Bacak Uyuşması Nedenleri Nelerdir? Bacak Uyuşması Nasıl Geçer?, Bacak uyuşmasına ne iyi gelir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri hazırladık.
Bacak Uyuşması Nedenleri Nelerdir? Bacak Uyuşması Nasıl Geçer?
Genellik ile bacak uyuşması uzun süreli üzerien oturma ya da bacak bacak üzerine atma gibi eylemlerden sonra ortaya çıkan, sinirler üzerindeki baskı ya da kan akışının kesintiye uğramasından kaynaklı rahatsız edici şikayet olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz bacak uyuşmasına ne iyi gelir? ve bacak uyuşması nasıl geçer? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bacak uyuşması nedenleri nelerdir?
Sağlık problemleri de bacaklarda uyuşmaya neden olabileceğinden, bilinçli olunması önerilmektedir. Uzun süreli uyuşmalar vede bu hisse karıncalanma şikayetinin eşlik etmesi multiple skleroz, diabetes mellitus, periferik arter hastalığı gibi damar hastalıkları ya da fibromiyalji gibi ağrı sendromlarının belirtisi olabilmektedir. Bacakta meydana gelen uyuşma şikayeti, uyluk bölgesinde, baldırda ya da bacağın tamamında meydana gelebilmektedir. Uyuşma ile birlikte bazı bireylerde kas güçsüzlüğü ya da bacak hareket fonksiyonlarında bozulma gibi şikayetler de eşlik edebilmektedir.
Bu belirtilere ek olarak karıncalanma, yanma vede dokunma ile hassasiyet gibi diğer belirtiler de uyuşma belirtisiyle oluşabilecek şikayetler arasnda yer almaktadır. Bacak uyuşması genellik ile bireyin uzun süreli aynı pozisyonda kalmasından kaynaklanan geçici bir durum olarak meydana gelmektedir. Yalnız, uzun süreli devam eden vede geçmeyen bacak uyuşması şikayeti önemli bir sağlık probleminin belirtisi olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek bacak uyuşması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bacak Uyuşmasına Ne İyi Gelir?
Bacak Uyuşması Nedenleri
– Travma,
– Postür,
– İnme,
– Multiple skleroz,
– Fibromiyalji,
– Periferik arter hastalığı,
– Tarsal tünel sendromu,
– Bel bölgesi problemleri ve siyatik,
– Şeker hastalığı.
Bel bölgesinde başlayarak bacak, kalça, ayak bileği vede ayak bölgesinde meydana gelen yaralanmalar sinir hasarna neden olarak bacakta uyuşma ile sonuçlanabilmektedir. Egzersiz ya da travma esnasında oluşan kas zorlanmaları ağrı şikayetine ek olarak etkilenen bölgeye göre değişmek ile birlikte sağ ya da sol bacak uyuşması şikayetine de neden olabilmektedir. Postural yani duruş kaynaklı meydana gelen bacak ağrısı sinir ya da damarlar üzerinde baskı oluşmasından kaynaklanan geçici bir bacakta uyuşma nedenidir. Transient parestezi olarak adlandırılan postüral kaynaklı üst bacak uyuşması aynı zamanda bu şikayetin oluşmasındaki en sık nedendir. Bacak bacak üstüne atma, uzun süreli oturma, ayağın üzerine oturma, oldukça dar pantolon, çorap ya da ayakkabı giyme gibi alışkanlık sonucunda postüral kaynaklı bacak uyuşması meydana gelebilmektedir. Uygun olmayan pozisyonlarda uyunması halinde uyur iken, bacak uyuşması şikayeti de ortaya çıkabilmektedir.
İnme gibi yaşamı tehdit edici durumlar beyin hasarına neden olarak sinir hücreleri arasındak iiletişimi bozucu etki gösterebilmektedir. Bu durumun gelişmesini takiben ya da uzun süreli olarak bacakta uyuşma şikayeti meydana gelebilmektedir. Multiple skleroz hastası kişilerde duyusal sinirlerdeki hasardan kaynaklanan uyuşma şikayeti ortaya çıkabilmektedir. Ms hastalığı ile meydana gelen uyuşma şikayeti genellikle kısa süreli ortaya çıkan bir durum olsa da uzun sürmesi halinde kişiyi normal aktivitelerini yapmaktan geri koyabilmektedir.
Bacak Uyuşması Sebepleri Nelerdir?
Fibromiyalji, vücut genelinde ağrı vede rahatsızlık hissi oluşmasıyla karakterize kronik durumdur. Bu rahatsızlığı olan bazı bireyler el vede bacaklarında uyuşukluk şikayetinden de yakınabilirler. Herhangi bir nedne olmadan gündüzleri vede uyku sonrasında belirgin katılık gelişmesi, kronik yorgunluk, hafıza gibi bilişsel işlevlerdeki sorunlar vede huzursuz bacak sendromu fibromiyalji rahatsızlığ bulunan kişilerde oluşabilecek belirtiler arasında bulunmaktadır. Genel olarak fibromiyaljisi olan bireylerde meydana gelen şikayetler vücudun bir çok bölgesinde vede en az 3 ay süredir devam eden belirtilerdir.
Bacaklarda uyuşma şikayetine ek olarak vücudun diğer bölgelerinde uzun süredir devam eden ağrı şikayeti olan bireylerde olası tanılar arasında fibromiyaljinin de değerlendirilmesi tavsiye edilmektedir. Periferik arter hastalıkları, vücutta ekstremite vede organların beslenmesinden sorumlu olan damarlarda daralma ile seyreden vede dolayısı ile kan akışının kesintiye uğramasına neden olan rahatsızlıklardır. Bacaklar, bu hastalıklar nedeni ile en sık etkilenen uzuvlar arasında yer almaktadır.
Bacak Uyuşması Nasıl Geçer?
Periferik arter hastalığı olan bireyler merdiven çıkma veya yürüme gibi eylemler esnasında bacak ve kalça bölgelerinde ağrı vede kramp gelişimi gibi belirtilerden yakınırlar. Bazı bireylerde de periferik arter hastalığı sonucunda bacaklarda uyuşma vede güçsüzlük gibi diğer belirtiler de oluşabilmektedir. Tipik olarak bu rahatsızlığı olan bireylerde belirtilerin ortaya çıkması ile bireylerin dinlenmesi şikayetlerde hafifleme ile sonuçlanmaktadır. Tarsal tünel, bilek bölgesinin iç kısmında bulunan dar bir kanal yapısıdır. Bu bölgeden geçen sinirin kanal içerisinde sıkışması, ezilmesi ya da hasarlanması sonucu meydana gelen tarsal tünel sendromu bireylerde bacak uyuşması vede ağrısı, karıncalanması ya da yanması gibi şikayetlere neden olabilmektedir.
Fıtık gibi bel bölgesi sorunları omurilikten çıkan vede bacaklara giden sinirlerin sıkışmasına neden olarak duyusal sorunlar gelişimine neden olabilmektedir. Siyatik siniri bel bölgesinden çıkarak bacak boyunca devam eden oldukça uzun sinirdir. Bu sinirli ilgilendiren sorunlar omuriliğin hangi tarafının etkilendiğine göre sol ya da sağ bacak uyuşması, karıncalanması vede kaslarda güçsüzlük gibi şikayetlere neden olabilmektedir.
Bacak Uyuşması Nedenleri Nelerdir
Şeker hastalığının seyri esnasında kişilerde diyabetik nöropati olarak isimlendirilen bir durum ortaya çıkabilmektedir. Sürekli yüksek düzeyde kalan kan şekeri zaman içerisinde sinir liflerine zarar vererek vücudun çeşitli bölgelerinde his kaybı vede uyuşma gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Şeker hastalığı ile oluşan bacakta his kaybı şikayeti, genellik ile bacak vede ayaklarda başlar, daha sonra vücudun diğer bölgelerine de yayılabilmektedir.
Bacak Uyuşması Nedenleri Nelerdir
Bacak uyuşması tedavisi, genellik ile durumun altında yatan duruma göre farklılık göstermektedir. Psikolojik bacak uyuşması vakalarında veya fibromiyalji kaynaklı bacak uyuşmalarında antidepresan türevi ilaçlar etkili olabilmektedir. İnflamatuar durumlarda, kortikosteroid türevi ilaçlara başvurulur iken, MS ya da diyabetik nöropati gibi sinir hasarı kaynaklı uyuşma şikayetinin tedavisinde gabapentin vede pregabalin içeren ilaçlar reçetelendirilebilmektedir.
Bacak Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?
Bacak uyuşması evde yapılabilecek çeşitli uygulamalar da vardır. İstirahat, ilgili bölgeye masaj yapılması, uyku düzeninin sağlanması, dengeli vede sağlıklı bir beslenme programına uyulması vede alkol tüketiminin sınırlandırılması ya da sonlandırılması gibi uygulamalar bacakta uyuşma şikayetinin kontrolünde etkili olabilecek yöntemler arasında bulunmaktadır.
Uyuşan bölgede aynı zamanda künt bir ağrı hissinin meydana gelmesi, bu ağrının bacaktan kasığa doğru yayılması, yürüme ve konuşma zorluğu gibi ağır şikayetleirn eşlik etmesi halinde acil tıbbi müdahale gereksinimi olabileceği için bilinçli olunmalıdır. Bacak uyuşması için gidilecek bölüm, uyuşma şikayetinin kaynaklandığı rahatsızlığa bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ms ve diğer sinirler ile ilgili sorunlarda nöroloji uzmanı doktorlar, ileri derecede fıtık ve beyin yapıları ile ilgili rahatsızlıklarda beyin ve sinir cerrahisi doktorlar, travma ya da fibromiyalji kaynaklı hastalıklarda da fizik tedavi vede rehabilitasyon uzmanı doktorlar yardımcı olabilmektedir.
Bacak Uyuşması Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bacakta vede ayaklarda uyuşma şikayeti oldukça sık görülen bir belirti olup, uzun süreli devam etmesi halinde altta yatan çeşitli sağlık sorunlarına işaret ediyor olabileceği için, sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman doktorlardan destek alınması önerilmektedir. Özellikle uyuşma belirtisinin herhangi bir belirgin nedenden kaynaklanmaması, sık sık ortaya çıkması, uzun süreli devam etmesi, ağrılı olması vede günlük aktiviteleri, kısıtlayıcı şekilde seyretmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurulması tavsiye edilmektedir.
Bacak Uyuşması Nedenleri Nelerdir, eğer ki sizin de bacak uyuşması nedenleri nelerdir yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bacak uyuşması nedenleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı bacak uyuşması nedenleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bebeklerde Kusma Neden Olur?