Buzdolabına Konulmaması Gereken Yiyecekler Muz Buzluğa Konur Mu? Buzdolabına Yanlışlıkla Koyulan Bazı Yiyecekler, İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.
Buzdolabına Konulmaması Gereken Yiyecekler Muz Buzluğa Konur Mu?
Her yiyecekler buzdolabına konulmaması gerektiği ile ilgili bazı bilgileri siz değerli dostlarımız için yazımız da derledik. Bazı meyve, sebze vede besinler doğaları gereği oda sıcaklığın da muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yazımızın içeriğin de ise, siz değerli dostlarımız için buzdolabına yanlışlıkla koyulan bazı yiyecekler ve buzdolabına yanlışlıkla koyulan yiyecekler ile ilgili bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilir ve öğrenebilirsiniz. Peki buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler nelerdir?
Bazı gıdalar buzdolabın da daha hızlı şekilde bozulabiliyor. Özelliklerini, besin değerlerini de kaybetmektedir. Tatları vede aroması da bozulabilmektedir. Bazı yiyecekler ise buzdolabın da gereksiz yere yer kaplamakta. Siz de yazımızın devamına giderek buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler ile ilgili tüm bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Yanlışlıkla buzdolabına koyduğunuz yiyecekler ile ilgili merak ettikleriniz yazımızın içeriğinde.
Buzdolabına Yanlışlıkla Koyulan Bazı Yiyecekler
Buzdolabına Yanlışlıkla Koyulan Yiyecekler
– Açılmamış yoğurt, Eskimiş peynirler, Fasulye, Ananas,
– Soya sosu ve Balık sosu, Hardal ve ketçap,
– Salata sosları, Reçel, Biber, Un, Çikolata, Havuç,
– Salatalık, Narenciye meyveleri, Elma, Armut, Patlıcan,
– Salata, Yumurta, Turşu, Fıstık ezmesi, Zeytin yağı,
– Şeftali, Kayısı, Kiwi, Erik vede Mango gibi meyveler,
– Domates, Kahve, Ekmek, Sarımsak, Avokado, Soğan, Muz.
Süt ürünü olan peynir, herkes tarafından buzdolabın da saklanması gerektiği düşünülmektedir. Beyaz peynir vede nispeten taze peynirler için bu doğrudur. Yalnız eski kaşar, rokfor, cheddar vede gouda gibi eski peynirleri kısa sürede tüketilecek ise buzdolabın da saklamak gerekmez. Buzdolabın da saklamanın tek artısı peynirin olduğundan daha sert hale gelmesidir. Sertleşince kimi peynirlerin sulu, aromalı dokusu azalmakta. Hava çok sıcak olmadıkça, oda sıcaklığın da saklanan eski peynirler, oldukça lezzetli kalmaktadır. Yoğurdu herkes buzdolabına koymaktadır. Süt ürünlerinin bozulmasına neden olan şey ise içlerin de üremeye başlayan bakterilerdir. Yalnız yoğurt bakteri barındırdığı için kapalı olduğu müddetçe bu riski taşımaz. Açıldığında ise ekşime ihtimali vardır. Yoğurt dayanıklı vede sağlıklı besin, son kullanma tarihi geçtikten sonra bile bozulmaz. Kapalı iken dolap da, yer kalmadığın da bir kaç gün dışarı da serin yerde muhafaza edebilirsiniz.
Bir çok meyve gibi ananas toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmemektedir. Bu nedenle bütün vede olgunlaşmış ananası oda ısısın da muhafaza etmek en doğrusudur. Böylelikle sulu yapısını vede lezzetini koruyabilmektedir. Eğer 3 günden fazla bekleyecek ise ya da kesilmiş halde ise buzdolabına koymanız gerekmektedir. Ananas üreticileri buzdolabın da en fazla 5 güne kadar bekletip, tüketilmenin doğru olduğunu tavsiye etmektedir. Kuru fasulye bozulmadan nerede ise sonsuza kadar saklanabilecek sebzeler arasındadır. Konserve fasulyeler de senelerce bozulmaz. Taze fasulye de 1 hafta kadar canlılığını kaybetmez. Daha uzun süreler saklamayı düşünenler, buzdolabına koyabilir. Kuru fasulyeyi nemden korumanız gerekmektedir, yoksa pörsüyebilir.
