Bebeklerde Göz Kayması Türleri Nelerdir?

Bebeklerde Göz Kayması Türleri Nelerdir? Bebeklerde Göz Kayması Nedir?, Bebeklerde göz kayması belirtileri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgiler.

Bebeklerde Göz Kayması Türleri Nelerdir? Bebeklerde Göz Kayması Nedir?

Bebeklerde Göz Kayması Türleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Bebeklerde Göz Kayması Türleri Nelerdir

Gözlerden birinin burna veya kulağa doğru kayması durumuna göz kayması denir. Bazı hastalarda bir göz yukarı veya aşağı da bakabilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz bebeklerde göz kayması nedenleri nelerdir? ve bebeklerde göz kayması nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Bebeklerde göz kayması türleri nelerdir?

Bazı çocuklarda gözün kaydığı daha belirgin olmaktadır. Diğer çocuklarda ise, çocuk yorgun olduğunda veya bir nesneye yakından bakmaya çalıştığında fark edilebilmektedir. Yenidoğanlarda oldukça yaygın olan bu durum genellik ile 4 ila 6 aydan itibaren düzelmektedir. Eğerki 6. aydan sonra da devam ediyor ise, bir göz doktoruna başvurulması gerekmektedir. Gözler aynı hizada olmadığında düz olan göz daha baskın hale gelmektedir. Düz olan gözün beyin ile bağlantısı açısından bir sorun olmadığı için görüşü normaldir. Yalnız kayan gözün beyin ile bağlantısı doğru şekilde kurulamadığından bu göz odaklanamaz ve dahazayıf görüşü olmaktadır. Bu da çeşitli görme sorunlarına neden olmaktadır.

Bebeklerde göz kayması, erken teşhis ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilmeyen göz kaymasında da zayıflayan gözün elde ettiği görüntüler bir süre sonra beyin tarafından dikkate alınmamaya başlamaktadır. Ambilyopi veya göz tembelliği olarak isimlendirilen bu durum hastanın görüşünün bulanıklaşmasına vede çift görmeye neden olmaktadır. Aynı zamanda derinlik algısına da zarar verebilmektedir. Tedavi edilmez ise, sorunlar kalıcı hale gelebilmektedir. Yazımızın devamına giderek bebeklerde göz kayması nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Göz Kayması Türleri

Yalancı göz kayması,
Hipotropi,
Hipertrooye,
Ekzotropye,
Ezotropye.

Yalancı göz kayması, göz kayması olmadığı halde bebeğin burnundan kaynaklı olarak göz kayması varmış gibi görünmesi durumudur. Genellikle bir çok bebeğin burun köprüsü geniştir ve gözlerinin iç kısımlarındaki deri oldukça kıvrımlıdır. Bu durum bebekte göz kayması varmış gibi görünmesine neden olmaktadır. Yalancı göz kayması olan bebeklerde bu durum çoğunlukla 2 ila 3 yaşlarında düzelmektedir. Bebek büyüdükçe göz içindeki kıvrımlar düzeldiğinden gözler de aynı hizada görülmeye başlamaktadır.

Hiptropi, hipertropinin tam tersi durumdur. Gözlerden biri diğerine göre daha aşağıdadır ve aşağıda olan gözde problemler olabilmektedir. Hipertropya bir gözün diğerine göre daha yukarıda olduğu durumlardır. Olması gerekenden daha yukarıda olan gözde görme sorunları oluşabilmektedir. Ekzotropya kulağa, yani dışa doğru kayan gözleri ifade etmektedir. Ezotropya gibi ekzotropya da gözlerden birini veya her ikisini etkileyebilmektedir.Ezotoropya içe doğru kayan gözlere verilen addır. Gözlerden biri veya her ikisi içe doğru olabilmektedir. Ezotropya en yaygın göz kayması türüdür.

Bebeklerde Göz Kaymasının Belirtileri

Göz kayması yaşayan bir bebek veya çocuk görüşündeki değişikleri ve sorunları fark etmeyebilmektedir. Gözlerin aynı hizada olmadığı genellikle aile üyeleri tarafından fark edilmektedir. Çocuk büyüdükçe çift görmeye başlayabilir vede bundan rahatsızlık duyabilmektedir. Bu sorunlar çocuğun okuma becerilerini de etkileyebilmektedir. Henüz konuşmaya başlamayan çocuklar da daha net görmek için gözleirni kısabilir ya da başını çevirerek bakmaya çalışabilmektedir. Yeni doğmuş bir bebeğin henüz yeterince gelişememiş olması, gözlerinin zaman zaman şaşı görünmesine neden olabilmektedir. Son derece yaygın olan bu durum bebeğin gözlerinin birbirinden bağımsız hareket etmesine yol açmaktadır. 4 aya gelindiğinde genellikle gözler aynı hizada vede düzgür. Gözler içe ya da dışa dönmeden nesnelere odaklanabilirler. Yalnız 6 aydan sonra bir değişiklik yoksa ya da bu belirtilerden biri görülüyor ise göz doktoruna başvurulmalıdır.

Bebeklerde Göz Kaymasının Nedenleri

Göz kayması bazen nadir görülen bir çocukluk çağı göz kanseri türü olan retinoblastom belirtisi olabilmektedir. Göz travması geçiren bebekelrde de göz kayması riski yüksektir. Mesela katarakla doğan bir bebeğin katarakt ameliyat geçirmesi sorucunda göz kayması meydana gelebilmektedir. Görme sorunalrı da göz kaymasına neden olabilmektedir. Astigmatizm, hipermetropi ve miyopsi gibi görme sorunları yaşayan bebeklerde göz kayması görülebilmektedir.

Prematüre ya da doğumda ağırlıklı düşük olan bebeklerde göz kayması riski yüksektir. Bebeğin yeterince gelişememesi gzö kaymasına yol açabilmektedir. Nörolojik sorunlar veya beyin gelişimi ile ilgili sorunlar da göz kaymasının nedeni olabilmektedir. Gözlerdeki sinirler hareketlerin koordine edilmesi için beyne sinyaller göndermektedir. Göz kasları ya da göz kaslarına giden sinirlerin düzgün çalışmaması göz kaymasına neden olmaktadır. Bu nedenle erken doğan down sendromu olan, beyin felci ya da beyin yaralanması gibi problemlerle doğan bebeklerde göz kayması riski yüksek olmaktadır. Göz kayması bazen aileden gelebilmektedir. Ailesinde şaşılık öyküsü olan, özellikle de ebeveynlerinden veya kardeşlerinden biri şaşı olan bebeklerde göz kayması ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte aile öyküsü olmasa da göz kayması görülebilmektedir.

Bebeklerde göz kaymasının erken teşhisi tedavi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bebeğin gözlerinde her zaman belirgin bir kayma var ise, 4 aydan büyük olan bebeğin gözlerinde ara sıra görülen bir kayma varsa, bebeğin bir görme sorunu olduğuna dair şüpheler varsa. Mesela bebek bir nesneye bakar iken başını eğiyor, bir yana çeviriyor ya da bir gözü kapalı şekilde bakıyor ise görme sorunu olabilmektedir. Vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurulmalıdır.

Bebeklerde göz kayması ne kadar erken tedavi edilir ise, tedavi o kadar başarılı olmaktadır. Bu nedenle rutin göz kontrolleri aksatılmamalıdır. Bu sayede bebeğin göz sağlığı vede görme gelişimi iyi bir şekidle takip edilebilir, gözlerin hizasında bir sorun olup olmadığı erken tespit edilerek iyileştirilebilmektedir.Muayeneler doğrultusunda bebekte göz kayması olduğu teşhis edildiğinde durumun ciddiyetine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Hafif Göz Kayması İçin Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Göz bandının sağlam gözün görüşünü engellemesi gibi sağlam gözün görüşünü geçici olarak bulanıklaştırmak adına göz damlası da verilebilmektedir. Atropin göz damlaları sağlam göze uygulanır ve bu gözün görüşünün bulanıklaşması sağlanmaktadır. Bu da zayıf gözün daha çok çalışmasına ve bunun sonucunda göz kaslarının ve görüşün güçlenmesine olanak tanımaktadır. Zayıf gözün kullanılması için sağlam gözün üzerine bir göz bandı takılması tavsiye edilebilmektedir.

Bebeklerde Göz Kayması Düzelir Mi
Bebeklerde Göz Kayması Düzelir Mi

Gözlük kullanımının yeterli olmadığı durumlarda zayıf göz kaslarını güçlendirmek ve görüşü düzeltmek amacı ile göz bandı gerekebilmektedir. Göz bandı kullanıldığında zamanla zayıf gözdeki kaslar ve görüş güçlenebilmektedir. Zayıf gözün görüşünü düzeltme kveya sağlam gözün görüşünü bulanıklaştırarak zayıf gözün güçlenmesini sağlamak için gözlük reçete edilebilmektedir. Gözlük, göz bandı ve atropin damları göz kayması tedavisinde başarılı olmadığı durumlarda, göz kası ameliyatı gerekebilmektedir. Bu ameliyat ile gözün kaymasına neden olan kaslar gevşetilir ya da sıkılmaktadır. Ameliyat sonrasında da hasta kişi aynı gün taburcu edilerek evine gidebilmektedir.

4 aydan küçük olan bebeklerde ara sıra görülen göz kaymaları yaygındır ve normaldir. Bebeklerde göz kayması ne kadar erken tedavi edilir ise, tedavi o kadar başarılı olmaktadır. Bu nedenle rutin göz kontrolleri aksatılmamalıdır. Bu sayede bebeğin göz sağlığı vede görme gelişimi iyi bir şekilde tekip edilebilir, gözlerin hizasında bir sorun olup olmadığı erken tespit edilerek iyileştirilebilmektedir. Muayeneler doğrultusunda bebekte göz kayması olduğu teşhis edildiğinde durumun ciddiyetine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Bebeklerde Göz Kayması Türleri Nelerdir, eğer ki sizin de bebeklerde göz kayması türleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Bebeklerde göz kayması türleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı bebeklerde göz kayması türleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Malign Hipertermi Nasıl Tedavi Edilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed