Bağırsak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bağırsak Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Bağırsak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?, Bağırsak ağrısına ne iyi gelir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Bağırsak Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Bağırsak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak Ağrısı Nedenleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Bağırsak Ağrısı Nedenleri Nelerdir

Fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar olarak bilinen durumlardan birisi huzursuz bağırsak sendromudur. Fonksiyonel sindirim sorunlarında, bağırsak işlevlerinde anormallik bulunmaktadır. Yalnız uygulanan testler normaldir ve tespit edilebilecek yapısal bir kusur yoktur. İrritabl bağırak sendromu gençlerde rastlanan bir rahatsızlıktır ve daha sık olarak 45 yaş altı kişilerde rastlanmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için bağırsak ağrısı nasıl tedavi edilir? ve bağırsak ağrısına ne iyi gelir? Soruları ile ilgili cevalara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bağırsak ağrısı nedenleri nelerdir?

Bağırsak alışkanlıklarında ya da İBS’nin belirtilerinde kalıcı değişiklik meydana gelen hastaların hekime görünmesi tavsiye edilir. Çünkü bu işaretler kalın baığırsak kanseri gibi daha ciddi bir durum göstergesi olabilmektedir. Eğerki bu belirtiler var ise, ileri tetkik yapılması için mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bunlar; Demir eksikliği anemisi, kilo kaybı, geceleri ishal, rektal kanama, açıklanamayan kusma, yutma zorluğu, gaz çıkarma ya da dışkılama ile geçmeyen karın ağrısı durumunda vakit kaybedilmeden bir doktora danışılmalıdır.

Bağırsak ağrısı belirtileri değişkendir ve her hasta kişide farklı şiddette bir tablo meydana getirmektedir. En yaygın belirtileri arasında ise, dışkalama sonrası tipik olarak tamamne veya kısmen ortadan kalkan karın ağrısı, kramp ya da şişkinlik, aşırı gaz, ishal ya da kabızlık. Dışkıda mukus. Bağırsak ağrısı olan hasta kişiler, zaman zaman belirti ve şikayetlerin daha kötü olduğu ataklar ve tamamen kaybolduğu istirahat dönemleri yaşamaktalar. Yazımızın devamına giderek bağırsak ağrısı nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bağırsak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak Ağrısı Nedenleri

Bağırsak kaslarındaki anormal kasılmalar, bağırsakların duvarları, yiyecekleri sindirim kanalından geçirir iken kasılan kas katmanları ile kaplıdır. Normalden daha fazla ve uzun sürek kasılmalar, gaz, şişkinlik ve ishale neden olabilmektedir. Zayıf kasılmalar da yiyecek geçişini yavaşlatarak sert ve kuru dışkılamaya neden olabilmektedir. Sinir sistemi anormallikleri. Sindirim sisteminde yer alan sinirlerdeki anormallikler, karın gaz ya da dışkıya bağlı olarak gerildiğinde normalden daha büyük rahatsızlığa neden olabilmektedir. Beyin ve bağırsaklar arasında zyaıf koordine edilmiş sinyaller, vücudun sindirim sürecinde ortaya çıkabilen değişiklere aşırı tepki vermesine neden olarak ağrı, ishal ya da kabızlık gibi şikayetlere yol açabilmektedir.

Bağırsaklarda iltihaplanma. Bazı hasta kişilerin bağırsaklarında normalden fazla sayıda bağışıklık sistemi hücresi bulunmaktadır. Aşırı bağışıklık sistemi tepkisi iltihaplanmaya neden olarak ağrı vede ishale neden olur. Ağrı enfeksiyon. Huzursuz bağırsak sendormu, bakteri ya da virüslerin neden olduğu şiddetli bir ishal patlamasından sonra gelişebilmektedir. Bağırsaklardaki bakteri florasındaki dengenin bozulması sonucunda görülen fazla bakteri üremesiyle de ilişkili olabilmektedir. Bağırsaktaki yararlı bakterileri sayısında değişiklikler. Mikroflora, bağırsaklarda yer alan ve sağlıkta kilit rol oynayan yararlı bakterilerdir. Arşatırmalarda ise spastik kolon hastalığı olanlarda mikroflorada bozulma saptanmıştır.

Bağırska Ağrısı Kaç Günde Geçer
Bağırska Ağrısı Kaç Günde Geçer

Bağırsak ağrısında nerede ise tüm hasta kişilerde tedavi ile belirtileri kontrol altına almak mümkündür. Yalnız herkeste işe yarayan tek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hasta kişiye uygun doğru tedavi planını bulmak için doktorla birlikte çalışma yapmak oldukça önemlidir. Tedavide belirtileri tetikleyen faktörlerden kaçınmak, sağlıklı bir beslenme düzenli oluşturmak ve egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri ön plandadır.

Bağırsak Ağrısı Tedavi Edilir Mi?

Kadınlarda şiddetli ishal, baskın İBS için alosetron, kabızlık baskın İBS için lubiprostone adlı ilaçlar tercih edilmektedir. Bunlar, diğer yaşam tarzı ya da terapötik müdahalelerin başarısız olduğu durumlarda son tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Çeşitli psikoterapi yöntemleri de tedavide başarılı şekilde uygulanabilmektedir. Antispazmodik ilaçlar, bağırsaktaki kasları gevşeterek karın kramplarını vede ağrılarını azaltmaktadır. Yığın oluşturan müshil ilaçları kabızlık tedavisi için tercih edilir. İshal için bağırsak kaslarının kasılmalarını yavaşlatan ilaçlar kullanılabilmektedir. Trisiklik antidepresan genellik ile karın ağrısı ve krampları azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Bağırsak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikayetine iyi gelir,
Azar azar ve sık yemek yemek şikayetleri hafifletmede etkili,
Düzenli egzersiz yapmak mutluluk hornonu olarak bilinen endorfin ve serotonin salınımını artırarak stres ile başa çıkmaya yardımcı olmaktadır. Böylelikle stresin tetiklediği belirtilerde azalma görülebilmektedir.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS’de görülen kabızlığa iyi gelir.

Bağırsak Ağrısı Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin bağırsak ağrısı nedenleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bağırsak ağrısı nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bağırsak ağrısı nedenleri nelerdir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Cilt Çatlağı Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed