Biyonik Kulak Nasıl Takılır?

Biyonik Kulak Nasıl Takılır? Biyonik Kulak Ameliyatı Ne Kadar? Biyonik kulak ameliyatı kaç yaşında yapılır? Hakkında merak edilen bazı bilgiler yazımızda.

Biyonik Kulak Nasıl Takılır? Biyonik Kulak Ameliyatı Ne Kadar?

Biyonik Kulak Nasıl Takılır
Sayfa İçeriği: Biyonik Kulak Nasıl Takılır

İleri ya da çok ileri düzey de işitme kaybını ortadan kaldırmaya yardımcı olan cihaza biyonik kulak denmektedir. Biyonik kulak; iç kulak protez ya da koklear implant ismi ile anılır vede iki ayrı parçadan meydana gelmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için biyonik kulak ameliyatı kaç yaşında yapılır? vede biyonik kulak ameliyatı ne kadar? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Biyonik kulak nasıl takılır?

Biyonik kulak, koklear implant ya da iç kulak protez ismi ile anılmaktadır. İki ayrı parçası vardır. Bu parçalardan bir taneisni ameliyat ile, iç kulaktaki koklea organına uzanan elektrodu ile işitme sinirini uyaran parçadır. Diğer parça da, kulak arkasına takılan vede sesleri mikrofonu ile alıp işleyen vede bunları elektrik impulsları halinde iç kulağa yerleştirilen elektroda ulaştıran cihazdır. Bu iki parçalı cihaz dışardan gelen seslerin, elektriksel ya da dijital olarak kodlanmasını yaparak, iç kulak da işitme sinirine sinyaller halinde ulaştırmaktadır. Bu sayede hiç duymayan insanlara duyma şansı sağlanmış olmaktadır. Biyonik kulak, iç kulaktaki anatomik ya da işlevsel bozukluklarının neden olduğu sensörinöral işitme kaybı olan hastalara ya da işitme cihazlarının artık çalışmadığı hastalara yardımcı olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek biyonik kulak ile alakalı daha fazla ilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Biyonik Kulak Faydalı Mı?

Biyonik Kulak Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

İşitme kaybı olan çocuklara, biyonik kulak tedavisi en genç 4 yaşına kadar yapılabilmektedir. 4 Yaşını geçirmiş olan çocukların biyonik kulak tedavisi olma şansı yoktur. Biyonik kulak ameliyatı genel anestezi altında uygulanan vede yaklaşık 2 ila 4 saat arasında süren ameliyattır. Biyonik kulak sistemi iki bölümden meydana gelir. Birincisi 2 ila 4 saatlik operasyon ile iç kulağa yerleştirilen implantın iç kısmı, ikinci bölüm de alınan konuşmaları işlemleyen mikrofon, ses hassasiyet ünitesi, ses ayar kontrolünün yer aldığı kulak arkasına takılan dış kısım olmaktadır.

İşitme cihazları ses yükseltici olarak geçmektedir. Mikrofonu ile aldığı sesi kulak yoluna aktararak, işitmeye yardımcı olmaktadır. Belli yaştan itibaren görülen, yaşlılığa bağlı işitme kayıplarında bu cihazlar tercih edilir ve kullanılır. Biyonik kulak da, ameliyat ile takılan bir parçası olması nedeni ile ayrıcalıklı durumdur. İleri ya da çok ileri düzey kayıplar da vede çok özellikli seçilmiş hastalar da kullanılır. Biyonik kulak, sesi yükseltmez, mikrofon ile aldığı sesleri elektriksel kodlama ile iç kulağa yani doğrudan işitme sinirine aktarmaktadır. Bu kodlama işitme uyaranları da beyniniz de bir işitme olarak algılanmaktadır. Biyonik kulak, her işitme kaybı yaşayan bireye uygulanmaz. Bunun için hasta seçimi çok önemlidir. Çok uzun yıllardan beri işitme vede konuşma sorunları yaşayan genç, erişkin hastalar da implanttan yararlanım çok düşük seviyededir. Bunun yanı sıra da, konuşma gelimi olmayan bireyler de, biyonik kulak için iyi birer aday olmayabilir.

Bebeklerde Biyonik Kulak Nasıl Anlaşılır?

Yeni doğan bebekler de olan vede konjenital denilen işitme kayıpları veya erişkinler de herhangi neden ile işitme kaybına maruz kalmış ileri ya da çok ileri düzey iç kulak tipi kayıpları olan hastaların tedavisinde biyonik kulak kullanılmaktadır. Biyonik kulak ameliyatından sonra yaranın iyileşme süreci beklenmektedir. Yaklaşık bir ay sonra cihazın aktif edilmesi ile ayarlarına başlanmaktadır. Biyonik kulak ömür boyu kullanılan cihazdır. Özellikle çocuk ya da bebek iken büyüme süreci içerisinde çıkarılması ya da değiştirilmesi gerekmez. Erişkinde de aynı şekil de değiştirilmesi gerekmemektedir.

Özellik ile bebeklik çağında meydana gelen işitme sorunlarının ebeveynler tarafından anlaşılamayarak atlanması, bebeğin duyma vede konuşma yetisinde ömrü boyunca kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu neden ile anne ve babanın bazı belirtileri dikkate alması lazım. Bu belirtiler ; Bebeğin 6 ila 12 ay arası nesneleri gösterememe ya da sesinin çıkmaması, bebekler de ilk 6 ay sese karşı hiç tepkisiz kalması ve bebeğin 12 ay ila 2 yaş arası ise alkış, el çıprma gibi basit komutları algılayamaması ya da sese karşı tepkisiz kalması. Bebek de bu gibi belirtilerin saptanması halinde ebeveynler vakit kaybetmeksizin çocuk hastalıkları vede kulak burun boğaz doktoruna başvurarak, sorunun işitme ile alakalı olup olmadığı tespit edilmelidir.

Biyonik Kulak Nasıl Takılır, Bebek de bu gibi belirtilerin saptanması halinde ebeveynler vakit kaybetmeksizin çocuk hastalıkları vede kulak burun boğaz doktoruna başvurarak, sorunun işitme ile alakalı olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer ki sizin de biyonik lulak nasıl takılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Biyonik lulak nasıl takılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da biyonik lulak nasıl takılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Altın İğne Kalıcılığı Ne Kadar?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed