Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bambu Çiçeği Nedir?, Bambu tohumu nasıl ekilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda derledik.

Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bambu Çiçeği Nedir?

Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir
Sayfa İçeriği: Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

Bambu, en hızlı uzayan bitkiler arasında bulunmaktadır. Latince adı Bambusoideae olan bambu ağacı, çok seyrek çiçek açsa bile, bolca yetiştiği Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinin yanı sıra, ülkemizde genellik ile mekan tasarımında süs amaçlı sıklıkla tercih edilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırladığımız bambu çiçeği nedir? ve bambu çiçeği tohumu nasıl ekilir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bambu çiçeği nasıl yetiştirilir?

Bambu çiçeği, alışık olunan renkli, yapraklı göz alıcı çiçeklerden ziyade yeşil yapraklı bitki türüdür. Bambu bitkisi 100 yılda bir ancak çiçek açmaktadır. Bakmı kolay ve zehmetsiz bir bitkidir. Sade ve zarif görünümü nedeni ile ofis, restoran kafe, ev ya da diğer sosyal alanlarda dekor amaçlı tercih edilmektedir. Özellik ile uızun vazoların içinde bambu bitkisi, konumlandırıldığı mekanın dekorasyonuna estetik kazandırır. Dekor amaçlı bakımının yanı sıra, bambu ağacı ya da bitkisi ilaç, inşaat malzemesi, kumaş, ev eşyası ve bahçe malzemesi yapımında da tercih edilmektedir.

Bambu çiçeğinin bakımının da bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bambu çiçeği yetiştirir iken mutlaka klorsuz veya kaynatılıp dinlendirilen su kullanılmalıdır. Suda yetiştiriliyor ise, su miktarı 10 cm kadar olmalıdır. Haftada 1 defa suyu yenilenmelidir. Toprakta yetiştiriliyor ise, toprağın her zaman nemli olması sağlanmalıdır. Bambu çiçeği için özel bir konumlandırmaya gerek yok. Yalnız aydınlık, gün ışığı alan bir yere koymanız çok daha verimli yetişmesine yardımcı olacaktır. Bambu çiçeğinin bulunduğu ortamdaki ısı ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmalıdır. Ilık ortam ısısı yeterli olacaktır. Yazımızın devamına giderek bambu çiçeği nasıl ekilir, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Bambu Tohumu Nasıl Ekilir?

Bambu Çiçeği Nasıl Ekilir?

Bambu çiçeği yetiştirilmesindeki ilk adım, kaliteli tohum almak ile başlanmalıdır. 1 bardak suyun içinde, 1 yemek kaşığı tuz karıştırılarak eritilir. Bambu tohumları bu suyun içinde 15 dakika bekletilmektedir. Süre dolunca tohumlar başka bir kaptaki klorsuz suyun içine alınır ve burada 24 saat bekletilmektedir. Tohum ekimi için, küçük çimlendirme saksılarını kullanabilirsiniz. Saksının tabanına çakıl taşlarından bir taban hazırlayınız. Bu tabanın üzerini toprak ile doldurunuz. Bahçe toprağı, torf, ağaç kabuğu karışımı ya da çimlendirme toprağı kullanabilirsiniz. Saksıyı, üstten yaklaşık 3 cm boşluk kalana kadar toprak ile doldurunuz. Daha sonra hafifçe bastırarak bambu tohumunu ekiniz. Üzerine tohumu tamamen örtecek kadar toprak ilave ediniz. En son adım olarak ise, taze tohumunuzu hafif sulamanız gerekmektedir. Saksınızı güneş alan, ılık ortamda tutunuz. Tohumunuzu çimlenene kadar, toprağın çok kuru kalmasına izin vermeden, ara ara sulayınız.

Evde Bambu Çiçeği Bakımı
Evde Bambu Çiçeği Bakımı

Bambu çiçeğinin ana dalı üzerinden çıkan sürgün dikkatlice kesilerek, evde bambu çiçeği yetiştiriliciği yapabilirsiniz. Gövdedeki kesik kısım, eritilmiş mum damlatılarak kapatılmaktadır. Mum damlatma işlemindeki amaç ise, kesik kısmın hava alarak bozulmasının önüne geçmektir. Alınan çeliğin alt yaprakları dikkatli biçimde temizlenmektedir. Bir kavanoza veya bir bardağa 3 veya 5 cm kadar su konur. Bambu sapları kök verene kadar bu suyun içinde bekletilmektedir. Bu süre zarfında su eksildikçe ilave edilmektedir. Bambu çiçeği köklenince, içinde 10 cm kadar klorsuz su olan uzun ince bir vazoya alınmaktadır. Bambu boy atan ve ince uzun hali ile güzel görünen bir bitki olduğundan, uzun bir vazo seçimide yetiştirebilirsiniz. Vazonun dibine çakıl taşları da koyabilirsiniz. Suda yetiştirmek içinde, aynı döngüyü uygulamanız yeterldir. Sürgün kesilerek köklendirmek yeterlidir.

Köklenen banbu çiçeğini isterseniz, saksıda da yetiştirebilirsiiz. Saksıda yetiştirmek için, alt delikleri olan, dar ve uzun bir saksı kullanabilirisniz. Altı delikli bir saksıda kum, torf ve bahçe toprağını eşit miktarda karıştırınız. Saksının dibine çakıl taşları ile bir taban hazırlayınız. Daha sonra yarıya kadar toprakla doldurun ve toprağı bir miktar suyla ıslatınız. Bambu bitkisini saksıya dikiniz. Bitkinin çevresini toprak ile doldurunuz. Bu işlemi yapar iken, toprağı hafifçe bastırarak bitkinin doğru biçimde yerleşmesini sağlayınız. Son olarak da saksınızı ışık alan, aydınlık ve ılık ortama koyunuz.

Bambu Suyu Değiştirilir Mi?

Bambu bitkisinin suyuna ara ara, azaldıkça ilave yapabilirsiniz. Suyu tamamne tazeleme işlemi de, haftada 1 yapılabilir. Şans bambusu tek dal biçiminde de olabilir. Dallanmış biçimde daha büyük de olabilir veya bir kaç farklı dal aynı vazoda da yetiştirilebilmektedir. Estetik görünüm açısından bir kaç dal olması daha zengin durmaktadır. Şans bambusu çoğaltılacağı zaman sürgünü aynı bir suya koyulduğunda köklenmektedir. Köklenme olduğunda artık asıl vazoya geçiş yapılabilir. Bambu çoğaltma yapılacağı zaman ana gövdeden çıkan sürgün dallar yaklaşık 1 cm bırakılarak kesilmelidir.

Bambu Çiçeği Nasıl Yetiştirilir, eğer ki sizin bambu çiçeği nasıl yetiştirilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bambu çiçeği nasıl yetiştirilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı da bambu çiçeği nasıl yetiştirilir, hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Limbik Sistemin Görevleri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed