DEHB Belirtileri Nelerdir?

DEHB Belirtileri Nelerdir? DEHB Türleri Nelerdir? DEHB Nedir?, DEHB tanısı nasıl konur? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

DEHB Belirtileri Nelerdir? DEHB Türleri Nelerdir? DEHB Nedir?

DEHB Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: DEHB Belirtileri Nelerdir

Nörogelişimsel bozukluk olan DEHB, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak bilinmektedir. Çocuklarda hiperaktif hareketler, dikkat dağınıklığı, odaklanamama, konsantrasyon bozukluğu ve dürtüsel davranışlar ortaya çıkaran durumdur. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz DEHB tanısı nasıl konur? ve DEHB türleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki DEHB belirtileri nelerdir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde, beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgeleri zayıftır. Daha çok çocuklarda görülsede tüm bir yaşama yayılabilmektedir. ADHD, Attention-deficit and hyperactivity disorder kelimelerinin kısaltmasıdır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu anlamına gelmektedir. ADHD özellikle çocukluk çağında çok fazla karşılaşılan nörodavranışsal bozukluktur. Dikkat etmede zorluk, hiperaktivite ve dürtüsellik ile karakterizedir.

Genetik yatkınlık söz konusu olduğu DEHB’ın nedeni tam olarak ortaya konamamış olsa da, DEHB’i bulunan bireylerde yapılan kontrollerde ortak bazı noktalar keşfedilmiştir. Bunlar bir çoğunda beyinde bir tür kimyasal olan dopamin seviyesinin düşük olması ve sosyal muhakemeyi kontrol etmeyi sağlayan beynin ilgili bölümünün diğer alanlara göre daha zayıf çalıştığıdır. Araştırmalara göre, beyindeki yapısal farklılıklardan biri olan DEHB’i bulunan bireylerde daha az gri madde hacmi tespit edilmiştir. Bu gri madde bireyin konuşma, oto kontrol, karar verme ve kas kontrolü fonksiyonlarında etkin olmaktadır. Erkek çocuklarda yaygınlığı 2 ila 3 kat daha fazla olan hiperaktivite sorununun oluşmasında, biyolojik, psikolojik, genetik ve sosyal etkenlerin katkısı olduğu düşünülür. Dikkat eksikliği bulunan bireylerde ortak olarak ,genetik geçiş, beyin hasarına neden olan travma, anne karnında veya erken yaşlarda çeşitli çevresel risklere maruz kalma, hamilelik sürecinde alkol ile sigara kullanımı ve erken doğum gibi bulgular tespit edilmiştir. Yazımızın devamına gidere DEHB belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

DEHB Nasıl Tedavi Edilir?

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu DEHB Belirtileri

Görevleri tamamlamada zorlanırlar, sıkılıp başka bir şey ile ilgilenmeye başlarlar,
Bir şeyleri kaybedip, unutmaları sık sık yaşanabilir,
Çok konuşurlar,
Amaçsızca koşup, tırmanmaya çalışırlar,
Düşünmeden hareket etme eğilimi bulunur,
Sıklıkla başkalarının sözünü keserler,
Dikkatleri kolay şekilde dağılır,
Sessiz oyun oynamazlar,
Başkaları konuşur iken dinlemek için odaklanmazlar,
DEHB’li çocuklar sürekli kıpır kıpır hareket halindedirler.

Dikkat Eksikliği Belirtileri

Talimatları uygulamamak,
Anlatılanları dinlememek,
Detaylara dikkat etmemek,
Göz teması kurmamak,
Odaklanamamak,
Ders başarı ortalamasının altında kalmak,
Unutkanlık,
Aktiviteden çabuk sıkılıp, farklı bir şeye yönelmek,
Sonuçlarını düşünmeden ani davranışlar sergileme,
Zihnini zorlaması gereken işlerden kaçınıp, sıkılmak,
Dürtüsellik,
Dikkatin kolay dağılması.

Bebeklerde Hiperaktivite Belirtileri

Bazen tutmak ve okşamak zordur,
Erken sürünmeye başlar,
Genellikle kısa süreli ve huzursuzca uyur,
Dokunmaya, kokuya, sese, giysilere karşı aşırı duyarlılık gösterir,
Kolik hastası olabilir,
Uyandığında güçlükle sakinleşir,
Bebeğin tükenmez bir enerjisi var gibi görünür.

Çocukların gereksiz yere sağa sola koşturup, sürekli hareket halinde olması, gereğinden fazla konuşıuyor olması, sakin bir şekilde kalamayıp sürekli el ve ayaklarını oynatması bu belirtiler dikakt eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna işaret edebilmektedir. Hiperaktivite olmadan, sessiz, çekingen, kendi halinde, yavaş ve dalgın çocuklara dikkat eksikliği bozukluğu tanısı konulabilmektedir. Hiperaktivite bozukluğu genellik ile bebeklik döneminde ortaya çıkar ve çocuk okula başladığında belirginleşmektedir. Bebekler genellik ile 1 yaşına kadar sürekli ağlama evreleri ile fark edilirler. Huzursuz, sinirli vede kıpır kıpırdırlar. Daha anne karnında iken, tekme atan, hareketli bebeklerdir.

Yetişkinlerde Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Çocuk ona verilen görevlerde dikkat eksikliği sonucu zorluk yaşamaktadır. Düşünmeden dürtüsel olarak hareket etmesi, olumsuz sonuç verme potansiyeline sahip aceleci davranışlara işaret etmektedir. Hiperaktivite, aşırı motor aktiviteyi içermektedir. Çocuklar, özellikle daha küçük olanlar, istendiğinde hareketsiz oturmakta zorlanabilirler. Genel olarak, DEHB’si olan çocukların yaklaşık %20 ila %60’ında öğrenme güçlüğü bulunmaktadır. Yalnız DEHB’si olan her çocuk dikkat eksikliği ve dürtüsellik nedeni ile bir tür öğrenme güçlüğü yaşamaktadır.

Hiper aktivite bozukluğu, bir çocukluk hastalığı olarak kabul edilsede, her zaman çocuklukta başlasa da, altta yatan nörofizyolojik farklılıklar yetişkinlikte de devam etmektedir. Vakaların yaklaşık yarısında davranışsal belirtiler yetişkinlikte de görülebilmektedir. Tanı bazen ergenlik ya da yetişkinliğe kadar fark edilemese de bazı belirtiler 12 yaşından önce mevcut olabilmektedir. Yetişkinlerde, küçük çocuklarda görülen hiperaktiviteden farklı olarak genellikle huzursuzluk ve ajtasyon şeklinde kendini gösterebilir.

DEHB Türleri

Kombine DEHB,
Hiperaktif/dürtüsel DEHB,
Dikkatsiz DEHB.

DEHB erkeklerde yaklaşık 2 kat daha yaygındır. Yalnız oranlar bozukluğun türe göre farklılık göstermektedir. Ağırlıklı olarak hiperaktif/dürtüsel tip, erkeklerde 2 ila 9 kat daha yaygındır ve dikkat eksikliğinin önde olduğu tip de, her iki cinsiyet arasında eşit olarak dağılmıştır. DEHB’ye ailsel bir yatkınlık var gibi görünür. Teşhis için özgül tek bir test ya da tahlil bulunmamaktadır. Çocuğun sosyal etkileşimini vede akademik başarısı etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu önemli rahatsızlıktır.

Bu sorunun teşhisi de psikiyatrik değerlendirme, ölçüm araçları ile aileden vede öğretmenden alınan bilgilerin ışığında konulmalıdır. 4 yaşından önce çocuğun hareketleri ve mizacı sık değiştiği için sıklıkla hastalık okul çağında teşhis edilmektedir. Bu nedenle hiperaktivite tanısı konulabilmesi adına çocuğun 6 yaş ve üzerinde olması, mevcut belirtilerin 6 aydan uzun süre görülmesi gerekmektedir. Tiroid testleri, EEG, kan incelemesi ya da nörolojik inceleme bazen gerekli olmaktadır.

DEHB Tedavi Edilir Mi?

DEHB tedavisi için hekim, aile ve okul arasında işbirliğine ihtiyaç duyulur. Her çocuk için yaşam alanı, öncelikler ve ailenin imkanları doğrultusunda tedavi planlanmaktadır. Çocuğu incitmeden güçlükleri hakkında bilgi vermek, tedavide onay ve desteğini sağlamak öncelikli olmaktadır.

Teşhis için özgül tek bir test ya da tahlil yoktur. Tanı, aileden alınan öyküde bebeklikten bu yana beliritlerin incelenmesi, çocuğun bugününün gözlenmesi ve okul ile öğretmenlerden alınan bilgiler doğrultusunda yardımcı psikometrik tesler ile konulmaktadır. CAS, Wisc-r, Wisc-r 4, MOXO, Bender, Stanfort Binet cognitif testleri yanında, okuma yazma incelemes, kaygı ve diğer ruhsal zorluklar ayırt etmek için, kişilik testleri uygulanan psikometrik testlerdir. Davranışçı yöntemlerde, ilaç ve eğitim birbirine paralel olarak uygulanmaktadır. Her çocukta ilaç kullanmak şart değildir.

DEHB Normal Yaşamı Etkiler Mi
DEHB Normal Yaşamı Etkiler Mi

Gerekli vakalarda aileler ilaç kullanımı konusunda suçluluk ve kararsızlık gösterdiklerinden, bu durum bazen tedavinin gecikmesine, sorunların büyümesine, çocuğun yaralanması ya da etrafın etkilenmesine neden olmaktadır. İlaçlar hekim kontrolünde kullanıldığından kesinlikle ciddi bir yan etkiye ve bağımlılığa neden olmaz. Ne kadar erken değerlendirilip üzerinde durulur ise, akademik hayatta güçlükler, hırçınlık, mutsuzluk gibi ikincil sorunların gelişmesi o kadar genllenebilmektedir.

Toplum ve okul hayatındaki yanlış bilgiler nedeni ile, çocukların bu tanı ile dışlanmasına yönelik korkular erken değerlendirmelere engel olur. Gün geçtikçe okullarda ve toplumda, bu güçlüğü yaşayan çocuklar artık doğru tanınmakta yaratıcı, enerjik, çabuk karar veren, pratik, hazır cevap ve coşkulu yönlerini öne çıkaracak şekilde aramızda kendine güvenen, kendileri ve çevre ile barışık, üretken kişiler olmaları kapısı aralanmaktadır.

Dikkat Eksikliği Kişide Nasıl Değişimlere Neden Olur?

Dikkat eksikliğinde birey aşırı odaklanma, yaratıcı olma, güzel konuşma ve çok fazla enerjiye sahip olma gibi özellikler içerebilmektedir. DEHB’i bireyler, başkalarının ilginç ve değerli bulabileceği benzersiz bir bakış açısında sahip olabilirler. O nedenle bu özelliklerini kendi lehlerine çevirerek kulanabilirler. Dikkat eksikliği bulunan yetişkinlerde odaklanma ve önceliklendirmede zorluk, dürtüleri kontrol edememe, ruh hali değişimleri ve öfke patlamaları görülebilmektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların normal yaşamlarını sürdürmelerini engelleyecek kadar sık ve değişen şiddette davranış sorunları olabilmektedir.

DEHB Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de DEHB belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. DEHB belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı DEHB belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Ani Kardiyak Ölüm Neden Olur?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed