Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir?

Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir? Kolestaz Nedenleri Nelerdir? Kolestaz belirtileri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir? Kolestaz Nedenleri Nelerdir?

Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir
Sayfa İçeriği: Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir

Karaciğerden ince bağırsağa safra akışının azalması ya da durması sonucu safranın karaciğerde birikmesine neden olan duruma kolestaz denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz kolestaz belirtileri nelerdir? ve kolestaz nedenleri nelerdir? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Kolestaz nasıl teşhis edilir?

Safra vücutta karaciğer tarafından üretilerek besinlerin sindirimine yardımcı olan önemli sıvıdır. Karaciğere normal safra akışı sağlandığı durumda bilirubin, sindirim sisteminden vücuttan atılmaktadır. Bilirubin kanda bulunan zayıflamış kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla meydana gelen sarımsı bir pigment olarak bilinmektedir. Safra akışı azaldığı veya değiştiği durumda bilirubin birikmesine neden olmaktadır. Kolestaz genellikle rahatsız edici semptomlara vede hastalıklara neden olmaktadır. Kişiden kişiye değişerek geçici bir sorun ya da devam eden bir sorun haline de alabilmektedir.

Gebelik kolestazi, gebelik döneminde meydana gelen karaciğerden gelen safra akışının sağlıklı biçimde sağlanmamasına bağlı olarak görülen durundur. Gebelik kolestazında karaciğerde biriken safra asitleri kana karışarak kaşıntı gibi belirtiler göstermektedir. Ciltte görülen döküntüler de gebelik kolestazı belirtileri arasında bulunmaktadır. Kolestazın en belirgin belirtileri arasında sarılık, kaşıntı, koyu renkli idrar, halsizlik, mide bulantısı ve kusma bulunmaktadır. Altta yatan nedenlere bağlı olarak kolestaz belirtileri de değişiklik göstermektedir. Özellikle gebelik kolestazında kaşıntı en önemli belirtisi olarak görülmektedir. Bu durum hamilelik sırasında görüldüğünde mutlaka takip edilmesi gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek kolestaz nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Kolestaz Nedenleri Nelerdir?

Kolestaz Belirtileri

Halsizlik,
Mide bulantısı ve kusma,
Karın ağrısı,
Kaşıntı,
Açık renkli dışkı,
Koyu renkli idrar,
Sarılık.

Kolestazın belirtisi olarak bilinen karın ağrısı görülebilmektedir. Özellikle karaciğer bölgesinde ağrı, safra akışında bozukluk olduğunun göstergeleri arasındadır. Bireyde mide bulantısı, halsizlik, kusma veya yorgunluk şeklinde semptomlar da meydana gelmektedir. Kolestazın nedenine bağlı olarak kişiye uygun tedavi yöntemi seçilebilmektedir. Kolestazın en yaygın ve özellikle gebelerde görülen belirtileri arasında bulunan kaşıntı, el ve ayaklarda görülmektedir. Safra ile ilişkilendirilen bu kaşıntı, kanda safra tuzlarının birikmesinden kaynaklanmaktadır.

Safra asitleri, periferik sinir sistemindeki sinirleri tahriş ederek kaşıntıya sebep olmaktadır. Bağırsaklara safra akışının kesilmesi nednei ile dışkı değişiklikler meydana gelebilmektedir. Safra, yağları parçalamaya yardımcı olur ve bağırsaklara akamadığı durumunda bu yağlar dışkıda ortaya çıkmaktadır. Yağlı dışkılar beyazımsı ya da kil rengin olduğu için, kolestaz belirtisi olarak görülmektedir. İdrarda normal oranda bulunan bilirubin, safra akışı azaldığı durumda vücuttan atılamayacağı için birikme gösterebilmektedir. Bu da koyu renkli idrara neden olmaktadır. Görülen koyu renkli idrar kolestazın bir belirtisi olarak görülmektedir. Vücutta fazla miktarda bilirubin biriktiği durumda kişide sarılık görülmektedir. Sarılık safranın kana karıştığının en önemli işaretlerinden biridir. Bu da kişide kolestaz olduğunu gösterebilmektedir.

Kolestaz Nedenleri

Pankreas hastalıkları,
Safra yollarının doğuştan dar olması,
Safra kanallarını tıkayan safra taşları,
Gebelik hormonları,
Antibiyotik gibi uzun yıllar tüketilen ilaçlar,
Genetik bozukluklar,
Karaciğer sioraz, hepatik gibi karaciğer hastalıkları.

Kolestaz, karaciğerden safra kanallarına akışın engellenmesi, yavaşlaması veya fiziksel olarak kısıtlanması nedeni ile görülmektedir. Bu duruma genetik bozukluklar, karaciğer hastalıkları, hormonlar vede safra taşları sebep olabilmektedir. Kolestaz nedeninin belirlenmesinden sonra kişiye uygulanacak tedavi yöntemi şekillenmektedir. Kolestaz belirtileri görüldüğü durumda, uzman hekim bireye kan testi yapılmasını vede görüntüleme testlerin uygulanmasını isteyebilmektedir. Kan testinden sonra kanda görülen bilirubin ve safra tuzu seviyesine bakılarak koestaz teşhisi konulabilmektedir. Bunun yanında gama-glutamil transferaz ve alkalin fosfataz gibi kolesterol, karaicğer enzimlerinin yüksek seviyeleri de gözlemlenmektedir. Kan testi pozitif çıktığu durumda da uzman hekim safra sistemini görüntüleyen görüntüleme testleri ile detaylı inceleme yapabilmektedir. Bireye karın ultrasonu ya da BT taraması gibi basit, invaziv olmayan testler uygulanmaktadır. Böylelikle safra kanallaırnda fiziksel tıkanıklıklar ve organlarınızda iltihaplanma olup olmadığı görülmektedir.

Kolestaz Nasıl Tedavi Edilir?

Kolestaz akut nedenlere bağlı olarak meydana geldiği durumda düzeltmesi ve iyileştirilmesi daha kolay olmaktadır. Sorunlara bağlı olarak bireye ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bunun yanında fiziksel olarak görülen tıkanıklıklar endoskopik prosedürler ile tedavi edilebilmektedir. Uzman hekim bu yöntem ile tıkanıklıkları giderebilir vede daralan geçitleri stentler ile açabilmektedir. Kronik hastalıklar nedeni ile gelişen kolestaz durumu da karaciğer hastalıkları ile ilişkilendirilmektedir. Bu noktada uygulanabilecek diyet, egzersiz ve alkolden kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri bir çok karaciğer hastalığının seyrini yavaşlatmaktadır.

Kolestaz Nasıl Anlaşılır
Kolestaz Nasıl Anlaşılır

Kolestaz nedeni ile meydana gelen kaşıntının rahatlaması için, uzman hekim bireye ursodeoksikolik asit içeren ilaçlar önerebilmektedir. Kaşıntı gideren steroid içeren kremleri de kolestazı belirtisinin rahatlamasını sağlamaktadır. Kolestaz, annein vede bebeğin sağlığı için tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle doğum 37/38. haftalarda meydana gelmektedir. Gebelik kolestazı durumunda özellikle paketli gıdalar, beyaz ekmek veya şekerli besinlerin tüketimine ara verilmelidir. Bunların yanında tam yağlı sütler de gebelik kolestazı durumunda tüketilmemesi gerekmektedir.

Kolestaz Nasıl Teşhis Edilir, eğer ki sizin de kolestaz nasıl teşhis edilir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Kolestaz nasıl teşhis edilir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı kolestaz nasıl teşhis edilir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Kan Sulandırıcı İlaçlar Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed