Bacak Şişmesi Neden Olur? Bacak Şişmesi Nasıl Tedavi edilir?, Bacak şişmesine ne iyi gelir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Bacak Şişmesi Neden Olur? Bacak Şişmesi Nasıl Tedavi edilir?
Bacaklarda ödem oluşumu uzun süre oturma ya da ayakta kalma ile ilgili olarak meydana gelebicek bazı tıbbi rahatsızlıklara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz bacak şişmesi nasıl tedavi edilir? ve bacak şişmesine ne iyi gelir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bacak şişmesi neden olur?
Bacak şişmesi hastalığı oluşturan diğer bir durum ise iltihaplanma olarak gelişmektedir. Tendon yurtılması, kas ya da eklem iltihabı gibi nedenler bacakta iltihaplanmaya bağlı şişlik oluşturabilmektedir. Bacakta şişkinlik oluşumu, ödem ya da iltihaplanma şeklinde iki temel mekanizma ile gerçekleşmektedir. Bazı hastalıklar ödem oluşumuna yani sıvı tutulumuna neden olarak şişkinlik yapar iken, bazıları da iltihaplanmaya yol açarak şişkinlik oluşturmaktadır.
Bacak şişmesinde eğer uygulanan yöntemlere rağmen hala şişlik devam ediyor ise, mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bacak şişliğinin ciddi nedenlere bağlı olarak oluşabildiği unutulmamalıdır. Bireydeki şişlik kısa sürede kendiliğinden düzelmiyor ise, mutlaka genel kontroller yaptırılmalıdır. Bacak arasında şişlik, bacak arkasında vede önünde şişme vede hassasiyet gibi nedenler her zaman hekime başvurayı gerektirecek kadar şiddetli olmayabilmektedir. Bu yüzden basit bacak şişmesi evde uygulanabilecek yöntemler ile hafifletilebilmektedir. Yazımızın devamına giderek bacak şişmesi nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Bacak Şişmesi Kaç Günde Geçer?
Bacak Şişmesi Nedenleri
– Hamilelik,
– Böbrek rahatsızlıkları,
– Varis ya da venöz yetmezliği,
– Derin ven trombozu,
– Kalp yetmezliği.
İltihaplanmaya Neden Olacak Bacak Şişmesi Nedenleri
– Enfeksiyon ve yara,
– Selülit,
– Yaralanmalar,
– Eklem iltihabı ya da diğer eklem rahatsızlıkları.
Gebeliğin son dönemlerinde bebeğin boyutundaki artış ile bilrikte bacaktaki damarlar üzerindeki basınç artmaktadır. Bu durum kan dolaşımının yavaşlamasına neden olarak bacakta yumuşak şişlik oluşumuna yol açabilmektedir. Gebede bacak şişliğine ek olarak şiddetli baş ağrısı, görme bozukluğu, göz çevresinde şişkinlik gibi semptomlar da görülüyor ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı vede preeklampsi yani gebelik zehirlenmesi şüphesini giderecek gerekli tetkikler yapılmalıdır.
Uzun süreli böbrek rahatsızlklarında, böbreğin fonksiyonlarında ciddi bozulma oluşabilmektedir. Böbrek vücuttaki atık maddeleri vede fazla suyu fitreleyemez hale gelmektedir. Bu durumun sonucunda da vücutta sıvı birikimi olmaktadır. Biriken sıvı özellikle kol ve bacaklarda şişmeye yol açmaktadır. Böbrek hastalıklarında hastada yorgunluk, bulantı, nefes darlığı, aşırı susama gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Akut böbrek yetmezliği ani gelişen, kısa süreli bir rahatsızlık olmasına rağmen bacaklarda şişmeye neden olabilmektedir. Kalbin kan pompalama fonksiyonunu tam olarak yerine getiremediği bu rahatsızlık vücutta, başta bacaklarda olmak üzere, ödem oluşumuna neden olmaktadır. Kalğ yetmezliğine bağlı olarak gelişen diğer belirtiler ise nefes darlığı, yorgunluk ve öküsürük olarak sıralanabilmektedir.
Normalde bacaktaki toplar damarlar içerisinde kapakçık benzeri yapılar vardır. Bu kapakçılar, bacaktan kanın kalbe doğru gitmesini vede vücudun alt kısımlarına doğru geri kaçmamasını sağlamaktadır. Yalnız bu kapakçıklarda işlev bozukluğu meydana geldiği durumda, kan kapakçığın gerisine doğru kaçar ve bu bölgede göllenmeye başlamaktadır. Göllenen kan bacak üzerinde mavimsi morumsu viaris görüntüsünü oluşturmaktadır. Varisler de bacak damarında şişme yapan durumlar arasında yer almaktadır. Bacakta uzun süre oturmaya ya da ayakta kalmaya bağlı sızı ve ağrı oluşumuna neden olabilmektedir.
İltihaplanmaya Neden Olarak Bacakta Şişkinlik Yapan Durumlar
Derin ven trombozu, bacak toplar damarlarında kan pıhtısı olmasıdır. Tromboz ismi verilen bu pıhtı, bulunduğu yerden koparak akciğere kadar gidebilmektedir. Pıhtının akciğere gitmesi pulmoner embolizm olarak isimlendirilir ve bu durum yaşamı tehdit edecek kadar ciddi tablo yaratmaktadır. Derin ven trombozu genellikle tek bacakta sert şişlik oluşumuna neden olmaktadır. Şişkinliğe ek olarak bacakta hassasiyet, kramp, ısı artışı, kırmızı ya da maviye kaçan renk değişimi gibi semptomların oluşmasına yol açabilmektedir. Derin ven trombozu semptomları gösteren bireylerin hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruşlarına başvurması oldukça önemlidir.
Bacak üzerinde oluşan küçük çaplı kesik, sıyrık gibi durumlarda bacakta hafif şişme görülebilmektedir. Bu durum en geç bir kaç hafta içersinde kendiliğinden düzelmektedir. Yalnız, eğer yara enfeksiyon kapar ise, bacaktaki şişlik artar ve hastada şişkinliğe ek başka belirtiler oluşabilmektedir. Böyle bir durumda, durumun kendiliğindne düzelmesi beklenmemeli ve hekime başvurulmalıdır. Selülit, ciltteki bir çatlaktan streptococcus ve staphylococcus başla olmak üzere çeşitli bakterilerin vücuda girerek oluşturduğu ciddi enfeksiyondur. Selülit en sık alt bacakta görülmektedir. Bu enfeksiyon bacakta şişkinlik, hassasiyet, ağrı, ısı artışı, kırmızı noktalar, su toplama lezyonlar, çukurlaşma gibi belirtilerin oluşmasına nedne olmaktadır. Bacakta bu belirtileirn yanı sıra bireyde ateş vede genel durumun aniden bozulması gibi semptomlar var ise, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruşluşlarına başvurması faydalıdır.
Bilek burkulması, kemik kırılması gibi yaralanmalar sonucu vücutta reaksiyon gelişmektedir. Bu reaksiyon, beyaz kan hücrelerinin vede bazı vücut sıvılarının yaralanma bölgesine göç etmesini sağlar vede böylelikle iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da yaralanan bölgede şişkinlik oluşmaktadır. Bacakta şişkinlik yapan yaralanmalardan biri aşil tendonunun yırtılmasıdır. Aşil tendonu, baldır kaslarını topuk kemiğine bağlar vede vücuttaki en büyük tendondur. Yürüme, koşma, zıplama esnasında bu tendonda bir yırtılma meydana gelir ise, bacak arkasında şişlik oluşabilmektedi.r Ön çapraz bağ yaralanmaları da bacakta şişlik yapabilmektedir. Ön çapraz bağ, dizin ön kısmından geçerek bacak kemiklerinin yerini sabitleme görevi görmektedir. Bu bağda hasaro luşumu bacakta ağrı evde şişliğe neden olabilmektedir. İnsanlar arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit bacakta şişkinliğe neden olabilmektedir. Romatizmal hastalık olan romatoid artrit de eklem çevresinde iltihaplanmaya yol açabilir vede şişkinlik oluşturabilmektedir. Gut vede diz bursiti gibi eklem hastalıkları da bacakta şişkinlik yapan nedenler arasında yer almaktadır.
Bacak Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Bacak şişmesi olan bireyler nefes darlığı, göğüs ağrısı, solup alıp vermede güçlük, baş dönmesi, baygınlık vede öksürükte kan olması gibi belirtilerden biri veya bir kaçı mevcut ise, birey hemen acil servise başvurmalıdır. Bu belirtiler kalp ya da akciğer ile ilgili ciddi rahatsızlığın habercisi olabilir vede bireye acil müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Bacak şişliği görünürde herhangi bir sebep olmadan ani olarak gelişti ise, acile başvurulması gerekmektedir. Kaza, yaralanma, sakatlanma gibi durumlar sonucu meydana gelen bacak şişliğine de acil müdahale edilmelidir. Bacak şişliği tek bir bacakta görülüyor vede şişlik olan bacakta solukluk, beyazlaşma, soğukluk gibi belirtiler var ise, yine acile başvurulması gerekmektedir.
Bacak şişliği farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir vede her neden farklı bir bölümün uzmanlık alanına girmektedir. Kalp yetemzliği, varis, DVT gibi nedenler kardiyoloji bölümünün alanına girer iken, gebelikte görülen bacak şişliği ile kadın doğm bölümü ilgilenmektedir. Böbrek hastalıkları nefrolojinin alanına girer iken, burkulma, kırık gibi durumlar ise ortopedinin alanına girmektedir. Eğerki bireyde acile başvurmaya neden olmayacak hafif bir şişlik var ise, önce aile doktoruna başvurmak faydalıdır. Aile doktoru, bireydeki bacak şişliğine vede var ise eşlik eden semptomlara bakarak uygun yönlendirmeyi yapmaktadır.
Basit Bacak Şişmesinde Evde Uygulanabilecek Yöntemler
– Elastik kompresyon çoraplar giyilmesi,
– Yatarken ayağın altına yastık, minder benzeri yükseklik konulması,
– Tuz tüketiminin kısıtlanması,
– Uzun süre ayakta duruluyor ya da oturuluyor ise arada mola verilerek pozisyon değişikliği yapılması.
Bacak Şişmesi Neden Olur, eğer ki sizin de bacak şişmesi neden olur yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bacak şişmesi neden olur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı bacak şişmesi neden olur hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Bacak Uyuşması Nedenleri Nelerdir?