Asistoli Belirtileri Nelerdir?

Asistoli Belirtileri Nelerdir? Asistoli Nasıl Tedavi Edilir?, Asistoli nedenleri ile ilgili bilmeniz gereken bazı bilgileri yazımızda hazırladık.

Asistoli Belirtileri Nelerdir? Asistoli Nasıl Tedavi Edilir?

Asistoli Belirtileri Nelerdir
Sayfa İçeriği: Asistoli Belirtileri Nelerdir

Kalp kasının tamamen durması sonucu kan akışının gerçekleşmediği, EKG’de düz çizgi olarak rastlanan duruma asistoli denir. Bu durumda kalpte elektriksel aktivite bulunmadığı için, için olarka müdahale gerçekleşmesi beklenmektedir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz asistoli nedenleri ve asistoli nasıl tedavi edilir? Soruları ile ilgili cevaplara ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Asistoli belirtileri nelerdir?

Genellik ile bayılma gibi belirtiyle kendini gösteren asistoli durumunda birey soluk soluğa kalabilmektedir. Düz çizgi olarak da bilinen asistolinin bu şekilde bilinmesinin nedeni de, elektrokardiyogramda kalbin aktivitesi, atan kalp ile ilişkili dalgalı bir çizgi yerine sabit, düz bir çizgi olarak gösterilmesinden kaynaklanmaktadır. Asistoli, kalbe elektrik akımının sağlanmaması vede kalbin kasılmaması nedeni ile meydana gelmektedir. Kalp krizi, elektriğe maruz kalma, travma, vücuttak ,düiük oksijen seviyesi asistoli nedenleri arasında yer almaktadır. Kalbin EKG’da tek çizgi olması durumu vede elektriksel aktivitesini kaybetmesi durumuna asistoli denmektedir. Asistoli belirtileri bilinç kaybı, bayılma, nabzın durması gibi ani şekilde ortaya çıkmaktadır.

Kalbin her atışı durumunda sistol vede diyastol bulunmaktadır. Sistol, kalp için küçük bir elektrik akımı üreterek bu akımın kalpten geçmesinde etkili olmaktadır. Bu akım kalp için önemli vede gerekli bir hareket olarak bilinmektedir. Böylelikle kalp kasında sıkışma meydana gelen eylemi sistol tetiklemektedir. Diyastol da kalp kasının gevşediği durumlar olarak tanımlanmaktadır. Kaslar gevşediği durumda kalp odacıklarından kan akışı sağlanmaktadır. Böylelikle sonraki atışta kan pompalanmış olmaktadır. Asistol yaşandığında da, kalp hiçbir elektrik akımı göstermez. Elektrik akımı olmadığından, kalp pompalamayı bırakır vede kalbin durmasına neden olmaktadır. Asistol belirtileri görüldüğü durumda hastaya acil müdahale gerekmektedir. Yazımızın devamına giderek asistoli nedenleri ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Asistoli Nasıl Tedavi Edilir?

Asistoli Belirtileri

Şiddetli göğüs ağrısı,
Cildin soluk vede mavimsi görünümü,
Solunumun durması,
Nabzın atmaması,
Beyne yeterli oksijen gitmediği için bilinç kaybı.

Asistoli Nedenleri

Akciğerde ortaya çıkan kan pıhtısı,
Doğrudan elektriğe maruz kalma,
Düzensiz kalp ritimleri,
Akciğer embolisi,
Bazı ilaçların aşırı dozda alınması,
Ciddi travmalar, yaralanma veya darbeler,
Dehidrasyon,
Potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitlerin dengesizliği,
Kalp kası oksijensiz kalması durumunda görülen şiddeti hipoksi,
Kalbe giden kan akışının kesilmesine neden olan kalp krizi.

Asistoli Şoklanır Mı
Asistoli Şoklanır Mı

Asistol durumunda da dalgayı yaratacak elektriksel aktivite olmadığından düz bir çizgi olarak görünmektedir. Asistoli durumunda genellik ile şok verilmeden, kalp masajı uygulanmaktadır. Bu durum en az kesintili şekilde yürütülmelidir. Asistoli yalnızca EKG ile doğrulanıyor olsa da, her saniyenin önemli olduğu tıbbi bir acil durum gerektirmektedir. Asistoli, hastane dışında gerçekleştiği durumda, en önemli müdahale hastaya, CPR yani kalp masajının yapılmasıdır.

Acil tıbbi personel hastaya ulaşana kadar bu durumun devam ettirilmesi oldukça önemlidir. Etkili vede zamanında müdahale edilen CPR ile bireyin hayatta kalma şansı yüksek olmaktadır. Asistoli gerçekleştiği duurmda hasta kişi, hastane içerisinde de ise bazı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Kalbin her kalp atışı anında bir elektrik akımı geçtiğinde, EKG dalgaları o akımın gücünü yansıtan araçtır. Bunların bazıları;

Asistol, elektrolit dengesizliği ya da hipotermi gibi altta yatan bir problem nedeni ile ortaya çıktı ise, buna yönelik olarak tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir. Kalbin yeniden başlatılmasına yardımcı olacak adrenalin yani epinefrin yapılmalıdır. Tıbbi personel tarafından uygulanan CPR yani kalp masajı yapılmalıdır.

Asistoli Belirtileri Nelerdir, eğer ki sizin de asistoli belirtileri nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Asistoli belirtileri nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı asistoli belirtileri nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Dut Kurusu Çayı Faydaları Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed