Florür Nelerde Bulunur?

Florür Nelerde Bulunur? Florür Vücuttan Nasıl Atılır?, Florürün yan etkileri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Florür Nelerde Bulunur? Florür Vücuttan Nasıl Atılır?

Florür Nelerde Bulunur
Sayfa İçeriği: Florür Nelerde Bulunur

Doğal olarak toprak, su ve havada bulunan diş sağlığı alanında fayda sağlayarak diş minesini güçlendiren vede çürük oluşumunu engelleyen minerale florür denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz florürün yan etkileri nelerdir? ve florür vücuttan nasıl atılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Florür nerelerde bulunur?

Bir çok diş bakım ürünlerinde bulunan florür, diş çürüğü oluşumunu engellemek bakımından oldukça önemlidir. Diş minesinde koruyucu bir tabaka oluşturarak asitlerin vede bakterilerin zararını azaltır ve zarar gören diş minesini de onarmaya yardımcı olmaktadır. Kontrollü vede doğru kullanımı ile önemli faydalar sağlar iken, aşırıya kaçılması durumunda dişlerde beyaz ya da kahverengi lekelere neden olabilmektedir. Bu lekelenme sonucunda dental florozis gibi problemler görülebilmektedir.

Florür, çoğu diş ürünlerinde vede besinlerde bulunarak, diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Diş yüzeyindeki minerallerin yeniden oluşumunu destekleyerek vede asitlere karşı korumada etkili olmaktadır. Kahvede az mktar da olsa florür bulunabilmektedir. Kahve bitkisi, yetiştiği alandaki toprağın florürünü emerek kahve çekirdeklerinde doğal olarka bulunabilmektedir. Yalnız kahve içerisindeki florür miktarı, çayın içerdiğ miktardan genellikle daha düşüktür. Günlük tüketimde önemli risk oluşturmaz. Yazımızın devamına giderek florür nelerde bulunur, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Florür Vücuttan Nasıl Atılır?

Florürün Yan Etkileri

Florürün fazla miktarda alınması bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda özellikle çocukluk döneminde diş minesinde sarımsı, beyaz ya da kahverengi lekelerin oluşmasına neden olan diş florozisi görülebilmektedir. Yüksek dozda florür alımı da mide bulantısı, kusma, ishal vede karın ağrısı gibi akut zehirlenmelere neden olabilmektedir. Florür, vücuda alınmasından sonra emilmeye başlar vede bir kısmı da atılmaktadır. Büyük bir kısmı böbrekler aracılığı ile idrar ile uzaklaştırılmaktadır.

Bunun yanında forür az miktarda tükürük ve ter yoluyla da atılabilmektedir. Günlük olarak su tüketimini artırmak, böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olarak florür atılımını hızlandırabilmektedir. Florürün zararlı olup olmaması kullanılan vede vücuda alınan miktarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Diş ve kemik sağlığı için faydalı olan bu mineraln aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Florür Bulunan Yerler

Meyve ve sebzeler,
Siyah ve yeşil çay,
Diş macunu ve ağız bakım ürünleri,
Yumurta gibi hayvansal gıdalar,
Su kaynakları.

Florür, doğal oalrak sular, gıdalar ve ek ürünlerde bulunabilmektedir. Diş macunları vede ağız gargaraları içerisinde florür bulunur ve doğru oranda kullanıldığında çürüklerin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Besinlerde de ton balığı, somon, sardalya gibi deniz ürünleri, siyah ve yeşil çay florür içermektedir. Çay bitkisi, yetiştiği toprağın florürünü emerek florür kaynağı haline gelmektedir. Üzüm, ıspanak, elma ve lahana gibi bazı meyve vede sebzelerde, iyotlu tuza benzer biçimde ve osteoporoz gibi hastalıklaırın tedavisinde kullanılmaktadır.

Florür Ne işe Yarar
Florür Ne işe Yarar

Siyah ve yeşil çay, yetiştiği yerdeki toprağındaki florür emilimi ile florür minerali içermekteidr. Çevre koşullarına bağlı olarak topraktan florür alan özellik ile lahana, ıspanak, üzüm ve elma gibi besinler bulunmaktadır. Florür fazla tüketimi sonucunda dişlerde lekeler oluşmasına neden olablmektedir. Bu nednele dikkatli kullanmak oldukça önemlidir. Diş macunu vede ağız gargarası içerisinde florür bulunmaktadır. Bu ürünler, diş mineresini güçlendirmeye vede çürükleri önlemeye yardımcı olmaktadır.

Florür, hayvanların iç organlarında ve beslenme alışkanlığına, bulunduğu bölgeye bağlı olarak içme sularında bulunmaktadır. Yumurta içerisinde florür içerebilir. Deniz suyunda da belli oranda florürü bulunur. Ton balığı, somon, sardalya gibi balıklarda da florür bulunabilmektedir. Florür doğal su kaynaklarında bulunarak özellikle gelişim çağında buunan çocukların diş sağlığını olumlu anlamda etkiyebilmektedir. Böylelikle düzenli ve doğru oranda kullanılan florür çürük oluşumunu engellemesine yardımcı olmaktadır.

Florürün Zararları Nelerdir?

Böbrek ya da karaciğer rahatsızlıkları olan bireylerde, organların işlevlerini olumsuz etkiler,
Florürün yüksek oranda alınması, iyot emilimini olumsuz etkiler ve tiroid bezinin sağlıklı çalışmasını engeller,
Mide bulantısı, ishal ve kusma gibi akut zehirlenme belirtilerine neden olur,
Diş minesinde sarımsı, beyaz veya kahverengi lekeler olarak görülen diş florozisine neden olur,
Yetişkinlerde de uzun vadede çok yüksek miktarda florür tüketimi, kemik yapısında bozulmalara vede kırılganlığa yol açan iskelet florozisi oluşturabilmektedir.

Florür, doğru miktarda kullanıldığı durumda diş sağlığı için oldukça fayda sağlamaktadır. Aşırı tüketildiği durumda da bazı olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu neden ile kontrollü kullanımı diş minesini güçlendirerek çürükleri önlmeye yardımcı olur iken, gereğinden fazla florür alımı bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Florür Nelerde Bulunur, eğer ki sizin de florür nelerde bulunur, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Florür nelerde bulunur, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı florür nelerde bulunur hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Aktinik Keratoz Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed