Displazi Belirtileri Nelerdir?

Displazi Belirtileri Nelerdir? Displazi Türleri Nelerdir?, Displazi nedir? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızın içeriğinde derledik.

Displazi Belirtileri Nelerdir? Displazi Türleri Nelerdir?

Displazi Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Displazi Belirtileri Nelerdir

Dokular ya da organların içindeki hücrelerin anormal gelişim anlamına gelen displazi, bazı vakalarda prekanser olarak isimlendirilen kanser öncesi süreci ifade etmektedir. Displazi her durumda kansere dönüşmeyebilmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz displazi nasıl anlaşılır? ve displazi türleri nelerdir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki displazi belirtileri nelerdir?

Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan displazinin türüne göre şiddet derecesi değişebilmektedir. Yaygın olaral anormal büyüme displazisi ve servikal displazi olarak görülen displazi ilerlemiş evrelerinde kansere dönüşme riski taşımaktadır. Özellikle servikal displazi, kadınlarda vajinal belirtilere yol açmaktadır. Bu belirtiler arasında anormal kanama, vajinal akıntı vede cinsel ilişki esnasında ağrı bulunmaktadır. Displazinin tedavisi türüne göre değişmektedir.

Özellikle servikal displaziye nedne olan faktörlerin başında HPV virüsü gelmektedir. Bununla birlikte genel displaziye neden olabileceği düşünülen diğer faktörler de enfeksiyonlar, sigara tüketimi, bağışıklığın düşmesi, kansere yol açan maddelere maruz kalma ve genetik olabilmektedir. Displazi kendi içinde türlere ayrılır vede hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde görülebilmektedir. Özellikle gelişimsel displazi, anormal büyüme displazisi ve servikal displazi öne çıkmaktadır. Yazımızın devamına giderek displazi belirtileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Displazi Türleri Nelerdir?

Displazi Belirtileri

Servikal Displazide Görülen Belirtiler

Menopoz sonrası kanama,
Cinsel ilişki esnasında ağrı,
Anormal kanama.

Kalça Displazisi Belirtileri

Yürümede bozukluk,
Esnekliğin azalması,
Bacaklardaki uzunluk.

Miyelodisplastik Sendromlarda Meydana Gelen Belirtiler

Peteşi,
Ciltte morarmaların artması,
Ciltte solukluk,
Yorgunluk,
Zayıflık,
Nefes darlığı.

İskelet Dizplasinin Semptomları

Kafada büyüklük,
Gelişim bozukluğu,
Aşırı kısa boya sahip olunması,
Kemiklerde anormallikler.

Ektodermal Displazinin Belirtileri

Enfeksiyona ve güneş yanıklarına yatkın olan bir cilt,
Diş yapısında anormallik,
Tırnaklarda şekil bozukluğu,
Saçlarda seyreklik.

Displazi Ne Zaman Kansere Dönüşür
Displazi Ne Zaman Kansere Dönüşür

Servikal displazinin teşhisi için, pap smear testi ve HPV testinden faydalanılmaktadır. Yapılan testlerde displaziden şüphelenilir ise, serviks bir kolposkop yöntemi denenebilmektedir. Anormal hücrelerin tespit edildiği durumlarda da bireyde biyopsi alınmaktadır. Miyelodisplastik sendromlari çin tam kan sayımı, periferik kan yayması, sitogenetik analiz ve kemik iliği aspirasyonu vede biyopsisi gerekebilmektedir. Kalça displazisi, fiziksel muayene ile teşhis edilebilse de özellikle yenidoğan bebekler için ultrason ya da röntgen de çekilebilmektedir. İskelet displazisi, genellikle hamilelik esnasında doğum öncesi ultrasonla teşhis edilmektedir. Hastalığın genetik geçmişi olan ailelerde, doğumdan önce genetik test de yapılabilmektedir. Doğumdan önce tespit edilemeyen vakalar için röntgen, BT taraması vede MR’a ihtiyaç duyulabilmektedir.

Metaplazi Ve Displazi Arasındaki Fark Nedir?

Displazi tedavisi türüne göre belirlenmektedir. Hafif seyreden vakalar kendiliğinden geçebilir iken, daha şiddetli olanlar da tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilmektedir. Kalça displazisinde, kalça kemiklerini desteklemek vede hasarı onarmak adına sabitleyici vede güçlendirici yöntemlere başvurulmaktadır. İskelet displazisinde, omumrgayı vede iskeleti koruycu hamleler yapılmaktadır. Servikal displazide de, servik bölgede meydana gelen soruna bağlı olarak bir tedavi programı belirlenmektedir. Displazi, bir doku vede organlardaki hücrelerin kanser öncesindeki süreçte anormal büyümesini ifade etmektedir.

Metaplazi vede displazi arasındaki temel fark süreçleridir. Metaplazi, olgun bir hücrenin başka olgun bir hücreye dönüşümünü anlatmaktadir. Hücrelerin anormal büyümesinden ziyade hücrelerin birbirine dönüşmesini ifade etmektedir. Displazi de hücre ve dokulardaki anormal büyümeleri tanımlamaktadır. Displaziye kıyasla kansere yol açma olasılığı daha düşük olan metaplazi vücutta displazinden önce meydana gelmesi ile bilinmektedir.

Displazi Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de displazi belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Displazi belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı displazi belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed