Akatizi Belirtileri Nelerdir?

Akatizi Belirtileri Nelerdir? Akatizi Türleri Nelerdir? Akatizi Nedir?, Akatizi nedenlerleri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Akatizi Belirtileri Nelerdir? Akatizi Türleri Nelerdir? Akatizi Nedir?

Akatizi Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Akatizi Belirtileri Nelerdir

Antipsikotik ilaçların yan etkisine bağlı biçimde ortaya çıkan ve kaslarda titreme hissi, huzursuzluk ve hareketszi oturamama ile karakterize hareket bozukluğuna akatizi denir. Antipsikotik ilaçların yanında bazı antidepresan ilaçlar da yan etki olarak akatiziye neden olabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz akatizi nedenleri nelerdir? ve akatizi türleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Akatizi belirtileri nelerdir?

Akatizide en temel gösterge bireyin fiziksel olarak hareketsiz duramamasıdır. Bu sürekli hareket etme dürtüsü genellikle alt vücut bölgesinde ortaya çıkar ve kontrol edilemez duruma yol açmaktadır. Birey hareket edememek ile birlikte kaslarda titreme hissi, rahatsızlık ve huzursuzluk hissetmektedir. Akut ve kronik başta olmak üzere farklı türlere sahip olan akatizi genellikle şizofreni hastalarında yaygın biçimde görülmektedir. Bu hastalarda daha çok kronik akatizi durumuna rastlanmaktadır.

Güçlü, yoğun ve kontrol edilemez bir hareket duygusu şeklinde kendini gösteren akatizide bireyler sıra beklediğinde ya da hareketsiz durmaları gerektiğinde büyük rahatsızlık yaşamaktalar. Bu durum en yaygın semptom olarak bilinmektedir. Otururken sallanmak vede bacakların sürekli hareket etmesi de akatizi semptomları olarak rastlanmaktadır. Akatizi yaygın olarak akut ve kronik şekilde görülmektedir. Bunların dışında tardif akatizi vede çekilme akatizisi de türler arasında bulunmaktadır. Yazımızın devamına giderek akatizi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Akatizi Türleri Nelerdir?

Akatizi Belirtileri

Hareketsiz kalınması gereken durumlarda rahatsızlık hissetmek,
Kıvranmak,
Bacakların çapraz bir şekilde sürekli açılıp kapanması,
Bulunduğu yerde yürüyüş yapmak,
Bacakların sürekli hareket etmesi,
Bireyin ileri geri sallanması.

Akatizi olan kişide vücudun alt uzuvlarında kontrol edilemeyen bir hareketsiz duramama durumu vardır. Bu bireyler sürekli sallanma ihtiyacı hisseder, özellikle bacakları hareketsiz duramaz ve hareketsiz kalınması gereken durumlarda büyük rahatsızlık duymaktalar. Bu spesifik belirtiler ile birlikte agresif bir ruh hali, stresli görüntü, sabırsızlık vede paniğe kapılmak da akatizi vakalarında görülebilecek semptomlardır.Akatizi, antipsikotik ilaçların yan etkisine bağlı olarka ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bazı antidepresan ilaçlar da akatizi durumuna yol açabilmektedir. Diğer yandan parkinson, ensefalit vede travmatik veyin hasarı da akatizi oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

Antipsikotik ilaç kullanan herkes akatiziye yakalanmaz. Semptomlar genellikle bir kaç gün içinde meydana gelebilmektedir. Genellikle bu ilaçların eski vede birinci nesil versiyonlarının akatiziye neden olma olasılığı yeni olanlara göre daha yüksektir. Yüksek doz ile başlanır ise, doz aniden artılırsa ya da ilaç aniden bırakılırsa da akatizi görülme olasılığı daha yüksek olmaktadır.

Akatizi Nedenleri

Travmatik beyin hasarı,
Ensefalit,
Parkinson hastalığı,
Antipsikotik ve bazı antidepresan ilaçlar.

Hangi Rahatsızlık Durumunda Antidepresan ve Antipsikotik İlaçlar Reçete Edilir?

Şizofreni ve ilişkili bozukkluklar,
Travma sonrası stres bozukluğu,
Kişilik bozuklukları,
Obsesif kompulsf bozukluk,
Uykusuzluk,
Yaygın anksiyete bozukluğu,
Anoreksiya gibi yeme bozuklukları,
Depresyon,
Bipolar bozukluk,
Demans hastalığında davranış bozuklukları.

Akatizi Ne Zaman Geçer
Akatizi Ne Zaman Geçer

Akatizi tanısı için, herhangi bir test yada görüntüleme yöntemi bulunmamaktadır. Bireyin kullandığı antipsikotik ya da antidepresan ilaçlarına bağlı olarak bir hareketsiz durumama sorunu ortaya çıktı ise, fiziksel muayene ile birlikte tanı konulabilmektedir. Yalnız akatizi tanısını zorlaştıran bir durum vardır. Akatizi genellikle diğer psikiyatrik rahatsızlıklala da benzer semptomlar geliştirebileceğinden, tanı koyma konusunda gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu rahatsızlıkların arasında psikoz, mani, DEHB ve huzursuz depresyon yer almaktadır.

Akatizi Nasıl Tedavi Edilir?

Akatizi için kesin tedavi şuan için bulunmamaktadır. Tedavi genellikle akatiziye yol açan ilaçların dozunun azaltılması ya da gerekir ise ilaçların bırakılmasıdır. İlaçlara yapılan müdahale akatizi semptomlarını hafifletmek içindir. Hekim kontrolünde bazı sakinleştirici vede antidepresan ilaçlar da reçete edilebilmektedir. Akatizinin iyileşme süresi türüne bağlıdır. Akut akatizi vakaları daha kısa sürer iken, kronik akatizi vakaları 6 aya kadar sürebilmektedir. Burada hekim kontrolü oldukça önemldiri. Akatizi semptomları ortaya çıktığında psikiyatri bölümü hekimlerinden randevu alabilirsiniz.

Akatizi Türleri

Çekilme akatizisi,
Tardif akatizi,
Kronik akatizi,
Akut akatizi.

Çekilme akatizisi belirli ilaçların dozajının azaltılması ya da kullanımının durdurulması sonraısnda ortaya çıkabilmektedir. Tardik akatizi, belirli antipsikotik ilaçlara başladıktan ya da dozajı artırdıktan sonra gecikmiş bir başlangıç göstermesi ile meydana gelmektedir. Bu süre genellikle üç aydan fazla bir süre sonra ortaya çıktığı durumlardır.

Akatizi belirtileri 6 aydan daha uzun sürdüğünde bu durum kronik akatizi olarak ifade edilmektedir. Kronik akatizi bir kaç ay hatta yıllarca sürebilmektedir. Akatiziye neden olan ilaçların yeniden düzenlenmesi ya da bırakılması gerekmektedir. Akut akatizi genellikle antipsikotik bir ilaca başkandıktan sonraki ilk günlerde ya da dozaj artışından kısa süre sonra gelişmektedir. Genellikle 6 aydan daha az sürer vede kısa süren akatizi türüdür.

Akatizi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de saç sağlığı için önemli vitaminler nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Saç sağlığı için önemli vitaminler nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı saç sağlığı için önemli vitaminler nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Saç Sağlığı İçin Önemli Vitaminler Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed