Diyafram Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Diyafram Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir? Diyafram Bozuklukları Nedenleri, Diyafram bozuklukları belirtileri hakkında merak edilen bazı bilgileri derledik.

Diyafram Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir? Diyafram Bozuklukları Nedenleri

Diyafram Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir
Sayfa İçeriği: Diyafram Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir

Göğüs vede karın boşluklarını birbirinden ayıran vede kas yapısı ile solunum hareketlerine de yardımcı olan yapıya diyafram denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için diyafram bozukları belirtileri vede diyafram bozukları nedenleri sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diyafram bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Diyaframda olabilecek, doğumsal ya da edinilmiş, sorunlar başta solunum olmak üzere bir çok fonksiyonun işleyişini bozabilmektedir. Diyaframda rastlanabilen bazı sorunlar vardır. Bunların başlıcaları; Doğumsal diyafram fıtığı, Edinilmiş ya da travmatik diyafram fıtığı, Mide fıtığı, Diyafram tümörü ve diyafram felcidir. Diyafram hareketlerini kontrol eden sinire frenik sinir ismi verilmektedir. Frenik sinir yaralanmalarında, diyaframın bir tarafı ya da her iki tarafının felç olabilmektedir. Bu durum solunum fonksiyonlarını tehlikeye sokmaktadır.

Diyafram, tümörlerin çok nadir rastlandığı bölge olmak ile birlikte, diyaframın kendi tümörleri genelde selim özellikte olmaktadır. Yalnız, diyaframda özellik ile karaciğer vede akciğerin habis tümörlerinin metastazları görülebilmektedir. Diyafram üzerinde, yemek borusunun karın boşluğuna geçmesini sağlayan doğal açıklık bulunur. Midenin bir kısmı, bu doğal açıklığı kullanarak göğüs boşluğuna doğru geçmektedir. Künt yaralanmalar, bıçak yaraları, ateşli silah yaraları gibi travmatik olaylar sonucunda, diyaframda meydana gelen bir delikten sindirim organlarının göğüs boşluğuna girmesine ve akciğerler üzerinde baskı uygulayarak solunumu engellemesi durumu yaşanabilmektedir. Doğumdan önce, diyaframda meydana gelen yapısal bozukluk, bebeğin sindirim organlarının göğüs boşluğuna girmesine neden olmaktadır. Akciğerler, göğüs boşluğuna geçen organlar tarafından bastırılır vede bu durum solunum sorunlarına neden olmaktadır. Yazımızın devamına giderek diyafram bozukları nedenleri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Diyafram Bozukları Neden Olur?

Diyafram Bozuklukları Nedenleri

Doğumsal diyafram fıtığı,
Mide fıtığı,
Edinilmiş ya da travmatik diyafram fıtığı,
Diyafram felci.

Diyafram Bozuklukları Belirtileri

Diyafram bozukluklarının belirtileri, sorunun tipine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Doğumsal diyafram fıtığı bulunan bebeklerde, sindirim organlarının göğüs boşluğuna geçmesinden ötürü akciğerlerin gelişebilecekleri mesafe oldukça kısıtlı olmaktadır. Bu durum akciğerlerin yeterince gelişmesini engellemektedir. Bebeklerde ciddi solunum sıkıntısı morarma gibi bulgular ile kendini göstermektedir. Edinilmiş ya da travmatik diyafram fıtığı belirtilerinde; Hızlı kalp atışı, siyanoz, zor vede hızlı nefes alma bulunmaktadır. Mide fıtığı belirtileri arasında göğüs ağrısı, mide ekşimesi, geğirme, ağrılı yutkunma, ağızda acı bir tat vede regürjitasyon görünmektedir. Diyafragmatik tümör belirtilerinde düşük oksijen seviyesi, zor nefes alma, göğüs, omuz ya da karın ağrısı vede solunum sırasında zorluk çekme gibi belirtiler rastlanmaktadır. Diyafram felci belirtilerinde sırt üstü uzanır iken, dinlenme esnasında ya da su içerisinde bulunurken nefes darlığı çekmek rastlanmaktadır.

Diyafram bozuklukları tanısında, dokturunuz şikayetlerinizi dinleyip, tıbbi öykünüzü aldıktan sonra yapacağı fizik muayene ile diyafram bozukluklarından şüphelenebilmektedir. Tanının kesinleştirilmesi, hastalığın seviyesi vede tedavi seçeneklerinin oluşturulabilmesi adına kimi tetkikler istenebilmektedir. Bunlar;

Ultrason,
Akciğer röntgeni,
Bilgisayarlı tomografi,
Solunum fonksiyon testleri,
Elektromiyografi,
Frenik sinir uyarımı testi,
Arteriyel kan gazı.

Diyafram Bozukları Tedavi Edilir Mi?

Diyafram bozuklukları için uygulanan tedaviler, bozukluğun tipine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Yalnız ilaç vede cerrahi seçenekler vardır. Doğumsal diyafram fıtığı tedavisi için ameliyat ile göğüs boşluğuna çıkan sindirim organları karın boşluğuna indirilir vede diyafram tamir edilmektedir. Edinilmiş ya da travmatik diyafram fıtığı tedavisi için ameliyat ile diyaframdaki yırtık tamir edilmektedir. Mide fıtığı tedavisi için ise, mide fıtığından kaynaklanan reflünün azaltılması amacı ile kimi yiyeceklerden kaçınmak, beli aşırı sıkan elbiseleri tercih etmemek gibi bir takım yaşam tarzı değişikleri yapılabileceği gibi doktorunuzun önereceği mide asitliğini düzenleyen bazı ilaçlar kullanmanız lazım.

Diyafram Bozuklukları Geçer Mi
Diyafram Bozuklukları Geçer Mi

Kimi durumlarda cerrahi operasyonlar da önerilmektedir. Diyafram tümörü tedavisinde, cerrahi, kemoterapi vede radyoterapi gibi tedavi seçenekleri tercih edilmektedir. Diyafram felci tedavisi için, belirti, bulgu vede şikayeti olmayan kimi hastalarda herhangi bir girişim planlanmayabilmektedir. Bunun yanı sıra, diyafragmatik pilikasyon ismi verilen bir cerrahi girişim ile nefes alma esnasında felç olmuş diyaframın göğüs boşluğuna çekilmesi engellenebilmektedir.

Diyafram Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir, sıklık ile tercih edilen göğüs boşluğu ya da karın boşluğuna uygulanacak ameliyatlar ile diyafram üzerine pil yerleştirilerek diyaframın hareketi sağlanabilmektedir. Kimi ileri vakalarda da, solunum desteği tedavinin bir parçası olmaktadır. Eğer ki sizin diyafram bozuklukları nasıl tedavi edilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diyafram bozuklukları nasıl tedavi edilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da diyafram bozuklukları nasıl tedavi edilir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Çocuklarda Hematüri Nedenleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed