Baklanın Faydaları Nelerdir?

Baklanın Faydaları Nelerdir? Bakla Nasıl Tüketilmeli?, Baklanın zararları var mı? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Baklanın Faydaları Nelerdir? Bakla Nasıl Tüketilmeli?

Baklanın Faydaları Nelerdir
Sayfa İçeriği: Baklanın Faydaları Nelerdir

Baklagiller familyanından olan bakla, içerisindeki besin değeri ile bir çok fayda sağlayan bir sebzedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz baklanın zararları var mı? ve bakla nasıl tüketilmeli? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Baklanın faydaları nelerdir?

Protein vede lif bakımından zengin bir bileşene sahip olan bakla, bağışıklık fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olarak idrar yollarının temizlenmesinde etkilidir. Bunların yanında düşük yağ oranına sahip olduğu için, sağlık bakımından oldukça etkili besindir. Baklanın faydaları hem kuru, hem de taze hali ile tüketildiğinde etki göstermektedir. Yalnız ikisi arasında besin değeri farklılıklaır bulunmaktadır. 100 gram taze baklanın içerisinde ortalama olarak 47 kalori bulunmaktadır.

Kuru bakla da ise 323 kalori barındırmaktadır. Bu değerler içerisine yağ, tuz vede diğer gıdaların dahil edilmemiş halidir. Buradan taze baklanın daha az kalori içerdiği sonucuna varmak mümkün olmaktadır. Bu nedenle kurutulmuş halinin daha kontrollü biçimde tüketilmesi sağlıklı beslenme bakımından faydalı olmaktadır. Bakla özellik ile yaz vede kış aylarında farklı biçimlerde tüketilebilecek sebze vede bakliyat gıdalarından biridir. Hasat edildiği dönemde taze olarak farklı yemeklerin yapılmasını sağlamaktadır. Özellikle yoğurtlu vede zeytinyağlı mezelerde kullanılır vede sulu yemeği de tüketilen versiyonları arasında yer almaktadır. Kuru bakla da br baklayat olarak çeşitli şekillerde yenebilmektedir. Özellikle zeytinyağlı salatası, çorbası vede dolması en çok tercih edilenler arasındadır. İç bakla enginar vede havuç gibi sebzeler ile birlikte pişirilerek zeytinyağlı bir meze haline getirilebilmektedir. Böylelikle taze vede kuru baklanın faydaları bir çok farklı biçimde tüketildiğinde görülmesi mümkün olmaktadır. Yazımızın devamına giderek baklanın faydaları ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Baklanın Zararları Var Mı?

Baklanın Faydaları

Taze iç bakla düşük yağ oranına sahiptir ve sağlıklı beslenmek isteyenler için iyi bir besin tercihidir.
Yüksek oranda lif barındıran bakla, sindirimin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Vücutta glikoz seviyelerini korur vede kolesterol birikimini önlemektedir.
İçerisinde bulunan manganez minerali vücudun kemik yapısını koruyarak güçlendirmektedir. Bir fincan bakla içi günlük manganez ihtiyacının üçte birini karşılamaktadır. Düzenli tüketilmesi halinde osteoporoz vede diğer kemik sorunlarını önleyebilmektedir.
Yeşil iç baklanın faydaları idrar yollarını temizleyici etkiye sahiptir.
Yüksek oranda protein barındıran sebze olduğundan kırmızı et tüketemeyenler için tercih edilebilmektedir.
A, B, C vede B2 bakımından zengindir ve vücuttaki organların işleyişini desteklemektedir.
Demir kaynağıdır. Anemi yani kansızlık önleyicidir.
Bağırsak sağlığını korumak da baklanın faydaları arasında sayılmaktadır.
Kan şekerini düzenler ve kilo verme sürecine yardım etmektedir.
Bağışıklık fonksiyonlarını geliştirir.
DNA sentezi vede onarımını destekler.
MEtabolik süreçlere katkı sağlar.
Demir, folat vede magnezyum gibi vücut için gerekii olan mineraller barındırmaktadır.

Baklanın faydaları oldukça fazladır. Yalnız tüketir iken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Oksitosin seviyesi yüksek bir bitki olduğundan, su vede metal gibi unsurlara temas ettiğinde kısa süre içinde kararma gürülebilmektedir. Uzun süre bekletildikten sonra tüketildiğinde de karaciğer için zararlı hale gelmektedir. Bunun sonucunda bakla zehirlenmesine yol açabilmektedir. Favizm hastalığı olarak da isimlendirilen bu rahatsızlık kansızlığa yani anemiye neden olabilmektedir. Bu nedenle uygun biçimde pişirilerek ve uzun süre bekletilmeden tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 1 ila 7 yaş arasındaki çocukların da sınırlı miktarlarda tüketmesi önerilmektedir.

Bakla Hangi Hastalığa iyi Gelir
Bakla Hangi Hastalığa iyi Gelir

Baklayı sağlıklı biçimde tüketmek adına, haşlanmış zeytinyağı vede yoğurtlanarak yemek, meze vede salata haline getirilen versiyonları tercih edilebilmektedir. Kışın da çorba, dola vede pilav gibi yemek çeşitlerinde tüketmek mümkün olmaktadır. Baklanın faydaları bir çok hastalık için önleyici niteliktedir. Bakla, doğal dopamin kaynağıdır. Parkinson hastalığının oluşumunu engelleyici etkisi bulunmaktadır. Yüksek protein indesi vede düşük yağ ve karbonhidrat içeriği ile yağlanmayı azaltmaktadır. Buna bağlı olarak kolesterolü önler vede kalp sağlığına zarar veren sorunları gidermektedir. Baklanın faydaları içerdii minarellerle vede vitaminler ile oldukça fazladır. A, B, C vede B12 gibi vitaminler bakımından zengin olduğu için bir çok yararı bulunmaktadır. Bu bileşenler mineraller ile birleştiğinde kırmızı kan hücreleri üretimini sağlamaktadır. Özellikle C vitamini bakımından zengin olması serbest radikallerin vücuttan atılımını kolaylaştırır vede bağışık direncini artırmaktadır.

Taze Bakla Babuğunun Faydaları Nedir?

Yüzdeki leke vede yara izlerini gidermeye yardımcı olmaktadır. Baklanın cilde faydaları arasında aydınlatıcı vede parlaklık verici özelliği bulunmaktadır. Haşlanmış vede püre haline getirilen kabuklar vücutta tüylerin olduğu bölgeye sürüldüğünde temizleyebilmektedir. Doğal bir tüy dökücü olarak eski dönemlerde kullanılan bakla kabukları kıl köklerini azaltır vede inceltmektedir. Leke vede akneler üzerine kabuk kısmı sürüldüğünde kısa süre içinde etki göstermektedir. Bu etki için kabuğunun açılması vede içindeki çiğitlerin alınarak cilde sürülmesi gerekmektedir. Linoeik asit bakımından zengin olduğundan iltihap oluşumunu engellemektedir. Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Tokluk hissi oluşturabilecek kadar yükske lif oranına sahiptir.

Bakla; Haizran vede Mayıs aylarında hasat edilmeye başlayan vede yaz aylarının sonuna kadar tüketilebilen bir sebzedir. İlk toplandığında taze olduğundan, bir çok farklı biçimde tüketilmektedir. Hem içi, hem de kabuğu protein bakımından zengin olduğundan çeşitli yararlar sağlamaktadır. Kabuk kısmı cilt için de yararlıdır.

Baklanın Faydaları Nelerdir, eğer ki sizin de baklanın faydaları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Baklanın faydaları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı baklanın faydaları nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Nöroleptik Malign Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed