App Plakalar Yasak Mı? App Plakalara Ceza Kesilir Mi?

App Plakalar Yasak Mı? Günümüzde yeni plakaların hepsi app olarak değiştirilmektedir sürücüler tarafından… Tüm sürücülerin akıllarında bu soru yatmakta, acaba App plaka yaptırsam trafik ceza keser mi? Yada App plakalar yasak mı? gibi söylemler gezmekte…

App Plakalar Yasak Mı? App Plakalara Ceza Kesilir Mi??

Aslında standart dışı plaka yaptıran sürücülerin çoğu ceza yemektedir. Konu hakkında bilgisi olmayan sürücüler, neden ceza yediklerini anlamamaktadır. App plaka takan sürücüler aslında bu plakaların yasak olmadığını yalnızca mühürsüz olduğunda ceza yazıldığını bilmektedir. Mühürsüz takılan App plakalar yasaktır.

App Plakalara Ceza Kesilir Mi?

App Plakalar Yasak Mı? App Plakalara Ceza Kesilir Mi?
App Plakalar Yasak Mı? App Plakalara Ceza Kesilir Mi?

Aslında App plakalar yasak değil arkadaşlar, sadece App plakalarda mühür yoksa ceza kesilir. Ceza yemeniz sadece mühürsüz takılan App plakalar‘dır. Eğerki sizde ceza yemek istemiyorsanız, App Plaka Mevzuatı‘na bakabilirsiniz.

App Plaka Mevzuatı Maddeleri;

Tescil plakalarının niteliklerine ve ölçülerine ait esaslar aşağıda gösterilmiştir.

a) Nitelikleri

Tescil plakaları, 0.97 mm. kalınlığında DIN 1745 standardına uygun AL 99,5 F11 ½ sertlikte, gerilme kuvveti 100-150 N/mm, % 0.2 akıcılık sınırı, en az 90 N/mm, uzama direnci en az % 6 (a 10) standardında dikdörtgen biçiminde alüminyumdan yapılır.

Harf ve rakamlar ile plaka kenarları preste en az 1, en çok 3 milimetre kabartılır ve köşeleri 1 santimetre yarıçapla yuvarlatılır. Plaka kenarları (bordürü) genişliği 5 milimetre olur.

Geçici plakalardan gümrük plakaları ile altı güne kadar verilen plakalar, plastik veya karton kâğıttan yapılabilir. Bunların üzerinde ayrıca sol üst köşeden sağ alt köşeye doğru 2 santimetre genişlikte beyaz renkli bir bant bulunur.

b) Ölçüleri

Motorlu bisiklet, motosiklet, yük motosikleti ve lastik tekerlekli traktörlerde 15×24 santimetre,

(Değişik:RG-21/3/2012-28240) Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, çekici ve otobüslerde ön plaka 11×52, arka plaka 11×52 veya 21×32 santimetre; plaka yerlerinin bu ölçülere uymaması halinde ölçüler 15×30 santimetre, en ve boyda olur.

(Değişik:RG-21/3/2012-28240) Harf ve rakam gruplarının plaka üzerindeki yerleri ile genişlik, yükseklik, çizgi kalınlığı ve aralıklarına ait ölçüler; 12, 12/A, 12/A-1, 12/B, 12/B-1, 12/C, 12/C-1, 12/G, 12/G-1, 12/H, 12/H-1, 12/J, 12/J-1, 12/N, 12/N-1, 12/N-2, 12/P, 12/P-1, 12/P-2, 12/R, 12/R-1, 12/R-2, 12/S, 12/S-1, 12/S-2, 12/T, 12/U, 12/V eklerdeki şekillerde gösterilmiştir.



Yukarıda ki belirtilen maddeler; 18 Temmuz 1997 tarihinde 23053 mükerrer resmi gazete’de yayınlanan karayolları trafik yönetmenliğinden alınmıştır. Yukarda ki maddelerde gösterildiği plakanın alt ve üst rengi, rakam grupları, çizi kalınlıkları, harflerin aralıkları, boyutları yönetmenlik ayrıntılı olarak belirtmiştir…

Aracın Plakası Değiştirilebilir Mi?

Aracın Plakasını Değiştirmek Mümkün Mü?

Evet arkadaşlar, yeni araç alırken plakanızı noterde değiştirmek istediğinizi belirtirek değiştire bilirsiniz. Eğerki noter satışı dışında değiştirmek istiyorsanız aşağıda ki yönetmenlik maddesinde belirtildiği gibi yapılmaktadır.

Aracın tescil plaka numarası, can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde valiliğin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile aracın kayıtlı olduğu yer trafik tescil kuruluşunda başka bir tescil plaka numarası ile değiştirilebilir.

Plaka’a Kimler Mühür Basabilir?

Karayolları trafik yönetmenliğinde plakaların mühürlenmesi için aşağıdaki madde söylenmektedir;

h) Tescil plakalarında, plaka basım işlemini gerçekleştiren kuruluşun mührü bulunur. Tescile yetkili kuruluşlar ile Emniyet Genel Müdürlüğünce yetkilendirilen kurum veya kuruluşlar tarafından düzenlenen plaka basım talep belgesi (Ek-45) yazılı veya elektronik ortamda ibraz edilmeden plaka basımı yapılmaz. Plaka basım talep belgesi veya buna ilişkin elektronik bildirim plakayı basan kuruluş tarafından en az üç yıl süre ile muhafaza edilir.

Buda demek oluyor ki, her eline mühür alan plaka mühürlemesi yapamıyor. Mühür vurulması genelikle, Şoförler vede Otomobilciler Federasyonu Cemiyetlerince yapılmaktadır.

Halk arasında ise, plaka mühürlerine ‘Cemiyet Mühürü‘ adı verilir.

Eğerki yeni güncelleme olmamışsa bu mühür;

– Otomobilciler Cemiyeti
– Minibüsçüler Cemiyeti
– Kamyoncular Cemiyetlerince
vurulmaktadır.

Mühürün içerisinde ise plakanın mühürlendiği şehir kodu, mührü basan kuruluşun kodları yer almaktadır.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunca yapılan sahte mühürler için açıklamada ise şunları dile getirdi;

Bu mühürlerde her bölgenin kodları olacak. Üzerinde T.C ve rumuzu olacak ve bu mühürlerin sahte yapılma imkanı da olmayacak. Mühürleri İstanbul’da plaka basan 24 odaya vereceğiz.

Yukarıda bahsedilen EK-45 belgesine BURDAN ulaşabilirsiniz.

App Plakalar Yasak Mı? App Plakalara Ceza Kesilir Mi? hakkında bilgisi olmayan sürücüler bu yazımızdan yararlanarak artık App plakalarda sorun yaşamayacaklarını umuyoruz. Eğerki yazımızı sonuna kadar okuduysanız vede faydalı olduğunu düşünüyor bize destek olmanız için paylaşmayı unutmayın. Bilgi sahibi olmayan arkadaşlarınız, dostlarınızda bu yazı sayesinde bilgi sahibi olsunlar. Soru vede şikayetleriniz için bize yorum yazarak bildirebilirsiniz…

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Arabada Cam Filmi Kullanmak Serbest Mi?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed