Diürez Çeşitleri Nelerdir?

Diürez Çeşitleri Nelerdir? Diürez Nasıl Yapılır? Diürez Nedir?, Diürez belirtileri nelerdir? İle ilgili sayfamızda hazırlamış olduğumuz bazı bilgiler.

Diürez Çeşitleri Nelerdir? Diürez Nasıl Yapılır? Diürez Nedir?

Diürez Çeşitleri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Diürez Çeşitleri Nelerdir

Böbrek tarafından üretilen vede vücuttan atılan idrar miktarında artış olması durumuna diürez denir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz diürez belirtileri nelerdir? ve diürez nasıl yapılır? Sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Diürez çeşitleri nelerdir?

Sağlıklı bireylerde vücuda giren vede vücuttan çıkan su arasında denge söz konusu olmaktadır. Bununla birlikte fazla su tüketenlerde hafif bir diürez durumu olsa da, sağlık sorunu olan hastalarda, su atılmayarak vücutta birikir veya alınan su hızla böbrek aracılığı ile vücuttan atılmaktadır. Vücutta biriken su dışarı atılmayarak ödeme sebep olur iken, vücuttan gereğinden fazla sıvı atılması da diürez olarak ifade edilmektedir. Her iki durum da tıbbi destek gerektirirken diürez durumunda vücut kendi içinde sıvı dengesini korumaya çalışır iken böbreklerde artan idrar üretimi gibi fizyolojik bir süreç meydana gelmektedir. Vücut sıvısının süzülmesi ise, beraberinde sık idrara çıkma ihtiyacını getirmektedir. Sıvı alımları değişmese de idrara çıkma sıklığı artmaktadır.

Her insanda idrara çıkma sıklığı farklı olsa bile ortalama idrara çıkma periyodu günde 4 ila 6 kezdir. Günlük idrar üretimi de 1 litre ile 2 litre arasında yer alır. Eğer çok fazla su içmemenize rağmen günde 6’nın üzerinde idrara çıkma ihtiyacı duyarsanız, bu durum iüreze işaret edebilmektedir. Diürezdir görülen yaygın belirtiler susuzluk hissetme, gece idrara çıkma, mineral dengesizliğinden kaynaklı yorgunluk, halsizlik, cilt kuruluğu, dudak çatlaması vede kafa karışıklığıdır. Diürezin sebebi yaşam tarzınızdan kaynaklanabileceği gibi hastlık veya idrar artırıcı ilaç kullanımından da kaynaklanıyor olabilmektedir. Yazımızın devamına giderek diürez çeşitleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulabilirsiniz.

Diürez Nasıl Yapılır?

Diürez Çeşitleri

Force,
Ozmotik,
Rebound,
İmmersion.

İdrar yapmayı zorlaştıran tümör, böbrek taşı veya mesane tıkanıklığı gibi sebeplerin giderilmesi de idrar artışına neden olabilmektedir. Operasyondan 3 veya 24 saat sonra idrar atılımı normale dönmektedir. Diüretik olarak da isimlendirilen vede kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı ve yüskek tansiyon hastalarının kullandığı bazı ilaçlar vücudun fazla sıvıyı atmasına neden olmaktadır. Diüretik olarak da anılan ilaçlar böbreklere normalden fazla su vede sodyum süzmeleri için sinyal göndermektedir. Vücutta biriken sıvı atıldığından şişlik azalır vede kan vücutta serbestçe hareket etmektedir.

Forze diürez daha çok hekiminizin verdiği idrar söktürücü ilaçlardan kaynaklıdır. Bazı ilaçlar vücuttaki fazla suyun atılması amacı ile kullanılmaktadır. Bu durumda da vücut diürez evresi durumuna geçebilmektedir. Diürez evresinde böbreklerdeki baskı azalarak kalbin pompalaması gereken kan miktarı azalmaktadır.Diabetes insidipus hastalığı var ise, vücudun su depolamasına yardımcı olan vede idrar söktürücü görevi olan vazopressin hormonu baskılanmaktadır. Böbrekler çok fazla sıvı geçirdiğindne vücut yeterli suyu depolayamaz.

Bazı doğal otların idrar sökücü özelliği bulunmaktadır. Özellikle diyetlerde önerilen maydanoz, karahindiba gibi otlar bu gruba girmektedir. Bunun yanı sıra, yeşil ve siyah çay, kafeinli içecekler vede aşırı tuzlu yiyecekler de idrar çıkışını artırarak vücuttan normalden fazla su atılmına neden olabilmektedir. Eğerki tiroid bezleriniz normalden daha aktifse vücudunuzda çok fazla kalsiyum dolaşıyor demektir. Böbrekler vücuttaki kalsiyum seviyesini dengelemek için de vücuttan su atılımını artırabilmektedir. Ozmotik diürez esnasında vücutta patoljik bir durum söz konusu olmaktadır. Böbrekler bu patolojik durumdan kurtulmak için ekstra sıvı üretmektedir. Ozmotik diürezin en önemli sebeplerinden biri diyabet hastalığıdır. Diyabet hastalığı olanlarda kanda aşırı glukoz bulunmaktadır. Glikoz böbreklere ulaştığında böbrekte birikerek suyun geri emiliminin önüne geçmektedir. Bu durumda da böbrekler ekstra su üreterek şekeri vücuttan atmak isteyeceğinden susuzluk artar vede daha fazla su içme ihtiyacı duyarsınız.

Diürez Ölçümü Nasıl Yapılır?

Diürez ölçümü hastane ortamına yapılabilen ölçümdür. Biyoimoedans vede kan hacmini izleme gibi hacim değerlendirme tekniklerinin yanı sıra idrar sıvısının miktarının vede akış hızının ölçümü yapılmaktadır. Bunun için farklı düzenekler kullanılmaktadır. Eğerki diürez ilaç kaynak ise ilaçların diüretik aktivitesini değerlendirmek için karbonik anhidraz inhibisyonu, yüksek performanslı sıvı kromatografisi gibi tarama yöntemleri kullanılmaktadır.

Diürezin Azalması Neden Olur
Diürezin Azalması Neden Olur

Forse alkali diürezi işlem için, infüzyon sıvısına sodyum bikarbonat ilave edilmektedir. Böylelikle kan vede idrar alkali hale gelmektedir. Bı esnada potasyum kaybı olacağından potasyum tedavisi önemlidir. Forse alkali düirez uygulaması asidik ilaçların vücuttan atılmasını hızlandırmak için kullanılmaktadır. Forse asit diürezi işlem esnasında genellikle askorbit asit kullanılmaktadır. Bazı durumlulıklarda toksik bir bileşik olmasına rağmen amonyum klorür de kullanılmaktadır. Çok nadir yapılmakla birlikte kokain, amfetamin, kinin, atropin vede striknin zehirlenmeleri durumunda bu ilaçların etkisini ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır.

Bazı akut böbrek hastalıkları iyileşir iken idrar akışı artmaktadır. Akut böbrek hasarında böbrek yolları tıkanır ve böbrekte sıvı süzülümü azalmaktadır. Rebound diürez sonrasında idrar akışı hızla düzelerek günlük idrara çıkma seviyesi çoğu hastada 800 ML ila 2 L arasında olmaktadır. Düşük sıcaklık vede basınçtan kaynaklanan immersion diürezi, vücudun suya daldırılması, bir kaç saat boyunca bir havuzda boyuna kadar suya batacak biçimde kalmak su, tuz vede üre atılımına neden olmaktadır. Düşük sıcaklıkta vücut sıvı kaybetmeye başlamaktadır. Böylece ADH vazopressin hormon salınımı azalır vede idrar üretiminde artış olmaktadır. Soğuk havaya maruz kalınması durumunda oluşan hipotermi esnasında ortaya çıkmaktadır. Soğuk havada vücuttaki damarlar daralmaya başlamaktadır. Bu durumda kan basıncı yükselmektedir. Böbreklerin kan basıncı yükselmesine yanıtı da, kan basıncını düşürmek adına vücuttan sıvı atmak olacaktır. Bu da fazla idrara çıkmaya neden olmatadır.

Naturiürez, sodyumun idrar yolu ile atılmasıdır. Arter basıncının yükselmesi sadece idrarın fazla atılmasına neden olmaz, aynı zamanda sodyumun da vücuttan atılmasına nedne olmaktadır. Sodyumun idrar yolu ile atılması sodyum replasmanı gerektiren durumdur. Diürez ölçümü hastane ortamına yapılabilen ölçümdür. Biyoimoedans vede kan hacmini izleme gibi hacim değerlendirme tekniklerinin yanı sıra, idrar sıvısının miktarının vede akış hızının ölçümü yapılmaktadır. Bunun için farklı düzenekler kullanılmaktadır. Eğerki diürez ilaç kaynaklı ise, ilaçların diüretik aktivitesini değerlendirmek için, karbonik anhidraz inhibisonu, yüksek performanslı sıvı kromatografisi gibi tarama yöntemleri kullanılmaktadır.

Diürez Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diürez tedavisini, diüreze neden olan faktör belirlemektedir. Eğerki diürez diyabet kaynaklı meydana geliyor ise, kan şekerini kontrol etmeye yönelik ilaç vede beslenme programı uygulanmaktadır. Diürez hastaları için genellik ile diüretik ilaçlar tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra, bu süreçte birey alkol vede kafeini bırakmalı ya da azaltmalı, susuzluk var ise daha çok su içmelidir.

Diürez artması şeker hastalığına bağlı olabileceği gibi, soğuğa maruz kalma vede kullanılan idrar söktürücü ilaçlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra vazopressin hormonunun aktivasyonunu baskılayan diabetes insipidus hastalığı sonucu da diürez artmaktadır. Diürezin diğer bir nedeni de, akut böbrek hastalıkları sonucunda uygulanan tedavidir. Tedavi vücuttan sıvı atılmını bir süreliğine hızlandırmaktadır. Böbrek üzerinde etkili hormon olan vazopressin su vede elektrolit emilimini arttırarak fazla idrara çıkmadna kaynaklı su kaybının önüne geçmektedir. ADH olarak da bilinen hormon vücutta su dengesini korumaktadır. Bununla birlikte dehidrasyon, yaralanma, böbrek kanalında veya idrar yolunda tıkanıklık vede bazı ilaçlar diürezin azalmasına neden olmaktadır.

Diürez Çeşitleri Nelerdir, eğer ki sizin de diürez çeşitleri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Diürez çeşitleri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı diürez çeşitleri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Sakral Gamze Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed