Aspartamın Zararları Nelerdir?

Aspartamın Zararları Nelerdir? Aspartam Güvenli Mi?, Aspartam nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda ayrıntılı olarak derledik.

Aspartamın Zararları Nelerdir? Aspartam Güvenli Mi?

Aspartamın Zararları Nelerdir
Sayfa İçeriği: Aspartamın Zararları Nelerdir

Bir çok gıda grubunda vede bazı ilaçların yapımında bulunan, şekere göre daha düşük kalorili, yalnız daha tatlı olan yapay tatlandırıcıya aspartam denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz aspartam nedir? ve aspartam güvenli mi? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Aspartamın zararları nelerdir?

Aspartam özellikle hazır gıda ürünlerinde etken biçimde kullanılmaktadır. Tüketilen gazlı içeceklerin bir çoğunda ve abur cubur ismi altında alınan ürünlerin hemen hemen tamamında tatlandırıcı olarak aspartam bulunmaktadır. Diyet olarak tüketilen hazır paketlenmiş gıdalarda da daha sık kullanıldığı ifade edilmektedir. Aspartam, normal bir şekere oranla daha fazla tatlandırıcı içermektedir. Yapay tatlandırıcı olarak kabul edilen aspartam, her bir ürün grubuna farklı gramajlarda eklenmektedir. Aspartam ilk kez 1980 yılında Amerika tarafından yapay tatlandırıcı olarak aspartik asit ile fenilalaninin bileşimi ile ortaya çıkarılmıştır.

İnsan sağlığı bakımından aspartamın zararları olduğu, neleri tetiklediği veya sebep olduğu hastalıklar üzerinde araştırmalar bulunmaktadır. DSÖ, aspartam ismi verilen yapay tatlandırıcı maddenin potansiyel olarak kansere yol açabileceğini belirtmiş ve aspartamı, muhtemel kanserojen sınıfına dahil etmiştir. Diyet listelerinde bulunan bazı gıda gruplarında da yapay tatlandırıcıların kilo vermeye yarıdmcı olmadığı aksine diyabete neden olduğu ifade edilmektedir. Dünya sağlık örgütü, aspartam barındıran ürünlerin fazla kullanımında kalp hastalığı ve ölüm risklerinin de artabileceğini vurgulamaktadır. Bunun yanı sıra, aspartam üzerinde yapılan başka araştırmada şeker ikamesi sınırlı olmasından dolayı güvenilir bir madde olduğunu ifade eden görüşler de bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek aspartam zararları ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Aspartam Güvenli Mi?

Aspartam Zararları

Erken yaşta obezite riski doğurabilir,
Kalp ve damar sağlığına zarar verebilir,
Kan şekerini yükseltebilir,
Aspartam vücuttaki kalsiyum oranını artırabilir,
Bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir,
Beyinde nörolojik etkilere yol açabilir,
Aspartam sinir sistemine zarar verebilmektedir.

Ergenlik çağına gelen çocuklarda da, hazır gıdalı yiyecek ve içecekler fazla miktarda aspartam içerdiğinden erken yaşta obezite riski ile karşı karşıya kalabilmektedir. Düzensiz ve fazla yapay şeker alımı, kalp ve damar sağlığını son derece olumsuz etkilemektedir. Kalp ritminde veya yağlanma sonucu ortaya çıkabilecek damar hastalıklarında aspartam kullanımının etkileri bulunmaktadır. Aspartam kullanımına en fazla dikkat etmesi gereken bireyler, arasında şeker hastaları gelmektedir. Kontrolsüz aspartam kullanımı kan şekerini yükseltmektedir. Bu durum şeker hastalığı olan veya riski bulunan bireylerin sağlığı bakımından çok önemlidir. Vücudunuzun olmazsa olmazları arasında bulunan kalsiyum vitamini belirli oranda bulunmaktadır. Fazlaca aspartam kullanımı bedeninizdeki kalsiyum oranını artırarak sinir hücrelerinin zarar görmesine neden olmaktadır.

Aspartam Vücuttan Atılır Mı
Sayfa İçeriği: Aspartam Vücuttan Atılır Mı

Fazla miktarda kullanılan aspartam, bağırsak düzeninizde de olumsuz etki yaratmaktadır. Bağırsaklar insan sağlığı metabolizması için en önemli organlar arasında bulunmaktadır. Aspartam kullanımı sonucunda bağırsak düzeni bozulabilmektedir. Tatlandırıcı olan aspartam zararları arasında fazla kullanım sonucuna bağlı beyinde nörolojik yan etkiler görülebilmektedir. Aspartam beyinde dopamin ve seratin sentezini azaltmaktadır. Bunun sonucu olarak depresyon ve strese yol açmaktadır. Aspartam maddesi insan vücudunda kana karışması sonucunda sinir sisteminde hasarlara yol açabilmektedir. Baş ağrısı, duygu durumu değişikliği, alerjik reaksiyonlar bunlardan bazıları olmaktadır.

Aspartam İçeren Ürünler

Diyabet hastaları için önerilen özel gıdalar,
Konserve meyveler ve sos çeşitleri,
Meyveli yoğurt ve sütler,
Kola başta olmak üzere gazlı içecekler.

Avrupa gıda kodlamalarında aspartam katkı maddesi, E951 olarak tanımlamıştır. Aldığınız ürünün içeriğinde E951 kodu bulunması, tüketeceğiniz gıdanın yapay tatlandırıcı olan aspartam içerdiğini göstermektedir. Tükettiğiniz içecek veya yiyecek gıda ürününde kaç miligram aspartam içerdiği, E951 kodunun yanında beliritlmektedir.

Aspartik Asit Nedir?

Aspartik asit, insan vücudundaki protein ve beyin metabolizmasında yer alan önemli bir aminoasittir. Protein oluşumunu destekler iken, bozulan proteinlerin de vücuttan atılmasında etkili olmaktadır. Aspartam, normal bir şekere oranla 200 kat daha fazla şeker içermektedir. Bedeninize dışarıdan girecek her türlü şeker yani glukoz, aşırıya kaçıldığı sürece sağlığınızı olumsuz yönde etkilemektedir. Aspartamın da sürekli kullanımı, fazlaca vücuda girmesi son derece zararlı ve sağlıksız olmaktadır.

Aspartamın Zararları Nelerdir, eğer ki sizin de aspartamın zararları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Aspartamın zararları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı aspartamın zararları nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Overbite Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed