Hemoliz Belirtileri Nelerdir?

Hemoliz Belirtileri Nelerdir? Hemoliz Türleri Nelerdir?, Hemoliz nasıl teşhis edilir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızın içeriğinde derledik.

Hemoliz Belirtileri Nelerdir? Hemoliz Türleri Nelerdir?

Hemoliz Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Hemoliz Belirtileri Nelerdir

Eritrositler olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin büyük boyutta parçalanması sonucu oksijen taşıyan hemoglobinin proteinin serbest kalmasına hemoiz denir. Çok az kırmızı kan hücresi olmasına neden olan hemoliz, hemolitik aneminin de nedenidir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz hemoliz nasıl teşhis edilir? ve hemoliz türleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Hemoliz belirtileri nelerdir?

Kırmızı kan hücreleri kanın temel bir parçası olarak kabul edilmektedir. Akciğerlerden vücuttaki dokulara oksijen taşıma görevi kırmızı kan hücrelerinde olmaktadır. Vücut bu oksijeni temel işlevleri yerine getirmek adına gereken enerjiyi üretmek için kullanılmaktadır. Kırmızı kan hücreleri ayrıca karbondioksiti dokulardan akciğerlere geri taşımaktadır. Böylece vücuttan dışarı doğru da bir aktarım olmaktadır. Eritrosit olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin vücut için önemi oldukça fazla olmaktadır.

Bu sürecin içinde vücut sürekli olarak eski ya da hasarlı kırmızı kan hücrelerini yok eder ve yerine yeni kırmızı kan hücreleri üretmektedir. Bu süreç vücudun doğal parçası olmaktadır. Bu sürekli parçalanma vede üretim döngüsü yeterli kırmızı kan hücresine sahip olunmasını sağlamaktadır. Yalnız bazen kırmızı kan hücreleri vücut onları yenilemek için zaman bulamadan çok hızlı bir şekilde parçalanmaktadır. Bu durum normalin dışına çıkıldığını göstermektedir. Kırmızı kan hücresinin parçalanma sürecine tıbbi olarak hemoliz ismi verilmektedir. Hemoliz nednei ile vücutta çok az kırmızı kan hücresi olması hemolitik anemi ismi verilen duruma yol açmaktadır. Yazımızın devamına giderek hemoliz belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Hemoliz Nasıl Teşhis Edilir?

Hemoliz Belirtileri

Balak büyümesi,
Nefes darlığı,
Kalp çarpıntısı,
Sarılık,
Ten renginde soluklaşma,
Yorgunluk ve tükenmişlik,
Baş dönmesi.

Hemoliz belirtileri genellik ile vücutta hücrelere vede dokulara oksijen taşıyacak kadar az kırmızı kan hücre olduğundan düşük oksijene seviyesi görüldüğünde ortaya çıkmaktadır. Belirtiler arasında ten renginde soluklaşma, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, yorgunluk, nefes darlığı, sarılık vede dalak büyümesi bulunmaktadır. Vüctta meydana gelen enfeksiyonlar, virüsler, parazitler ve bakteriler kırmızı kan hücrelerine zarar verir vede vücut yenilerini üretemeden önce kırmızı kan hücrelerini parçalamaktadır. Hemolizin en çok bilinen yaygın nedeni de, kırmızı kan hücrelerine saldıran parazitin enden olduğu sıtmadır. Kırmızı kan hücreleri normal şartlarda vücutta 120 gün yaşamaktadır. Bu zaman diliminin sonunda doğal olarka parçalanırlar ve genellik ile dalak tarafından dolaşımdan uzaklaştırılırlar.

Hemoliz Olursa Ne Olur
Hemoliz Olursa Ne Olur

Yalnız bazı hastalıklar ve problemler kırmızı kan hücrelerinin çok erken parçalanmasına neden olmaktadır. Bu durum, kemik iliğinin normalden daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesini gerektirmektedir. Kırmızı kan hücresi parçalanması vede üretimi arasındaki denge, kırmızı kan hücresi sayısının ne kadar düşük olacağını belirlemektedir. Vücut olması gerektiği eritrosit saysına sahip olamazsa ve kırmızı kan hücresi sayısı anormal derecede düşük olur ise, hemolitik anemi durumu ortaya çıkmaktadır.

Hemoliza Neden Olabilecek Faktörler

Gebelik komplikasyonları,
Kırmızı kan hücresi metabolizması ya da hücrelerinin şeklindeki bozukluklar,
Toksinler ve zehirler,
Bazı ilaçlar,
Bağışıklık sisteminin tepkileri,
Virüs ve bakteriler,
Parazitin neden olduğu sıtma,
Enfeksiyonlar.

Hemoliz Türleri

İntravasküler hemoliz.
Ekstravasküler hemoliz.

İntravasküler hemoliz, kan damarlarının içinde gerçekleşen hücre yıkımını ifade etmektedir. İntravasküler hemolizde, yıkılan hücrelerin parçaları kanın içinde dolaşmaktadır. Kan damarlarının dışında gerçekleşen kırmızı kan hücresi parçalanması ekstravasküler hemoliz olarak isimlendirilmektedir. Kan damarları, toplardamarlar, atardamarlar ve kılcal damarlarda gerçekleştiğinden böyle bir tür olarak meydana gelmektedir. Dalak, ekstravasküler hemolizinin en yaygın görüldüğü bölgedir. Kan dalaktan süzülür iken, makrofaj ismi verilen beyaz kan hücreleri eski ya da hasarlı kırmızı kan hücrelerini bulur ve onları parçalayarak yok etmektedir.

Hemoliz Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta hemoliz oluşumunu ortaya çıkarmak adına başlangıçta kırmızı kan hücrelerinin seviyesini ortaya koymak adına tam kan sayımı yapılmaktadır. Kan sayımı dışında retikülosit sayımı, periferik kan yayması tesit, laktat dehidrogenaz, haptoglobin testi, konjuge olmayan bilirubin ve direk coombs testi istenebilmektedir. Teşhis için bireyde görülen belirtilere bağlı olarak hekimin isteyeceği test sayısı sadece kan tahlili ile de sınırlandırılabilmektedir. En doğru karar hekim tarafından verilecektir. Hemoliz tedavisi vücuttaki kırmızı kan hücreleri seviyesinin ne kadar düşük olduğuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu noktada tedavi için devreye kan nakli, kortikosteroid ilaçlar, bağışıkığı güçlendirebilecek tedavi yöntemleri ve takviye edici ilaçlar girmektedir. Bireye özgü en uygun tedavi planını yine hekim verecektir.

Kanda hemoliz meydana gelmesi genellik ile hemolitik anemiye yol açan bir durumdur. Hemoliz, kırmızı kan hücrelerinin, doğal sürecinin dışında fazla parçalanması ve hemolitik anemiye yol açması olarak tanımlanmaktadır. Hemoliz tipik olarak hemolitik anemi ile ilişkili olmaktadır. Burada artan ya da hızlanan hemoliz kırmızı kan hücrelerinin ömrünü kısaltır ve kemik iliği tarafından yenilenebileceklerinden daha hızlı parçalanmalarına vede ölmelerine neden olmaktadır. Hemolitik anemi de, kırmızı kan hücrleerinin dolaşımda parçalandığı intravasküler hemolizi ya da hücrelerin karaciğer ya da dalakta yok edildiği ekstravasküler hemolizi içerebilmektedir. Bu süreç aslında neden-sonuç ilişkisi olmaktadır. Hemoliz neden, hemolitik anemi de sonuç olmaktadır.

Hemoliz Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de hemoliz belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Hemoliz belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı hemoliz belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Yapışık İkizler Nasıl Anlaşılır?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed