Addison Hastalığı Çeşitleri Nelerdir? Addison Hastalığı Nasıl Geçer? Addison hastalığının belirtileri hakkında merak edilenleri yazımız da düzenledik.
Addison Hastalığı Çeşitleri Nelerdir? Addison Hastalığı Nasıl Geçer?
Addison hastalığı genellikle nadir görülen hastalık sınıfında yer almaktadır. Böbrek üstü bezlerinin yeteri kadar hormonları salgılanmaması ile meydana gelen hastalık türüdür. Yazımızın devamında, siz değerli dostlarımız için addison hastalığı tedavisi ve addison hastalığı nasıl geçer? Sorularının cevaplarını derledik. Peki Addison hastalığı çeşitleri nelerdir?
Addison hastalığı tedavi edilmez ise addison krizine yol açarak, hayati tehlikeye neden olmaktadır. Bu hastalıkta teşhis genellikle 30 ila 50 yaş arasında konulmaktadır. Addison hastalığının tedavisi ilaçlar ile mümkün. Belirgin belirtileri arasında ise kilo kaybı, tuz yeme isteği, aşırı yorgunluk vede iştahsızlık yer almaktadır. Addison hastalığı, böbrek üstü bezlerinin normalde salgılamasından gereken glukokotikoid, mineralokortikoid vede androjen hormonlarından bir ya da bir kaçı yetersiz salgılamaması sonucu meydana gelen vede nadir görülen endokrinolojik hastalık olarak görülmektedir. Yazımızın devamına giderek addison hastalığı ile ilgili daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir vede öğrenebilirsiniz.
Addison Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Addison Hastalığı Çeşitleri
– Primer adrenal yetersizlik.
– Sekonder adrenal yetersizlik.
Addison hastalığının belirtileri arasında aşırı yorgunluk baş göstermektedir. Belirtiler çoğunluk ile bir kaç ay içinde yavaş yavaş gelişmektedir. Bazı durumlar da addison hastalığı oldukça yavaş ilerlemektedir. Hastalık ya da yaralanma gibi stres kaynağı meydana gelene kadar, belirtileri daha da kötü hale getirene kadar bu semptomlar göz ardı edilmektedir. Belirtiler arasında;
– Güçsüzlük.
– Aşırı yorgunluk.
– Kusma ve bulantı.
– İştahsızlık vede kilo kaybı.
– Karın ağrısı.
– Eklem vede kas ağrıları.
– Tuz yeme isteği.
– Bulantı.
– Baş dönmesi gibi bazı belirtiler ile kendini gösterebilir.
Addison hastalığı bulguları da ciltte özellik ile baş, boyun, el sırtı vede mukozalar da koyulaşma, kan basıncı düşüklüğü, kadınlar da ise koltuk altı vede kasık bölgesin de kılların azalması vede cinsel isteksizlik olarak görülebilmektedir.
Addison hastalığının tanısı erken dönemde konulması güç olabilmektedir. Tanısı konulması için kan kortizol düzeyi vede bazı durumlar da uyarı testleri istenebilir. Sekonder adrenal yetersizlikten ayrımı için de, kanda ACTH düzeyine bakılmaktadır. Kan testlerinin tercihen sabah 8:00 ila 8:30 aralığın da ölçülmesi uygun olmakta. Bu hastalıkta tedavi şekli eksik olan hormınu yerine koyma tedavisi uygulanmaktadır. Genellikle yaşam boyu tedavi gerektiren hastalıktır. Glukokortikoid olarak kısa etkili hidrokortizon tabletleri iki veya üçe bölünmüş dozlar da hastaya kullandırmaktadır. Mineralokortikoid olarak da fludrokortizon tablet tercih edilmektedir. İlaç dozları kişiden kişiye vede hastanın ek hastalıklarına göre değişiklik göstermektedir. Bazı durumlar da ise addison hastalığı tanısı konulan kadınlar da nadiren DHEAS’da tercih edilmektedir.
Addison Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
– Böbrek üstü bezlerinin kanaması.
– Böbrek üstü bezlerinin verem hastalığı.
– Başka kanserlerin böbrek üstü bezlerine metastaz yapması.
– Mikrobik hastalıkları nedenler arasında yer almaktadır.
Addison Hastalığı Çeşitleri Nelerdir, bu hastalığın en sık görülen nedeni ise bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezini, yabancı algılayıp saldırması vede harap etmesi sonucu meydana gelen otoimmün hastalıktır. Eğer sizin de addison hastalığı çeşitleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Addison hastalığı çeşitleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak addison hastalığı çeşitleri yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Alaca Hastalığı Belirtileri Nelerdir?