vede şiddetlenmektedir. Daha önce hiç doğum yapmamış, gebelerde ilk doğum esnasında doğum sancılarının süresi uzun iken, ikinci vede sonraki doğumlarda bu süre kısalmaktadır. Doğum sancısı adet esnasında meydana gelen regl sancılarından farklı olmaktadır. Doğum sancısı rahmin bir yumruk gibi kasılıp gevşemesi ile karakterizedir. Başlangıçta bu kasılmalar düzensizdir ve uzun aralıklar ile gelmektedir. Doğumun erken evrelerinde gerçekleşen bu kasılmalar, rahim ağzının açılarak bebeğin başının doğum kanalına girmesi için gereklidir.

Erken doğum sancısı bir kaç saat sürebileceği gibi bir kaç gün de sürebilir. Bu süre doğumdan doğuma farklılık göstermektedir. Doğum sancıları genellik ile hamileliğin 38. ve 42. haftları arasında kendiliğinden başlamaktadır. Erken evrede doğum sancıları 15 ila 20 dakikada bir gelir vede yaklaşık 30 ila 45 saniye sürmektedir. Sancılar gittikçe sıklaşır vede süresi 1 dakikayı bulabilmektedir. Sancılar düzenli biçimde rahim kasılmasını işaret eder vede 1 dakikayı bulabilmektedir. Sancılar düzenli biçimde rahim kasılmasını işaret eder ve doğumun başladığının göstergesidir. İlk doğumlarda sancıların başlaması vede süre daha uzun iken, 2. ve sonraki doğumlarda bu süre görece kısadır. Doğum sancısı başladığın bu sancıları vede sancının oluştuğu ağrıları karşılamak adına, yapılabilecek bazı aktiviteler bulunmaktadır. Bu aktiviteler doğum sürecinin konforlu geçirilmesini sağlamaktadır. Bu biçimde olumlu bir doğum deneyimi yaşanmasına yardımcı olmaktadır.

Doğum Sancısını Karşılamak İçin Yapılabilecek Aktivitele

Rahatlatıcı müzik dinlemek,
Vücudu rahat pozisyonda tutmak,
Ilık duş almak,
Nefes egzersizleri yapmak,
Hafif tempolu yürüyüşe çıkmak.

Doğum Sancısı Nasıl Olur?

Doğumun başladığını işaret eden birden fazla gösterge vardır. Nilanın gelmesi, suyun gelmesi, bebeğin anne karnından ağaşı doğru pozisyonlanması bunlardan bir kaçı olarak gösterilir. Doğum kasılmaları esnasında nişan gelmesi, doğumun başlamaya yakın olduğuna işaret eder. Nişan gelmesinden kısa süre sonra, doğum başlayabileceği gibi, bu süre bir kaç günü de bulabilmektedir. Bebeğin çinde bulunduğu amniyon sıvısının vajinadan akması da doğumun başladığının göstergelerinden biri olmaktadır. Bu sıvının gelmesi insanlar arasında suyun gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Su geldikten 24 saat içerisinde doğumun başlayacağı öngörülür ve hekime haber verilmelidir. Yalnız yaygın kanının aksine, normal doğumların çoğu suyu gelmesi ile başlamaz. Doğumlar genellik ile hamileliğin 38. ila 42. haftaları arasında doğum sancılarının gelmesi ile başlamaktadır.

Doğum sancısı rahim bir yumruk gibi kasılması ve daha sonra gevşemesi ile gerçekleşmektedir. Düzenli kasılmalar sancı belirtileri arasındadır. Regl sancısından farklı olmaktadır. Doğumun erken evresinde sancılar 15 ila 20 dakikada bir kısa süre ile gelebilmektedir. Bu sürede doğum sancıları evde karşılanabilir vede sancıların sıklaşması beklenmektedir. Gittikçe sancıların aralığı kısalır ve sıklaşmaktadır. Aktif doğum evresinde doğum sancıları yaklaşık 5 dakikada bir gelişmektedir. Şiddeti ve süresi de artmaktadır. Bu evrede sancının süresi 1 dakikayı bulabilmektedir. Doğum sancılarının sıklığı 5 dakikaya indiğinde doğum yapıılacak merkeze gidilmelidir. Doğum esnasnda kasılmaların sıklığı 2 ila 3 dakika arasındadır ve kasılma süresi 1 ila 5 dakikayı bulabilmektedir. Rahimden gerçekleşen her kasılma doğum sancısı olmayabilmektedir. Braxton hicks ismi verilen yalancı doğum sancısı, gerçek doğum sancısı ile karıştırılabilmektedir. Yalancı doğum sancısı pozisyona bağlı gerçekleşir ve gebe pozisyonunu değiştirdiğinde ağrı azalmaktadır. Gerçek doğum sancıları da pozisyondan bağımsız olarak rahim kaslarının kasılması ile oluşmaktadır.

Yalancı doğum sancısı, gerçek sancıdan bir kaç biçimde ayırmak mümkün olmaktadır. Yalancı doğum sancısı genellik ile aşağı batında hissedilir iken, gerçek doğum sancısı sırtta ağrı oluşturmaktadır. Yalancı sancı düzensizdir, gittikçe şiddetlenmez ve gebe farklı pozisyona geçtiğinde sonlanmaktadır. Gerçek doğum sancısı da düzenli aralıkla meydana gelen kasılamalardır. Gittikçe şiddeti ve süresi artmaktadır. Gebe pozisyonunu değiştirse bile gerçek doğum sancısı yok olmaz. Doğumun gerçekleşmesi yalnız, gerçek doğum sancısı ile mümkün olmaktadır.

Doğum Sancısı En Kolay Nasıl Anlaşılır?

Doğum sancısı rahim kaslarının kasılmasıiyla vede gevşemesi ile gerçekleşmektedir. Bu kasılamaların amacı bebeğin rahim ağzına doğru iterek bebeğin doğum kanalına girmesini sağlamaktadır. Doğum sancılarının oluşmasını vede doğumun gerçekleşmesini sağlayan bazı gebelik hormoınları bulunmaktadır. Bu hormonların başında oksitosin gelmektedir. Oksitosin rahim kasılmalarını sağlayarak doğumun başlamasını sağlamaktadır. Doğum sancısı rahimde vede karın bölgesinde meydana gelen başka ağrılardan oldukça farklı olmaktadır. Doğum sancısı genellik ile sırtın alt bölümünde ağrı oluşturmaktadır. Seyrek ve kısa süreli başlar, düzenli aralıklar ile sıklaşır, süresi uzar vede şiddetlenmektedir.

Doğum Sancısı Olduğunu Nasıl Anlarız
Doğum Sancısı Olduğunu Nasıl Anlarız

Doğum sancısı, regl veya diğer sırt, kalça ağrılarından farklı olmaktadır. Doğum sancıları oluşturduğu ağrının nerede olduğundan çok, ağrının süresi, sıklılığı vede şiddeti oldukça önemlidir. Doğumun hangi evresinde ise bu etmenler ona göre farklılık göstermektedir. Doğum sancısı, rahimdeki kasılmaların 15 ila 20 dakikada bir kısa süreli gerçekleşmesi ile başlamaktadır. Regl sancısı gibi düzensiz ağrı oluşturmaz. Doğum sancılarının zaman ile sıklaşması vede şiddetlenmesi beklenmektedir.

Sancıların süresi, gittikçe sıklaşıp şiddetlenmek ile birlikte, gebelikten gebeliğe değişebilmektedir. Erken doğum sancıları doğumdan bir kaç gün önce başlayabilmektedir. Burada önemli olan sancıların gittikçe şiddetlenmesi vede sıklaşmasıdır. Doğum sancılarınız son 1 saatte, 5 dakika bir gelmeye başlamış ise, kasılmalar en az 1 dakika kadar sürüyor ise, bu doğumun yaklaştığını işaret etmektedir. Böyle bir durumda hekim haberdar edilmeli ve doğum yapılacak merkeze doğru yola çıkılmalıdır. Doğumunuz yaklaşır iken yapılacaklar hakkında, hakimizden bilgi almayı ve var ise sorularınızı sormayı unutmayınız.

Doğum Sancısı Nasıl Başlar, eğer ki sizin de doğum sancısı nasıl başlar yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Doğum sancısı nasıl başlar, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı doğum sancısı nasıl başlar hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çene Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed