Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir? Batı Nil Virüsü Nedenleri Nelerdir? Batı nil virüsü nedir? İle ilgili bilinmesi gerekenler yazımızda.
Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir? Batı Nil Virüsü Nedenleri Nelerdir?
Batı nil virüsü, ilk defa 1937 yılında Uganda’da görülmüş, yıllar içinde dünya geneline yayılmaya devam eden arbovirüs enfeksiyonu olarak geçmektedir. Yazımızın içeriğin de, siz değerli dostlarımız için batı nil virüsü nedir? ve batı nil virüsü nedenleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz. Peki Batı nil virüsü belirtileri nelerdir?
Batı nil virüsünün, ana konağın vahşi kuş olduğu bilinmektedir. Sivrisinek sokması ile bulaşan, bir tür viral enfeksiyon olan batı nil virüsü, Culex cinsi sivrisineklerin sokmasıyla, insanlara bulaşan hastalık, kişiden kişiye direkt olarak bulaşma sağlamaz. Kirli sular da, foseptikler de üreyen bu türe ait sivrisinekler geceleri kan ile beslenmektedir. Ülkemiz de ise var olduğu bilinen Culex türü, sivrisineklerin bulaştırdığı virüs özellikle atlar vede insanlar üzerinde etkili olmaktadır. Potansiyel olarak da, insan yaşamını tehdit eden bir virüstür. Bir çok nörolojik semptoma yol açmaktadır. Tek zincirli bir tür RNA virüsü olan batı nil virüsü, dünya çapında farklı zamanlar da pek çok ülkede ani salgılara yol açmaktadır. Dış ortama dayanıklılığı bulunmayan virüsün insana bulaşması, yalnız sivrisinek ısırığı ile olmaktadır. Yalnız ender olarak, kan transfüzyonu vede organ nakli ile bulaştığı da rastlanmıştır. Yazımızın devamına giderek batı nil virüsü belirtileri ile ilgili daha fazla bilgilere ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Batı Nil Virüsü Nedenleri Nelerdir?
Batı Nil Virüsü Belirtileri
İnsanların hastalık taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırılmasından sonra, virüsün ilk belirtilerini göstermesi yaklaşık olarak 2 ile 15 gün arasındadır. Enfeksiyon, kuluçka süresindan sonra, farklı klinik bulgulara neden olmaktadır. Bazı vakalar hiçbir belirti göstermez iken, bazıları yatarak tedavi gerektirecek vede ölüme yol açacak kadar ciddi seyirli olabilmektedir. Bu virüste ilk görünen belirti ise baş ağrısıdır. Çoğunluk ile grip benzeri semptomlar ile meydana gelen bu enfeksiyonun belirtileri ilk olarak baş ağrısına rastlanmaktadır.
– Halsizlik,
– Sırt ve baş ağrısı,
– Mide bulantısı,
– Kusma,
– Ani yüksek ateş,
– İshal,
– Kaslarda güçsüzlük,
– Deride kızarıklık ve lenfadenopati.
İleri vakalarda görülen belirtiler;
– Uyuşukluk,
– Boynu dik tutamama,
– Zihin bulanıklığı,
– Kas seyirmesi ve dışarıdan görülecek şekilde titreme,
– Koma,
– Konvülsiyon,
– Menenjit,
– Ensefalit,
– Ataksi ve felç.
Bu enfeksiyonun ana kaynağı sivrisineklerdir. Culex türüne dahil olan sineklerin ısırığı ile, memelilere bulaşan hastalığın, ana konağı ise kuşlar olmaktadır. Kuşlardan tekrar sivrisineklere geçen virüs, bu yolla yüksek virüse ait parçaların kan dolaşımına girmesine yol açmaktadır. Göçmen kuşlar ile dünya geneline yayılan bu virüs, kişilere sivrisinek ısırması ile bulaşmaktadır. Yalnız insanlar da enfeksiyon düşük virüs ile seyrettiğinden virüs kişiden tekrar sivrisineklere bulaşmaz. Hastalık enfekte olan diğer memeli hayvanlardan da insanlara bulaşmaz. Kişiden kişiye de bulaşmayan enfeksiyon, yalnız doğum vede emzirme ile anneden bebeğe geçebilmektedir. Bunun dışında çok nadir de olsa kan vede organ nakli ile bulaştığı gözlemlenmiştir. Enfekte olan kuşların dışkılarının, cilt de yer alan bir kesime temasıyla hastalık bulaşabilmektedir.
Batı Nil Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?
Batı nil virüsü için henüz geliştirilmiş bir aşı veya ilaçlı tedavi tekniği bulunmamaktadır. Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek vede belirtilerin etkisini azaltmak için farklı tedavi teknikleri yapılmaktadır. Bu virüs dünya çapında halk sağlığı sorununa dönüşmemesi için, pek çok bilimsel çalışma da yer almamaktadır. Özellikle atlar üzerinde etkin çözüm sağlayan aşının kullanımına başlanmasıyla birlikte, insanlar için de pek çok deneysel aşı vede klinik denemeler yer almaktadır. Günümüz de ise insanlar için hala aşı çalışmaları son hızla devam etmektedir.
Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir, batı nil virüsünün neden olduğu enfeksiyonun bulaşma biçimi, sivrisinek ısırığı olduğu için ısırıkları engellemek vede ilaçlama oldukça önemlidir. Eğer ki sizin de batı nil virüsü belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Batı nil virüsü belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da batı nil virüsü belirtileri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Evde Nogger Dondurma Nasıl Yapılır?