Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Besin Zehirlenmesi Nasıl Olur? Besin zehirlenmesi akut şekil de meydana gelen sağlık sorunudur.
Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Besin Zehirlenmesi Nasıl Olur?
Besin zehirlenmesi belirtileri nelerdir ile ilgili bilmeniz gerekenleri vede besin zehirlenmesi nasıl olur? hakkında bilgi sahibi olmanız için yazımız da tüm detayları bulabilirsiniz. Besin zehirlenmesi nedir? Bozulmuş vede içeriğin de zararlı bakteriler bulunduran yiyeceklerin bilinçsizce tüketilmesinden sonra ortaya çıkan akut sağlık sorunudur. Tüketilen besinlerin işlenme, hazırlanma, üretim vede bekletme gibi ortamların hijyenik olmamasından meydana gelmektedir. Peki besin zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Besin zehirlenmesi sonrası beslenme nasıl olmalı?
Besin zehirlenmesin de en fazla dikkat edilecek yiyecekler kırmızı et, kirli su, mayonez, tavuk, çiğ yada az pişmiş et, yumurta, balık vede istiridyedir. Besin zehirlenmesinden en çok etkilenler ise çocuklar, yaşlılar vede hamile-emziren kadınlardır. Besinler de üreyen E.coli vede salmonella bakteriler insana zarar vermektedir. Eğerk bozulmuş bir besini tükettiğiniz de 2 ile 6 saat araların da belirtiler görünmeye başlar. Besin zehirlenmesi yaşamakta olan kişi, miğde ağrısı, kusma, ishal, halsizlik, ateş, iştahsızlık yaşamaktadır. Bu gibi durumlar da tıbbi müdahalenin yanı sıra kişi beslenme tedavisine dikkat ederek besin zehirlenmesi sorununu kısa sürede çözebilmektedir.
BESİN ZEHİRLENMESİNDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER
Besin zehirlenmesinin en önemli kendini gösterdiği belirtisi bozulmuş bir besini tükettikten kısa süre sonra ishal vede kusma ile başlamasıdır. İshal vede kusma kişinin vücudun da su kaybının artmasına sebep olmaktadır. Eğerki su tüketimini arttırmazsanız vücudunuz da halsizlik artar vede iyileşme sürecini de etkilemektedir. O nedenle ishal vede kusma başladığı andan itibaren bolca su tüketmeniz önemli rol oynamaktadır. Bol su tüketmeniz, elektrolik kaybını önlemekte, ödem oluşmasının önüne geçmekte vede kusma krizlerini azaltmaktadır. Besin zehirlenmesi sırasında bağışıklık sistemi zararlı olan patojenlerle etkileşime girmekte vede toksinler açığa çıkmaktadır. Çıkan toksinler tat alma duyunuzu etkileyip bozmakta vede besin tüketiminin azalmasına sebep olmaktadır.
Besin zehirlenmesi yaşayan kişilerin aç kalmamasına dikkat etmeleri gerekmekte vede tedavi edilebilmesi için yemek yemeleri gerekmektedir. Limon suyu ile yapılacak şeker vede tuz karışımını tüketmekte ağızdaki kötü tadı azaltmaktadır.
– Dışkılama sayısı 2 ile 3 arasına düştükten sonra vede akut dönemi geçirdikten son haşlanmış baharat vede tuzla çeşnilendirilmiş sebzeler günlük olarak kullanılabilir.
– Meyve tüketimi mevsimine göre kullanılmalı mesela, elma, muz, şeftali olmalıdır. Kabızlığınız için yardımcı olmaktadır.
– Besin zehirlenmesin de gazla içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu gibi içecekler sindirim sistemi sorunlarını tetiklemekte.
– Kurubaklagiller çok fazla posa barındırdığından akut ishal durumun da tüketilmemelidir.
BESİN ZEHİRLENMESİ NASIL GEÇER?
– Nane, tarçın sindirime yardımcı vede bulantının azalması için tüketimi arttırılmalıdır.
– Besin zehirlenmesinin ilk günü haşlanmış patates, yoğurt, pirinç haşlaması vede bol su akut ishalin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
– Yağlı besinler, kızarmalar vede etlerden uzak durulmalıdır. Bu gibi besinler hem ishali, hemde bulantıyı tetiklemekte vede düzelmeyi önlemektedir.
Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir, hakkında merak ettiğiniz vede besin zehirlenmesi durumun da neler yapılmalı? ile ilgili bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Sizin de aklınız da eğerki besin zehirlenmesi belirtileri nelerdir yazımız hakkında sormak istediğiniz sorular varsa bize yorum bölümünden sorabilirsiniz. Besin zehirlenmesi belirtileri nelerdir sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla da paylaşarak sayfamızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Evde Kolay Turşu Yapmanın Püf Noktaları