Buzdolabına Koyulmasına Gerek Olmayan Yiyecekler
Patlıcanı saklamak istiyorsanız, gün ışığı görmeyen vede oda sıcaklığında muhafaza etmeniz gerekmektedir. Bu sayede çok daha uzun süre kalitesini korur. Patlıcan ısıya duyarlı olduğu için buzdolaına koymak zarar görmesine neden olur. Patlıcan 10 derecenin altın da saklandığın da hem tadı, hem de dokusu bozulur. İçinin ise kısa sürede kahverengileşmesinde ki etkenlerden biri de, buzdolabın da saklamaktır. Patlıcan, gaz üreten sebze olduğu için yanına kesinlikle başka sebze ve meyve bulundurulmaması gerek. Soya sosu vede balık sosunun raf ömrü, hardal ile ketçapa göre daha çoktur. Balık sosu 3 yıla kadar dışarı da bozulmadan kalabilir. Soya sosu ise 1,5 yıl kadar kalabilir. Soya sosu gibi fermente besinler bozulmaya daha az yatkındır. Eğer 1 yıldan fazla saklamayı düşünüyorsanız, buzdolabına koyabilirsiniz. Muzun besin değeri, sadece dışarıda korunabildiğinden, asla buzdolabına konulmamalıdır. Muzun olgunlaşması için ortam sıcaklığın da olması gerek. Eğer muzu bekletmek istiyorsanız, fazla olgunlaşmaması için birbirinden ayırın. Muz üzerin de tek tük, kahverengi noktalar belirdiğinde en faydalı haline gelmiş demektir.
Eğer soğanı buzdolabına koyarsanız, erkenden küflenmesine vede yumuşamasına neden olur. Plastik poşette de saklamamak lazım. Soğanı bir sepetin içinde üzerinde örtü ile muhafaza edilmesi en verimli yöntemdir. Soyulmuş ya da doğranmış soğanı ise buzdolabın da saklamak lazım. Henüz olgunlaşmamış, yani yumuşamamış avokadoyu buzdolabına koymamak lazım. Olgunlaşmasını hızlandırmak adına, gazete kağıdına sarıp bekletme yöntemi yapılmalıdır. Olgunlaştıktan sonra, bir süre saklamayı düşünüyorsanız, daha fazla yumuşamasını önlemek için buzdolabına koyabilirsiniz. Sarımsağı buzdolabına kaldırdığınız da filizlenmeye başlar. Filizlenen sarımsak da, yemeklerde ki aromalı dokusunu kaybeder. Aynı zamanda da küflenmeye başlayabilir vede plastik gibi olmaktadır. Dolap da bekletilen sarımsağın görüntüsü pek değişmez, dolayısı ile kullanana kadar bozulup, bozulmadığını anlayamazsın. Bu demek oluyor ki sarımsağı kesinlikle buzdolabına koymayın.
Buzdolabına Koyulmaması Gerek Gıdalar
Ekmek dokusu nasıl bozulur diye merak ediyorsanız, ekmeği buzdolabına koyun. Ekmeği buzdolabından daha hızlı kurutan bir şey yoktur. Soğuk hava, ekmeğin katılaşmasına vede sakız gibi olmasına neden olmaktadır. Yeni aldığınız ekmeği, tazeliğini koruyarak uzun süre saklamak için nemini kaybetmeden hemen buzluğa atarak şoklama yöntemi yapabilirsiniz. Öğütülmüş kahve vede çekirdeklerini serin, kuru vede ışık görmeyen yerler de muhafaza etmeniz lazım. Tazeliğini vede aromasını böylelikle daha uzun koruyabilirsiniz. Dolayısı ile buzdolabı açık kahve için hiç uygun değildir. Yalnız çok miktar da kahveyi saklamak istiyorsanız, hava almayan vakumlu poşet ya da kutular da, ışık almayan yerde paketleyip buzdolabında veya buzluk da 1 ay saklayabilirsiniz. Domatesin besin değeri fazla değildir. Domatesin tadı vede kokusu her zaman iyidir. Yalnız günümüz de gerçek domates bulmakta oldukça zordur. Bir de domatesi buzdolabına koymak, bütün dokusunu vede tadını öldürmektedir. Bu durum olgunlaşmasını da engellemektedir. Domatesi çokça alıp buzdolabına koymaktansa, yeterli kadar alarak dışarı da saklamak daha doğrudur.
Buzdolabına Koyulmaması Gerek Besinler
Araştırmalara göre yumurtayı buzdolabın da ya da dışarıda saklamanın besin değeri açısından bir fark yaratmadığını belirtti. Oda sıcaklığın da saklayıp, buzdolabın da yer açabilirsiniz. Başka araştırma da ise, buzdolabın da kalan yumurtaların doğal tadının vede aromasının bozulduğunu belirtti. Çok miktar da ya da uzun süreler saklamak gerekmiyorsa, yumurtaları dışarı da tutmanız da bir sakınca yoktur. Zeytinyağı ışık aldığın da, asidite olduğundan şeffaf şişeler de muhafaza edilmelidir. Buzdolabına konulduğun da ise donduğu vede tereyağı gibi olduğundan buzdolabına konulmaması gerekmektedir.
Buzdolabına Konulmaması Gereken Yiyecekler, yazımızın içeriğinde de belirttiğimiz gibi buzdolabına yanlışlıkla koyduğumuz bazı yiyecekler hem buzdolabın da yer kaplamakta, hem de besin değerlerini kaybetmektedir. Eğer ki sizin de buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler, yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kronik Öksürük Nedenleri Nelerdir?