Astımın Alerjik Olduğu Nasıl Anlaşılır? Alerjik Astım Neden Olur?, Alerjik astım belirtileri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.
Astımın Alerjik Olduğu Nasıl Anlaşılır? Alerjik Astım Neden Olur?
Astım, mikrobik olmayan kronik akciğer hastalığdır. Astımlı hasta kişilerin havayolları normale göre daha duyarlı olup, çeşitli alerjenler, sigara dumanı, kokular, soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu hastalıkları gibi tetikleyici faktörler ile daralarak nefes almayı zorlaştırır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için alerjik astım belirtileri ve alerjik astım neden olur? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Astımın alerjik olduğu nasıl anlaşılır?
Astımda genetik faktörler etkin olmaktadır. Astımı çevresel faktörler de tetikleyebilir. Alerjik astımı olan hastalar, genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan bireylerdir. Alerjiyi tetikleyen etmenler aslında alerjik astımı da tetikler. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler, her türlü koku, toz, rutubet, mantar sporları vede küf gibi etkenlerdir. Stres, hava kirliliği, duman, klimaların üflediği hava da alerjik astımın tetikleyicilerindendir. Burada en önemli olan alerjinin hangi organda kendini gösterecek olmasıdır. Solunum yollarını, akciğeri cildi veya gözleri etkileyebilir. Alerjik yapılı bireylerde alerjinin ortaya çıkacağı organ değişebilir. Alerji türleri, zamanla şekil de değişebilir. Yazımızın devamına giderek alerjik astım nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Alerjik Astım Neden Olur?
Alerjik Astım Belirtileri
– Göğüs ağrısı ya da göğüste baskı hissi,
– Nefes alıp verir iken ıslık sesi çıkması,
– Hırıltılı solunum,
– Nefes darlığı,
– Kuru öksürük krizleri.
Astım hastalarının %99’u, alerjik bünyeye sahip olmaktadır. Alerjenle karşılaştıklarında normal insanlardan farklı reaksiyon gösterir. Bronşlarda kasılmalar meydana gelmekte evde bronşlar daralır. Bu daralmalar alerjik astım belirtilerini meydana getirmektedir. Astım ile birlikte alerjik rinit belirtileri de olan göz yaşarması, burun akıntısı, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır vede eğer hekim gerekli görüyor ise, alerji testleri uygulanır. Hasta kişinin hikayesi de teşhisi için oldukça önem taşımaktadır.
Alerjik astım, kronik hastalıktır. Astımın tedavisinde en önemli etken hastanın rahatsız olduğu ortamlardan uzak durmasıdır. Bireyi en çok ne rahatsız ediyor ise; Koku, polen, duman ve toz vs. bu alerjenlerden iyi korunması gerekir. Böylece alerji uykuya geçebilir. Kurtarıcı ilaçlar denilen kriz anlarında kullanılan nefesten çekilen ilaçlar, bir de düzenli olarak kullanılması gereken ilaçlar vardır. Bütün bu ilaçların kullanım sürelerine vede hangi dönemlerde kullanılacağına hastanın bulguları vede gidişatına göre doktorlar karar verir. Eğerki bahar alerjisi varsa vede baharda alerjik astımı alevniyor ise bireyin, nefesten çekilen ilaçları düzenli olarak kullanması lazım.
Alerjenlerden Korunmak Mümkün Mü?
Astımı bazı gıdalar tetikleyebilir. Alerjik astım solunum yolu ile alınan alerjenler daha fazla etki eder. Ev içinde de ev tozu akarı, rutubet, küf gibi etkenler alerjik astım hastalarının şikayetlerini artırabilir. Polenlerin en yoğun olduğu sabah saat 5 ila 10 arasında açık havada uzun süre bulunulmamalı vede spor yapılmamalıdır. Bu saatlerde evi havalandırmamak lazım. Dışarıdan gelindiğinde elbiseler değiştirilmeli vede saçlar yıkanmalıdır. Klimalara polen filtreleri takılmalıdır. Gözlük ile gözlerde korunmalıdır. Özellik ile bahar alerjilerindne vede alerjik astım krizlerinden korunmak için bu önlemler mutlaka uygulanmalıdır.
Astımın Alerjik Olduğu Nasıl Anlaşılır, alerjik astım rahatlatıcı ilaç tedavisinde, ilaçlar bronşları genişleterek öksürük vede nefes darlığında rahatlama sağlamaktadır. Rahatlatıcı ilaçlar, sadece öksürük, akciğerde hırıltı vede nefes darlığı olduğu dönemlerde 1 ila 2 hafta süre ile, şikayetler geçene kadar kullanılmalıdır. Eğer ki sizin astımın alerjik olduğu nasıl anlaşılır, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Astımın alerjik olduğu nasıl anlaşılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da astımın alerjik olduğu nasıl anlaşılır, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Agat Taşının Özellikleri Nelerdir?