Katapleksi Belirtileri Nelerdir? Katapleksi Nasıl Tedavi Edilir?, Katapleksi nedir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.
Katapleksi Belirtileri Nelerdir? Katapleksi Nasıl Tedavi Edilir?
Gülme, heyecan vede öfke gibi güçlü duyguların ani biçimde kas güçsüzlüğüne neden olması sonucunda rastlanan nörolojik soruna katapleksi denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz katapleksi nasıl tedavi edilir? ve katapleksi nedenleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulşabilirsiniz. Peki Katapleksi belirtileri nelerdir?
Birey bilincini kaybetmeden aniden atak şeklinde katapleksi geçirebilmektedir. Gündüz vakti aniden uykuya dalma isteğine neden olan narkolepsi olan bireylerde görülen katapleksi, genetik rahatsızlıkların sendromu olarak oluşabilmektedir. Katapleksi atağı durumunda bireyin kas güçsüzlüğü hafiften şiddetliye kadar farklılık gösterebilmektedir. Şiddetli vakalarda kaslarınızın tüm kontrolü kaybedilerek düşmelere neden olabilmektedir. Ataklar genellikle saniyeler ile bir kaç dakika sürer ve kendiliğinden anında geçebilmektedir. Katapleksi beklenmedik anlarda meydana gelerek bireyin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Katapleksi belirtileri, yüz kaslarının aniden gevşemesi, diz kaybının oluşması, yere düşme, konuşmada güçlük yaşama şeklinde meydana gelebilmektedir. Bu yaşanan durumlar bir kaç saniye sürebildiği gibi dakikalarca da görülebilmektedir. Bunların yanında konuşmada güçlük çekme, çift görme, görme bozukluğu yaşama ve aniden boşluğa düşme gibi durumlar da katapleksi belirtileri arasında bulunmaktadır. Katapleksi bireyin güçlü duygulara karşı geliştirdiği durumdur. Hafif ataklar durumunda sadece yüz kaslarında gevşeme görülür iken, ciddi ataklarda bireyin tamamen yere düşmesine neden olabilmektedir. Katapleksi atakları kısa süreli olarak görülebilir vede hızlı şekilde kişi eski haline dönebilmektedir. Yazımızın devamına giderek katapleksi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.
Katapleksi Nasıl Tedavi Edilir?
Katapleksi Belirtileri
– Bilincin açık kalması,
– Ani yorgunluk ve hareketsizlik,
– Görme bozukluğu yaşama,
– Kısmi veya tam felç hissinin oluşması,
– Konuşmada güçlük çekme,
– Kollarda ya da bacaklarda güç kaybı görülmesi,
– Dizlerin boşalması,
– Çenenin aşağı sarkması,
– Göz kapaklarının düşmesi,
– Yüz kaslarının gevşemesi.
Katapleksi Nedenleri
– Travmalar ve enfeksiyonlar,
– Beyindeki kimyasal dengesizlik,
– Uyku düzeninin bozulması,
– Genetik yatkınlık,
– Narkolepsi Tip 1,
– Duygusal olarak tetiklenme.
Katapleksi, şaşırma, gülme, öfkelenme ve heyecan duyma gibi güçlü duyguların tetiklenmeine neden olan ani kas tonusu kaybı nedeni ile gerçekleşmektedir. Katapleksi sırasında birey bilincini kaybetmez. Yalnız kaslar aniden gevşediğinden hareket edemez hale gelmektedir.. Bu durumda bireyin yere düşmesine neden olabilmektedir. Katapleksi teşhisi, hekimin bireyin genel kontrollerini tamamlamasından sonra semptomlarını da göz önünde bulundurarak çeşitli problemler sorulmasını barındırmaktadır. Fiziksel muayene ile beraber bireyin refleks kontrolü sağlanmaktadır. Katapleksi teşhis süreci nörolog tarafından yürütülebilmektedir. Bunların yanında kesin bir teşhis çeşitli testler uygulanabilmektedir.
Katatpleksi Teşhisinde Uygulanabilecek Yöntemler
– Katapleksi, REM uykusu sırasında görülebildiğinden bireye hızlı göz hareketi yani uyku testi yapılabilir,
– Durumun narkolepsiye bağlı olmadığını belirlemek için kan testi istenebilir,
– Uyku düzenini ortaya çıkarmak vede analiz etmek adına polisomnografi yani uyku testi uygulanabilir.
Katapleksi tedavisi, narkolepsi tedavisiyle birlikte ele alınarak içerisinde ilaç tedavisi, yaşam tarzında değişiklik, psikoterapi gibi yöntemler içermektedir. Katapleksi tedavisinde önemli olan bireyin semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. Kataplekside uygulanacak olan tedavi süreci bireyin ihtiyaçlarına göre şekillenmesi gerekmektedir. Hekimin yönlendirmesine bağlı olarak en uygun tedavi şekli uygulanmaktadır.
Kataplekesi Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
– Katapleksi bireyin günlük yaşantısını da etkilediği için psikoterapiden yararlanması gerekebilir,
– Bireyin düzenli uyku alışkanlığı kazanması vede yeterli uyku alması katapleksi bakımından önemli,
– Uyanıklığın artmasında yardımcı olan artırıcı ilaçlardan yararlanılabilir,
– Antidepresanlar, katapleksi ataklarının azaltılmasında etkili olur,
– Stresli durumları azaltmak katapleksi ataklarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu noktada meditasyon ya da gevşeme teknikleri faydalı olabilmektedir.
Katapleksi atağı, aniden gelişen duygulara bağlı olarak kasların boşalması durumu olarak bilinmektedir. Bu ataklar bir anda meydana gelerek, bazen saniyeler bazen de dakikalarca sürebilmektedir. Katapleksi, uyku bozukluğu sorunu olan narkolepsinin bir belirtisi olarak kendini göstermektedir. Duygulara bağlı olarak görülen nörolojik sorundur. Narkolepsi, bireyin gün içerisinde ani uyku ataklarının geçirmesine neden olan ve uyuya kalma durumu olarak bilinmektedir. Katapleksi de narkolepsinin bir belirtisi olarak meydana gelerek, güçlü duygular karşısında kasların kontrol kaybına neden olması durumudur.
Katapleksi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de katapleksi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Katapleksi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı katapleksi belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.
Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA
Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.
Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Akatizi Belirtileri Nelerdir?