Dut Kurusu Çayı Faydaları Nelerdir?

Dut Kurusu Çayı Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Çayı Neye İyi Gelir?, Dut kurusu çayı nasıl yapılır? Hakkında merak edilen bazı bilgileir bulabilirsiniz.

Dut Kurusu Çayı Faydaları Nelerdir? Dut Kurusu Çayı Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Çayı Faydaları Nelerdir
Sayfa İçeriği: Dut Kurusu Çayı Faydaları Nelerdir

Botanik biliminde Morus olarak da isimlendirilen Dut Moraceae bitki ailesine ait, özellikle yaprakları için yetiştiriciliği yapılan ağaç çeşididir. Yazımızın içeriğinde, siz değerli dostlarımız için hazırlamış olduğumuz dut kurusu çayı nasıl yapılır? ve dut kurusu çayı neye iyi gelir? İle ilgili sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz. Peki Dut kurusu çayı faydaları nelerdir?

Asya ve Kuzey Amerika olmak üzere dünyanın bir çok bölgesinde yetişen vede yetiştiriciliği yapılan dut ağacının siyah, mor ve beyaz renkte özellikle reçel, konserve gibi gıdaların yapımında kullanılan meyveleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu meyvelerin kurutulduktan sonra atıştırmalık olarak tüketilmesi ya da çayının yapılması da yaygın kullanım alanlarından birisini oluşturmaktadır. Dut meyvesi bileşiğinde birbirinden önemli besin öğelerini barındırmaktadır. Kuru dutun bileşiğinde %70 karbonhidrat, %14 diyet lifi, %12 protein ve %3 yağ bulunmaktadır. Araştırmalar diğer orman meyveleriyle kıyaslandığında dutun protein içeriğinin daha yüksek, yağ içeriğinin de daha düşük olduğunu göstermektedir.

Dut kurusu çayı, antioksidan yapısı ile bireyi serbest radikallere karşı koruyarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklemektedir. Bunun yanında sindirim sisteminin fonksiyonlarının çalışmasında önemli role sahiptir. Dutun besin değeri sayılanlar ile sınırlı değildir. Mesela; Dut bileşiğinde bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna vede cilt sağlığına destek olmasıyla bilinen C vitamini, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini ve serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresle mücadele etmeye yardımcı olan E vitamini gibi vitaminler bol miktarda bulunmaktadır. Hücrelere oksijen bakımından zengin kanın taşınmasına yardımcı olan demir vede kan basıncını düzenleme yardımcı olan potasyum gibi mineraller de dut meyvesinin başlıca besin öğeleridir. Yazımızın devamına giderek dut kurusu çayı faydaları ile alakalı daha fazla bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Dut Kurusu Çayı Neye İyi Gelir?

Dut Kurusu Çayı Faydaları

Protein içeriği yüksek iken yağ içeriği düşüktür,
Sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli olan vitamin ve mineral içeriği yüksektir,
Antioksidan bakımından zengindir,
Kanın pıhtılaşma sürecine katkıda bulunabilir,
İçeriğindeki çeşitli bileşenler ile kalp ve damar sağlığını destekler,
Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunabilir,
Sindirim sisteminin normal fonksiyonuna destek olabilir,
Kalp sağlığını destekler,
Antienflamatuar etkilere sahip,
Kilo vermeye yardımcı olabilir,
Sindirim sistemini destekler,
Bağışıklık sistemini güçlendirir,
Kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir,
Kan şekerini kontrol altına yardımcı olur,
Oksidatif stresten korunmaya yardımcı olabilmektedir.

Dut kurusu çayının bileşiğinde bulunan anti-inflamatuar maddeler vücuttaki inflamasyonla mücadele etmeye yardımcı olabilmektedir. Sayılanların yanı sıra dut kurusu çayı içeriğindeki E vitamini gibi victaminler vede antioksidanlar ile cildin genç vede sağlıklı kalmasına yardımcı olabilmektedir. Lif içeriği yüksek gıdalar mide boşalmasını geciktirmeye vede tokluk hissini artırmaya yardımcı olabilmektedir. Bir başka ifade ile lif bakımından zengin olduğu bilinen dut kurusu çay kilo verme sürecinde de önemli yer tutabilmektedir.

Dut kurusu çayı diyet lif bakımından zengin içeriği ile sindirim sistemini düzenleyici özelliklere sahiptir. Bu sayede sindirimin düzenlenmesine, kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Dut kurusu çayının içeriğindeki C vitamini başta olmak üzere önemli besin maddeleri bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunabilmektedir. Bu sayede dut kurusu çayı soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırmaya ve semptomların hafiflemesini sağlamaya yardımcı olabilmektedir. Çeşitli çalışmalar vücutta serbest radikallerin birikmesi sonucu artan oksidatif stresin hücrelerde vede dokularda hasara yol açtığını vede bunun kanser riskini artırabileceğini göstermektedir. Bazı bilim insanları dut kurusu çayının bileşiğindeki antioksidanların oksidatif stresi azaltabileceğini vede bu sayede kanser riskini azaltabileceğini ileri sürmektedir.

Dut Kurusu Çayı Anne Sütünü Artırır Mı
Dut Kurusu Çayı Anne Sütünü Artırır Mı

Tip 2 diyabet hastaları, karbonhidrat tüketimi sonrasında kan şekerinin hızla yükselme riski taşımaktadır. Bu nedenle, bu tip rahatsızlığı olan bireylerin beslenmesinde karbonhidratlara dikkat etmeleri hayati öneme sahiptir. Dut meyvesi, içerdiği 1-deoksinojirimisin isimli bileşik ile bu süreci etkileyebilmektedir. DNJ bağırsaklarda karbonhidratları parçayan alfa-glukozidaz enziminin aktivitesini inhibe etmektedir. Bu inhibisyon, karbonhidratların glikoza dönüşümünü yavaşlatır ve dolayısı ile yemeklerden sonra kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Dut Kurusu Çayı Diyette Tüketilir mi?

Dut kurusu çayı düşük kalori, tok tutucu vede besleyici bir içecek olduğu için, diyetlerde rahatlıkla tüketilebilmektedir. Sindirimi kolaylaştırıcı vede metabolizmayı hızlandırıcı etkileri ile kilo verme süreçlerini destekleyebilmektedir. Araştırmalara göre dut çayı hem toplam, hem de LDL kolesterol olarak da bilinen kötü kolesterol kontrol altına alabileceğini, bu sayede damarlarda plak birikmesi neticesinde ortaya çıkan ateroskleroz, yani damar sertleşmesi riskini azaltarak kalp vede damar sağlığını koruyabileceğin göstermektedir. Bazı bilimsel çalışmalara göre dut karaciğer yağlanması riskinin azalması noktasında da vücudu desteklemektedir.

Dut kurusu çayının anne sütünü artırıcı etkileri olduğuna dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. İçeriğindeki besin maddeleri ve antioksidanlar ile dut kurusu çayı süt üretimini artırabilmektedir. Bununla birlikte emzirme döneminde uzman doktora danışmadan herhangi bir bitki çayı tüketilmesi tavsiye edilmez. Her bitki kaynaklı çay gibi, dut kurusu çayı yapmak için de, izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Öncellikle 1 yemek kaşığı dut kurusu ve 1 su bardağı su edinmeniz gerekmektedir. Daha sonra dut kurusunu bir kaba alınır ve üzerine kaynar su eklenmektedir. Yaklaşık 8 ila 10 dakika demlemeye bırakılmaktadır. Demleme sonrası süzülerek süzerek içilebilmektedir. Dut kurusu çay tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilmektedir.

Dut Kurusu Çayı Faydaları Nelerdir, eğer ki sizin de dut kurusu çayı faydaları nelerdir, yazımız hakkında sorularınız varsa, bize yorum bölümünden ya da sosyal ağlarımızdan sorabilirsiniz. Dut kurusu çayı faydaları nelerdir, sayfamızı arkadaşlarınızın da bilgisi olması için onlarla paylaşarak, arkadaşlarınızı dut kurusu çayı faydaları nelerdir hakkındaki bilgiler yazımızdan haberdar edebilirsiniz.

Bizleri facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz. Facebook sayfamıza gitmek için TIKLA

Soru vede şikayetleriniz için bize yorum bölümünden yazabilirsiniz. Her türlü sorunlarınız için yardımcı olmaya çalışmaktayız.

Dikkatinizi çekebilecek diğer tavsiye bağlantımız; Takayasu Arteriti Belirtileri Nelerdir?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kardesiz Blog Logo
DMCA.com Protection Status
Copyright © 2014 - 2024 Kardesiz Blog Designed