Deprem Öncesi Alınacak Önlemler Nedir?

Deprem Öncesi Alınacak Önlemler Nedir? Deprem Anı Alınacak Önlemler, Deprem Sonrası Alınacak Önlemler Nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgiler…

Deprem Öncesi Alınacak Önlemler Nedir? Deprem Anı Alınacak Önlemler

Deprem Öncesi Alınacak Önlemler Nedir
Sayfa İçeriği: Deprem Öncesi Alınacak Önlemler Nedir

Son zamanlarda gündemde olan depremler, halk arasında korkular oluşturdu ve yaşam kalitelerinide etkiledi. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için deprem sonrası alınacka önlemler nedir? vede deprem anı alınacak önlemler ile alakalı soruların cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Deprem öncesi alınacak önlemler nedir?

Deprem öncesi alınacak bazı önlemler yer almaktadır. Bunların başlıcaları imar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev vede bina yapılmamalıdır. Konutlara deprem sigortası yaptırılmalı ve mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır. Çok kar yağan vede çiğ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır. Dik yarların yakınına, dik bpğaz vede vadilerin içine bina yapılmamalıdır. Yapılar deprem etkilerine karşı dayanıklı inşa edilmeli ve yapı tekniğine vede inşaat yönetmenliğine uygun olarak düzenlenmelidir. Yerleşim bölgeleri titizlik ile belirlenmelidir. Kaygan vede ovalık bölgeler iskana açılmamalıdır. Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır. Yazımızın devamına giderek deprem sonrası alınacak önlemler, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Deprem Sonrası Alınacak Önlemler Nedir?

Deprem Anı Alınacak Önlemler

Pencerelerden vede camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalı,
Okulda sınıfta veya büroda ise sağlam sıra, masa altlarında ya da yanında, koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketiyle baş vede boyun korunmalı,
Diğer güvenlik önlemleri alınarak, gerekli olan eşya vede malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmeli,
Mutfak, imalathane vede labortuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde, fırın, ocak vede bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme vede maddelerden uzaklaşmalı,
Tekerlekli sandalyede olan hastalar, tekerlekler kilitlenerek baş vede boyun korumaya alınmalı,
Kesinlikle asansör kullanılmamalı,
Balkona çıkılmamalı,
Balkondan veya pencereden aşağıya atlanmamalı,
Merdivenlere veya çıkışlara doğru koşulmamalı,
Kibrik, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalı,
Telefonlar acil durum vede yangınları bildirmek dışında kullanılmamalı,
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, başı vede enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN uygulanmalı,

Baş ik el arasına alınarak ya da bir koruyucu yastık vb kitap malzeme ile korunmalı. Sarsıntı geçene kadar, bu pozisyonda beklenmeli,
Var ise sağlam sandalyeler ile desteklenmiş masa altına ya da dolgun vede hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalı,
Sabitlenmemiş dolap, raf ve pencere vb. eşyalardan mutlaka uzak durulmalıdır.

Eğer deprem anında açık alanda iseniz; Enerji hatları vede direklerinden, ağaçlardan, diğer binardan vede duvar diplerinden uzaklaşılmalı. Açık arazide çömelerek etraftan gelen, tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır. Toprak kayması olabilecek, taş ya da kaya düşebilecek yamaş altlarında bulunulmamlı. Böyle bir ortamda bulunuluyor ise, seri şekilde güvenli ortama geçilmelidir. Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları vede sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır. Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik vede gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalı ve deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır.

Deprem Anında Nasıl Davranılmalı?

Eğer ki deprem anında araç kullanıyorsanız; Kapalı otoparkta iseniz, araç dışına çıkılıp, yanına yan yatarak, ellerle baş vede boyun korunmalıdır. Yukarıdan düşebilecek, tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdir de, aracın üzerine düşen bir parça ile aracın içinde ezilme tehlikesi daha yüksektir. Sarsıntı esnasında bir tünelin içinde iseniz vede çıkşa yakın değil iseniz, araç durdurulup aşağıya inilmeli vede yanına yan yatarak ayaklar karına çekilip, ellerle baş vede boyun kprunmalıdır. Eğer ki sarsıntı esnasında karayolunda seyir halinde iseniz; Bulunduğunuz yer güvenli ise, yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalı, kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir. Araç meskun mahallerde veya güvenli bir yerde değil ise durdurulmalı, kontak anahtarı üzerinde bırakılarak terk edilmeli vede trafikten uzak açık alanlara gidilmelidir.

Eğer ki deprem anında metroda ya da diğe toplu taşıma araçlarında iseniz; Gerekmedikçe, kesinlikle metro vede trenden inilmemelidir. Elektriğe kapılabilirsiniz ya da diğer hattan gelen başka bir metro veya tren size çarpabilir. Bu yüzden çok dikkatli davranmalı ve paniğe kapılmamalısınız. Sarsıntı bitinceye kadar, metro veya trenin içinde, sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk ya da herhangi bir yere tutunmalı, metro ya da tren personeli tarafından verilen talimatlara mutlaka uyulmalıdır.

Deprem Sonrasında Neler Yapılmalı?

Deprem sonrasında eğer ki kapalı alanda iseniz; Önce kendi emniyetinizden emin olmalısınız. Daha sonra çevrenizde yardım edebileceğiniz, kimse olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen, ikincil afetlerdir. Bu neden ile eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatınız. Camları vede kaplılara açınız. Hemen binayı terk ediniz. Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyiniz. Yerinden oynayan telefon avizelerini telefonun üstüne koyunuz. Acil durum çantanızı yanınıza alınız, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçiniz. Radyo vede televizyon gibi kitle iletişim araçları ile size yapılacak uyarıları dinleyiniz. Cadde vede sokakları acil yardım araçları için boş bırakınız. Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler yaşanır. Artçı depremler zaman içinde seyrekleşir vede büyüklükleri azalmaktadır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilmektedir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler esnasında da, ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.

Deprem Sonrasında Açık Alanda Yapılması Gerekenler

Yardım çalışmalarına katılınız. Özel ilgiye ihtiyacı olan depremzedelere, yaşlılar, bebekler, hamileler, engellilere yardımcı olunuz.
Mahalle toplanma alanına gidiniz.
Yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım ediniz.
Hasarlı binalardan vede enerji nakil hatlarından uzak durunuz.
Çevrenizdeki hasara dikkat ederek, bunları not ediniz.

Deprem sonrası enkaz altında kaldı iseniz; Panik yapmadan durumunuzu kontrol ediniz. Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmış ise, çıkış için hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayınız. Biliniz ki, kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak için çaba gösterecektir. Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak için, hareketlerinizi kontrol altında tutunuz. El vede ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak sureti ile varlığınızı duyurmaya çalışınız. Eğer ki sesinizi kullanabiliyor iseniz, kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya vede onlara seslenmeye çalışınız. Yalnız enerjinizi kontrollü kullanınız.

Deprem Öncesi Alınacak Önlemler Nedir, deprem anında endişe ve panik yapmayın ve sakin olmaya kendinizi kontrol altında tutmayı unutmayın. En ufak yanlış hareketiniz, riskli olabilir. Bu yüzden hayat üçgenini kesinlikle unutmayın. Eğer ki sizin de deprem öncesi alınacak önlemler nedir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Deprem öncesi alınacak önlemler nedir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da deprem öncesi alınacak önlemler nedir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kuzey Anadolu Fay Hattında Hangi İller Bulunur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed