Plasebonun Beyne Etkileri Nelerdir?

Plasebonun Beyne Etkileri Nelerdir? Plasebo Etkisi Nedir?, Plasebo etkisi ne kadar güçlü? Hakkında merak edilen bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Plasebonun Beyne Etkileri Nelerdir? Plasebo Etkisi Nedir?

Plasebonun Beyne Etkileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Plasebonun Beyne Etkileri Nelerdir

Plasebo etkisi, bireyin gerçekte var olmayan sahte bir tedavinin psikolojik olarak onu iyileştirdiğini düşünmesine denmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz plasebo etkisi ne kadar güçlü? ve plasebo etkisi nedir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Plasebonun beyne etkileri nelerdir?

Herhangi bir ağrıya veya rahatsızlığa iyi gelmemesine rağlen birey aldığı ilacın onu iyileştireceğine dair bir beklentiye sokmasına plasebo etkisi denir. Plasebo etkisi, plasebonun özelliklerinden ziyade, bireyin tedaviden fayda göreceğine inanması vede kendini daha iyi hissetme beklentisi ile tetiklenmektedir. Plasebo etkisi, insan psikolojisinde önemli etkiye sahiptir. Plasebo ilaç sonrası birey kendisinin gerçek anlamda iyileştiğini düşünebilmektedir. Gerçek bir tedavi hissi veren plasebo etkisi bireyin bu durumu gibi algılanması ile bazı semptomlarda iyileşmeler gösterdiği de görülmüştür. Bu durum da geçicidir. Çünkü uygulanan tedavi gerçek anlamda bir tedavi yöntemi değildir.

Psikoloji alanında tanımlanan hali ile plasebo etkisi bireyde etkin olmayan veya teraptik etkisi bulunmayan bir tedaviyi aldıktan sonra hem fiziksel, hem psikolojik durumunda olumlu veya olumsuz değişikler yaşadığı olgudur. Tüm plaseboların ortak özelliği, sağlığı etkilemesi amaçlanan aktif bir madde içermemeleridir. Plasebo etkisi ile birey içinde buşunduğu rahatsızlıktan aldığı tedavi veya ilaç sebebi ile iyileştiğine inanmaktadır. Sonucunda alınan etki ile birey tedavi sürecinde olumlu bir beklentiye girerek hastalığında iyileşme sürecine girebilmektedir. Plasebo etkisi, tıbbi ve psikolojik bir terim olarak bireyin inanç faktöründen yola çıkarak görülen bir etki durumunu ifade etmektedir. Bu bağlamda özetle birey kendi zihinde sahte bir tedavi yaratmış olmaktadır. Yazımızın devamına giderek plasebonun beyne etkileri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Plasebo Hangi Durumlarda Etkili Olur?

Plasebonun Beyne Etkileri

Plasebonun beyne etkisinde bir hastaya gerçek ve tıbbi tedavi uygulamadan sadece psikolojik olarak destek verilerek plasebo etkisi, etkisi ile karşılaşıldığı görülmektedir. Ağrı veya herhangi bir hastalık sorununda beyne giden sinyaller etkilenir ve hasta tedavi gördüğünde iyileşmiş hissiyle karşılaşmaktadır. Plasebo etkisi ile hasta kendini daha iyi hissetmesine vede semptomların hafiflemesine de etki etmektedir. Plasebo etkisi bunun yanında ilaçlar ile sınırlı değildir. Alternatif yöntemler kullanılarak fiziksel terapiler eşliğinde de tedavi yöntemleri çeşitlenmiştir. Bazı durumlarda cerrahi müdahaleler görülür iken, bazı durumlarda bunlara hiç gerek kalmadan sonuç alınabilmektedir. Yalnız, plase etkisinin beyne olan etkisi olumlu yönde olsa da gerçek vede tıbbi bir tedavi yöntemi olmadığından psikolojik nedeni olmayan bir hastalıkta altta yatan sorun da çözülemez. Özellikle devamlı ilaç tedavisi gerektiren veya yatış ve ameliyat gerektiren hastalıklarda plasebo etkisi kullanılmaz.

Plasebo etkisi gerçek bir tedavi yöntemi olmasa da, bazı durumlar için geçerli olabilmektedir. Bu durumlar depresyon, uyku bozuklukları vede ağrıdır. Uygulanan gerçek bir tedavi ile plasebo etkisi arasında etki mekanizması bakımında farklar bulunmaktadır. Gerçek vede tıbbi bir tedavi bilimsel olarak kanıtlamış etkili bir yöntem içermektedir. Gerçek bir tedavi ile hastalıkların neden daha doğru saptanır ve görülen semptomlara doğrudan hedef olarak etki etmektedir. Gerçek tedavinin yanında plasebo da etkisiz bir tedavidir. Fizyolojik bir etkiyle ilgisi olmayan bu durum psikolojik olarak ortaya çıkar ve bireylere etki var hissi vermektedir.

Plasebo Etkisi Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır
Plasebo Etkisi Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır

Plasebo etkisi kişiden kişiye değişiklik gösteren bir etki alanına sahiptir. Bunu etkileyen en önemli faktör de bireyin beklenti ve inançlarıdır. Plasebo etkisi bu yöntemi kullanacak bireyin beklenti ve inaçları ile yakından ilişkilidir. Eğer birey rahatsız olduğu duruma iyileşecek anlamında tedavi vede kullanılan ilaçlara olumlu bir bakış açısıyla yaklaşıyor ise plasebo etkisi de olumlu etki gösterebilmektedir. Beyin kimyası da kişisel kişiye farklılık gösterir iken bazı insanlar doğanın ve endorfin gibi kimyasallara daha uyarlıdır. Psiolojik durum stres, anksiyete ya da depresyon durumları da plasebo etkisinin yanıt vermesine etki edebilmektedir. Bireyin içinde bulunduğu duygusal durum plasebo etkisini artırıp veya tam aksine azaltabilmektedir. Plasebo etkisinin hangi durumlarda veya hangi koşullarda kullanır ise kullanılsın, kişiden kişiye değişen sonuçlar verdiği unutulmamalıdır.

Plasebo nasıl yapılır?

Plasebo etkisi gerçek vede tıbbi tedavilerde kullanılmayan ve ilaç olmayan fakat ilaca benzeyen maddeler kullanılarak yapılmaktadır. Bu işlevi olmayan tedavi araçları da distile, şeker, distile edilmiş su veya tuzlu su solüsyonları gibi maddelerdir. Bir ilaç olmamasına rağmen plasebo hasta bireyin inanç veya beklentileri ile görülen semptomlarda iyileşmeler gösterebilmektedir. Plasebo etkisi de bireyin pozitif inançları sebebiyle var olan hastalıklarına da tedavi olduğu görüşü ile oluşmuş bir etkidir. Bu nedenle plasebo uygulanmış bireyin almış olduğu tedaviden ne kadar fayda görecekleri kendi beklentilerine göre şekillenmektedir. Eğerki hasta bu tedaviyle iyileşeceğini hali hazırda düşünür ise, uygulanan herhangi bir plasebo yöntemi onu hastalığın gösterdiği semptomlardan uzaklaştırmaya yaramaktadır. Plasebo ilaç tedavisi genellikle ağızdan alındığı gibi cerrahi müdahalelerle de gerçekleşebilmektedir.

Plasebo etkisi psikolojik bir altyapıda etkin olarak çalışmaktadır. Beklenti vede inançlar plasebo etkisini bu altyapıyı destekler biçimde çalıştırır vede tedavi bekleyen bireyin belenti ve inançları ile ilişkili görünmektedir. Tedavi almayı bekleyen birey plasebo hakkıdna olumlu düşünce vede beklentilere sahip ise, bu olumlu düşünceler ile hastalığındaki semptomlar da hafifleyebilmektedir.

Beyin vücut etkileşimi de plasebo etkisini güçlü kılan bir diğer husustur. Beyin vede vücut arasındaki karmaşık etkileşimler ile beyin plasebo tedavisini gerçek tedavi gibi algılamaktadır. Böyellikle vücutta gerçek anlamda fizyolojik ile beyindeki dopamin ve endorfinler de etkilenmektedir. Böylece birey kendini daha iyi hisssederek yine var olan semptomlarında hafiflemeler hissedebilmektedir. Bunlara karşıt olarak plasebo etkisinin gücü kontrol grupları ile oluşturulan deneyler ile fark oluşturabilmektedir. Etkiyi artırmak veya azaltmak adına çift deneyler uygulanmaktadır. Bu sayede bir grup hastaya gerçek tedavi uygulanır iken, diğer gruba plasebo etkisi uygulanarak ikisi arasındaki farklar ortaya çıkarılmaktadır.

Plasebonun Beyne Etkileri Nelerdir, eğer ki sizin de plasebonun beyne etkileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Plasebonun beyne etkileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı plasebonun beyne etkileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Balanit Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed