Amniyosentez Testi Neden Yapılır? Amniyosentez Ne İşe Yarar? Amniyosentez işlemi nasıl uygulanır? Hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımız da derledik.
Amniyosentez Testi Neden Yapılır? Amniyosentez Ne İşe Yarar?
Amniyosentez testi nasıl yapılır ile ilgili bilinmesi gereken bazı noktaları siz değerli dostlarımız için yazımız da mercek altına aldık. Amniyosentez ne işe yarar? Hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımızın devamına giderek bulabilir vede öğrenebilirsiniz. Amniyosentez nedir? ve Amniyosentez işlemi nasıl yapılır? Sorularının cevaplarına sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Amniyosentez testi ile ilgili merak ettiklerinizi sizler için yazımızın devamında derledik. Peki amniyosentez testi neden yapılır? Detayları ile yazımız da paylaştık.
Gebelik döenmin de anne adayının hem kendi durumunu takip edebilmek, hemde bebeğinin sağlığını öğrenmek için belirli zamanlarda gittiği sağlık kontrollerinde duymayı en son isteyeceği testtir. Eğer bebek doğmadan önce uzman doktorun anne adayından istediği tarama testlerin de beklenenin dışında başka bir anormal durumlar gözlenmiş ise sonuçların takibi için amniyosentez testi doktor tarafından istenebilir. Her anne adayından istenmese de, gebelik döneminde sık sık başvurulan test ile ilgili merak edilenleri sizler için yazımız da açıkladık.
AMNİYOSENTEZ TESTİ RİSKLİ Mİ?
HAMİLELİKTE AMNİYOSENTEZ TESTİ İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZ
Anne adayının karnından uzun vede ince bir iğne ile alınan sıvı bebeği ile ilgili bazı önemli ipuçları yakalama imkanı sağlamaktadır. Bebekten de alınan bu sıvı genelde bebeğin idrarından oluşmaktadır. Bebeğin vücudundaki hücreler vede ürettiği proteinler ile genetik ve diğer önemli bilgiler hakkında bazı sinyaller verebilmektedir. Amniyosentez testi, genel olarak 2 çeşit uygulanmaktadır. 1- Genetik Amniyosentez vede 2- Olgunluk Amniyosentez olarak.
AMNİYOSENTEZ TESTİ NASIL YAPILIR?
Gebeliğin 15-20. hafta aralığın da yapılan amniyosentez testinin bu dönemde uygulanması için gerekli sıvı alınmalıdır. Eğer erken dönemde yapılan amniyosentez testi hamilelik de bebek kaybına neden olabileceği için vaktinden önce yapılması bebek için riskli olabilmektedir. Olgunluk amniyosentezi de gebeliğin 34-39 haftalarında ideal olarak görülmektedir.
AMNİYOSENTEZ TESTİ NEDEN YAPILMAKTA?
– 35 yaş üstü hamilelik döneminde ise.
– 1. trimester da test sonuçları anormal durumda ise.
– Baba veya annenin herhangi birinde kromozom anomalisi var ise.
– Kromozomal anomali veya nöral tüp defekti komplikasyonu var ise amniyosentez testi yapılır.
AMNİYOSENTEZ TESTİNDE BEBEK ZARAR GÖRÜR MÜ?
Gebelik döneminde anne adayına yapılan amniyosentez testi, sırt üstü yatırılmış annenin ultrason cihazi ile bebeğin konumu belirlenmesi ile meydana gelir. Ultrason da karnın iç noktalarından birine yerleştirilen içi boş iğne ile rahme girilmektedir. Şırıngadan 2 ya da 4 çay kaşığı dolusu amniyotik sıvı alınmaktadır. Bu iğnenin çıkarılmasıyla da amniyosentez testi son bulmaktadır. Daha sonra laboratuvar ortamın da incelenen bu sıvı yaklaşık yarım saat sonra sonucun ortaya çıkması için yeterli sayılır. Bu yapılan test sayesinde, Kistik fabriyoz, down sendromu, akciğer yeterliği, spina bfida, kan uyuşmazlığı, rahim içi enfeksiyon gibi sorunları da tespit etmeye yardımcı olmaktadır.
Amniyosentez Testi Neden Yapılır, yazımız da hazırladığımız amniyosentez testi ile ilgili bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz. Sizin de eğer ki amniyosentez testi neden yapılır, yazımız hakkında sorularınız varsa bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Amniyosentez testi neden yapılır, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak arkadaşlarınızı da sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Rum Böreği Nasıl Yapılır?