Tenesmus Belirtileri Nelerdir?

Tenesmus Belirtileri Nelerdir? Tenesmus Nasıl Teşhis Edilir?, Tenesnus nasıl tedavi edilir? İle ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri hazırladık.

Tenesmus Belirtileri Nelerdir? Tenesmus Nasıl Teşhis Edilir?

Tenesmus Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Tenesmus Belirtileri Nelerdir

Bireyde sürekli olarak tuvalete gitme vede ıkınma hissinin olmasına rağmen dışkılamanın gerçekleşmemesi durumuna tenesmus denir. Bu durum tıp alanında tenezm ve tenezim olarak da adlandırılmaktadır. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz tenesnus nasıl tedavi edilir? ve tenesmus nasıl teşhis edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Tenesmus belirtileri nelerdir?

Bireyin bağırsakları ve mesanesi boşaltılmış olsa bile dışarı atamamış gibi bir hisse sahip olmaktadır. Vücut bu noktada ağrı, istemsiz zorlama ve kramp gibi tenesmus belirtileri gösterebilmektedir. Tenesmus genellik ile altta yatan rahatsızlığın sonucunda görülebilmektedir. Özellikle gastrointestinal hastalıklara sahip olan bireylerde görülme olasılığı yüksektir. Tenesmusun en önemli belirtisi sürekli ıkınma hissidir. Bunun yanında ıkındığı halde dışkı yapamama veya dışkı yapmada güçlük çekme gibi belirtiler de görülmektedir.

Tenesmus, özellikle enfeksiyon nedeni ile görülen makat yaralanması, hemoroid, kabızlık veya kolon iltihabına bağlı olarak ortaya çıkan durumdur. Bunun yanında bağışıklık sisteminin yanlışlık ile gastrointestinal sisteme saldırması ile birlikte de tenesmus görülebilmektedir. Tenesmus belirtileri arasında kabıızlık ya da ishal da bulunmaktadır. Günlük beslenme biçimleri de bu sorunlara neden olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek tenesmus belirtileri, ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Tenesmus Nedenleri Nelerdir?

Tenesmus Belirtileri

Bağırsakları tamamen boşaltamıyormuş hissi,
Sadece az miktarda dışkı çıkarmak,
Bağırsak hareketleri esnasında gerginlik, rahatsızlık hissi ve kramp,
Bağırsakları boşaltma aciliyetinin doğması,
Sık sık dışkılama ihtiyacı duyma.

Tenesmus Nedenleri

Rektumu kaplayan derinin iltihaplanması sonucunda rastlanan proktit,
Kolorektal kanser,
Bel soğukluğu, klamidya ve herpes gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar,
Makat apsesi
Rektal prolapsus,
Enflamatuar bağırsak hastalıkları,
İrritabl bağırsak sendromu,
Yiyecek ya da atıkların sindirim sisteminde anormal hareketi,
Kolon duvarında şişkinlik iltihabının görülmesi ile divertikülit,
Kolonun iltihaplanması olarak tanımlanan iskemik kolit,
Radyasyona bağlı kolon iltihabı,
Bakteri ya da virüs gibi kolon enfeksiyonu.

Tenesmus geçmediği durumda vede sık sık tekrarlıyor ise, bu durumun altındaki nednei araştırmak adına uzman hekime başvurmak gerekmektedir. Uzman hekim bireyin sağlık geçmişini öğrendikten sonra fiziki muayene yaparak belirtilerini öğrenmektedir. Bireyde crohn hastalığı gibi belirgin bir hastalığı ve kolorektal kanser geçmişi var ise, buna yönelik olarak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Tenesmus Teşhisi İçin Kullanılan Yöntemler

Anorektal manometri,
Kan testleri,
Dışkı örneği,
MR veya BT taraması,
Kolonoskopi.

Tenezm Hissi Nasıl Geçer
Tenezm Hissi Nasıl Geçer

Tenesmus tedavisi, bireyde meydana gelen belirtilere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yapılacak olan tedavinin planı beslenme vede yaşam tarzında değişikliğe gitme, ilaçlar veya tıbbi tedavileri barındırmaktadır. Tıbbi tedaviler tenemusun nedenine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tıbbi tedavi, semptomlara neden olan iltihabın durdurulmasına yardımcı olmaktadır. Gastrointestinal sistem enfeksiyonu durumunda da, uzman hekim bireye antibiyotik önerebilmektedir. Tenesmus kabızlıkla bağlantılı ise, hekim bağırsak eğitimi önerebilmektedir. Bu durumda birey her gün kahvaltı sonrası 1 saat içinde, bağırsak hareketleri için bir program oluşturarak tenesmusu geçirebilmektedir.

Tenesmus Geçici Midir?

Fiziksel aktivite bağırsakların uyarılmasını sağlayarak harekete geçirmektedir. Bu durum gastrointestinal sistemdeki bağırsak atıklarının hareketini artırarak kabızlığı ve tenesmusu hafifletmeye destek olmaktadır. Yeterli miktarda su tüketmek dışkının yumuşaması için önemlidir. Kadınların günlük olarak ortalama 2,7 lt erkeklerin de günlük 3,7 lt su tüketmesi tavsiye edilmektedir. Tenesmus, gastrointestinal sistemdeki kabızlık veya hareket bozukluğu nedeni ile gerçekleşiyor ise, krampları vede rahatsızlığı geçirmek için beslenme şeklinde değişikliğe gidilmelidir. Özellikle yüksek lif oranına sahip besinler tüketmek dışkının yumuşamasına ve hacim kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Kolorektal, anal, prostat ve mesane kanserinin belirtisi olarak bireyde tenesmus görülebilmektedir. Bu kanserler arasına rahim ağzı ve yumurtalık kanseri de dahil edilebilmektedir. Tenesmusun geçme süresi ve sıklığı altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Enfeksiyon sonucunda görülen tenesmus durumunda tedavi gerekebilmektedir. Kronik bir durumda da, uzman hekimden yardım alarak tıbbi tedavi desteği alınmalıdır.

Tenesmus Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de tenesmus belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Tenesmus belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı tenesmus belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; İğde Çekirdeği Tozu Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed